Europol, een filatelistische blik - Postzegelblog

Europol, een filatelistische blik

5

Afgelopen 1 juli werd het nieuwe hoofdkantoor van Europol in den Haag geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix, in bijzijn van diverse Europese Ministers en politiechefs. Wat doet Europol en wanneer is het ontstaan en is er filatelistisch iets over te vinden?

Ontstaan Europol

Tijdens de topconferentie van de Europese Raad van 7 februari 1992 in Maastricht, werd besloten dat er een voor de landen, aangesloten bij de Europese Unie (EU), een politiekorps opgericht moest worden, ter bestrijding van de zware-criminaliteit. In haar begin tijd was het aandachtsveld van dit Europese Politiekorps hoofdzakelijk op de in- en uitvoer van verdovende middelen gericht. Geleidelijk aan werden andere belangrijke gebieden van criminaliteit hieraan toegevoegd. Als naam kreeg het nieuwe korps: Europol Drugs Unit. Later veranderde deze naam in Europol.

Den Haag

Vanaf 3 januari 1994 was Europol werkzaam in het voormalige pand van de CRI (Centrale Recherche Informatiedienst) aan de Raamweg te Den Haag. Dit pand vinden we filatelistisch terug op een FDC ten gelegenheid van de opening van het CRI-restaurant op 5 januari 1987.

Op 1 juli 1999 is Europol officieel met haar werkzaamheden begonnen voor de lidstaten van de Europese Unie. Er werken 119 personen, die betaald worden met geld van de Europese Unie.

Europol is belast met de uitwisseling en analyse van gegevens voor de lidstaten van de Europese Unie op het gebied van de georganiseerde criminaliteit bij:

 • de illegale handel in drugs
 • illegale handel in radioactieve en nucleaire stoffen;
 • voertuigcriminaliteit
 • mensensmokkel en mensenhandel (inclusief kinderporno)
 • vals geld
 • witwassen van crimineel geld
 • terreur.

Interpol

Europol is uitsluitend bezig voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, waarbij 2 of meer landen van de Europese Unie betrokken zijn. Voor alle andere internationale zaken moet Interpol ingeschakeld worden.

Als U post krijgt van Europol, dan ziet U op de envelop het embleem van Europol op een stempel van haar frankeermachine. De 12 sterren stelden destijds de 12 lidstaten van de EU voor.

Ook Europol

In mijn verzameling kwam ik een siervelletje tegen van Europol 1962. Dit siervelletje heeft echter niets met het huidige Europol te maken, maar werd als herinnering aan de Europese Politie-atletiekkampioenschappen uitgegeven.

Het fantasievelletje werd uitgegeven na toestemming van het Europees Parlement in Straatsburg. Men mocht dit alleen doen als het bij de eerste oogopslag direct duidelijk was dat het niet om echte postzegels ging. Of dit gelukt is laat ik gaarne aan de mening van de lezer over. Er werd ook een fdc over dit evenement uitgegeven met een europol stempel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • spaarpostzegel op 4 juli 2011 om 10:18

  @En bovenstaand stuk maakt het verzamelen van postzegels zo interressant en geeft de verzamelaar weer een boost om verder te gaan dan vakjes vullen !Heeft Willem het boek van P.van Beek al zo niet dan komt hij duidelijk in aanmerking voor een gratis boek !

 • willem hogendoorn op 4 juli 2011 om 12:12

  Dank je wel voor het compliment Aad. Zelf vind ik het leuk om het op deze manier te doen, en als anderen dat waarderen (en wellicht inspireren) dan hebben we dus een win-win situatie. Ik voel me gevleid met de nominatie voor het boek van Paul van Beek, want die heb ik nog niet.

 • Jan van Tellingen op 4 juli 2011 om 21:39

  @Willem, Ook op vakantie “moet” ik ff postzegelblog zien. En vandaag wordt ik dan getriggerd door een filatelistisch politie-artikel. Interessant ! Voor de liefhebber van het item politie, hier nog een (niet alledaags)INTERPOL linkie :-)

  http://www.postzegelblog.nl/2010/03/23/50-jaar-interpol/

 • willem hogendoorn op 4 juli 2011 om 22:07

  Fijne vakantie verder Jan.

 • Mr.F.Koch op 21 november 2012 om 12:02

  Here it seems to be carrying certain message. The post stamp EUROPOL 2011 Convention. Another post stamp one on EUROPOL DRUGS UNIT another on CRI to Suriname 50 years of INTERPOL. Is the Criminalization of European Western Society has not inflicted Former East Bloc European Countries ? Does it mean that Criminalization of Europe is a Political Equation induced by the European Politicians keeping in view Flower Power and Pot Parties from Amsterdam spread World Wide and the same people whom were than students are now in Power Positions. The post stamp which shows from left to right Jump, throw and then run and if we look from left to right then it is run, throw and jump. Another post stamp is for discus-throw showing Brussels imprint. Yet another post stamp from left to right bears at extreme left EUR in the middle is a Big Circle at the far end PA also showing Brussels imprint. This may well be translated to EURO PAPA with the CIRCLE in the MIDDLE is the European Union ECONOMY artificial build up to unknown. Off course, which firstly guarantees jobs permanence and continuation to the Police Apparatus and Military Office in EU countries under the Politicians Chunk in the Cake fighting Tug of Wars expressing so called Democracy which is run by Bureaucracy. Who is to be blamed ? Public or Policy or Police or Politicians for the crimes spread in EU countries or Lenient Justice ? Why not have Total Control and not just Zero Tolerance.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)