Cultureel erfgoed op VN- en Deense zegels - Postzegelblog

Cultureel erfgoed op VN- en Deense zegels

1

Werelderfgoed en ook de gemeenschappelijke uitgiften hebben in de afgelopen twee decennia meer dan hun plaats gevonden in de filatelie. Jaarlijks geeft wereldwijd al een groot aantal landen een UNESCO-werelderfgoedserie en/of -zegel uit. Zo zijn de verenigde Naties al jaren van de partij. Op 5 mei verscheen de 16e editie, en deze is aan (natuur)monumenten gewijd die in de Noordse landen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) staan.

Werelderfgoed Noordse landen

Dat zijn: Iceland: Surtsey Volcanic Island (44c, oplage 190.000 zegels); Sweden: Drottningholm Castle (98c, 190.000), Danemark: Château de Kronborg (F.S. 085, 140.000), Finlande: Forteresse de Soumenlinna (F.S.140.000); Norwegen: Stabkirche Urnes (€ 0,62, 160.000) en Struve Bogen (€ 0,70, oplage 160.000). De Boog van Struve is een geodetische boog die zich uitstrekt van Hammerfest tot aan de Zwarte Zee.

Eerdere werelderfgoedseries van de Verenigde Naties

Werelderfgoedseries van de VN vroegen eerder aandacht voor monumenten in Wenen, Slot Schönbrunn; China, Terracotta-leger; Australië, o.a. Barrièrerif en Kakadu-Park; Spanje, o.a. Grenada, Merida; Japan, tuinen; Italië, o.a. Florence, Amalfi en Rome; Verenigde Staten, o.a. Everglades en Yellowstone-Park; Griekenland, o.a. Akropolis en Delphi; Egypte, o.a. Sfinx van Cheops en Abu Simbel; Frankrijk, o.a. Pont du Gard en Mont St.Michel; Zuid-Amerika, o.a. Paaseiland en Galapagoseilanden; Oostenrijk, o.a. beelden Slot Belvedère en Johann Strauss-monument; Duitsland, o.a. Wittenberg en Wartburg.

Nationaal erfgoed Denemarken

Denemarken begon 4 mei met een nieuwe reeks koetshoven. Dan wel geen aandacht voor UNESCO-erfgoed, maar wel voor nationaal erfgoed. Op de vier zegels van de eerste serie, die 4 mei in roulatie zal worden gebracht Nörre Vosborg bij Holstebro, (6,00 kr.), Voergaard Slot (6,00), het renaissanceslot Engelsholm (8,00) en het koetshuis Gammel Estrup (8,00).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Verenigde Naties UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.