Mahjonggenootschap De Rode Draak Twente - 25 jarig jubileum - Postzegelblog

Mahjonggenootschap De Rode Draak Twente – 25 jarig jubileum

0

In 1975 maakten Ada en Jan Ketzer bij vrienden kennis met een spel dat zij nog nooit eerder gezien hadden: het was MAHJONG. In 1985 richtte zij Mahjonggenootschap De Rode Draak op. Dit jaar bestaat het Mahjonggenootschap De Rode Draak TWENTE op 24 september a.s. alweer 25 jaar. Na de uitgifte van de eerste Mahjongpostzegels in 2010 ter ere van het Wereld Kampioen Schap Mahjong en een decemberversie volgt nu een derde velletje.

In 1975 maakten Ada en Jan Ketzer bij vrienden kennis met een spel dat zij nog nooit eerder gezien hadden: MAHJONG. Al gauw kochten zij hun eerste spel in de grote Chinese winkel van Eberhardt in Amsterdam met het bekende ‘rode’ boekje van John Lightfeeld, waarin de ‘Westerse’ mahjongregels stonden. Vanaf dat moment waren zij aan dit spel verknocht en probeerden ze ook hun vrienden in Assen met het virus te besmetten. In 1978 ging het stel verhuizen naar Hengelo en besloot daar door te gaan en hun nieuwe Twentse vrienden ook te overtuigen van de schoonheid van dit spel.

Dit lukte aardig en eind 1985 besloten zij de naam de Rode Draak aan te nemen (waaraan later TWENTE is toegevoegd) en tevens om de vorm van een genootschap aan te nemen om MAHJONG zo veel mogelijk te promoten en iedereen gelegenheid te geven dit spel te spelen. In juni 1986 is het eerste toernooi gehouden met 16 deelnemers uit Drenthe en Twente. Er werd door een van de vrienden, Emiel Hoekstra, een prachtige wisselsteen vervaardigd en ook in verkleinde vorm de eerste drie prijzen. Aan de rand van de wisselsteen zijn de jaarlijkse winnaars gegraveerd. Ada was de 1e winnares in 1986 en later bleek pas, dat het ook landelijk het 1e toernooi in Nederland was. Een passage hierover is geschreven in het Groot Mahjongboek van Jelte Rep.

Het ging er bij de toernooien in Hengelo erg gemoedelijk aan toe. Er werden door alle deelnemers etenswaren meegenomen en bij het binnenkomen pakte iedereen een zakje van de wand met een Rode Draak. Op de achterkant stond het wedstrijdnummer en de inhoud bestond uit mahjonggeld, waarmee elk spel afgerekend kon worden. Men kreeg ook een formulier mee om de uitslag van elk spel op te schrijven. Bovendien moest men aandacht besteden aan de mooiste mahjongsamenstellingen, die dan in aanmerking kwamen voor de MAHJONG-BEAUTYtrophee.


Achttien jaar is dit toernooi georganiseerd en het kreeg langzaam maar zeker een landelijk karakter. Dit had wel tot gevolg dat de Twentse en Drentse mahjongvrienden afhaakten. In 2001 namen Robert Rijnders en in 2002 Adrie van Geffen de wisselprijs een jaar mee naar huis. Jan won de wisselsteen in 2003 en Ada en Jan besloten vanaf dat moment het over een andere boeg te gooien. De wisselsteen was immers weer thuis.

Mahjonggenootschap De Rode Draak TWENTE

De landelijke toernooien in Twente werden na achttien jaar niet meer door hen georganiseerd en de aandacht werd gericht op de regio. De laatste jaren zijn tentoonstellingen ingericht van de mahjongverzameling van Ada & Jan. Met de hulp van vrienden werden in de bibliotheken van Hengelo, Enschede en Almelo zes vitrines gevuld met mahjongspellen, boekjes, attributen, herinneringen en zelfgemaakte postzegelvelletjes met mahjongelementen. Bovendien waren er op demonstraties aan twee tafels en werd er uitleg gegeven. Er was ook altijd gelegenheid om in te schrijven voor een cursus. De eerste keer in Hengelo gaven 20 mensen zich op voor deze cursus, die ook in de bibliotheek van Hengelo gegeven is. Uitgangspunt was het ‘WESTERS’ mahjong en dat is in de eerste tijd ook gespeeld op de woensdagavonden, beurtelings in Hengelo en Enschede.

Op het moment dat de nieuwe Chinese toernooiregels door de Ned. Mahjong Bond zijn gepropageerd werd besloten dit ook in Twente te gaan spelen. Er zijn talloze cursussen gegeven om dit te bereiken. Nu spelen er regelmatig 32 spelers om beurten in Hengelo en Enschede en wordt na elke spelavond de stand uitgerekend. In 2010 is Gertjan Davies kampioen van Twente geworden. Het zijn verder praktisch allemaal recreanten. Drie spelers doen regelmatig mee aan de landelijke competitie voor de Wereld- of Europese kampioenschappen.

In de zomervakantie zal er als jubileum-activiteit een 25-uurs toernooi georganiseerd worden samen met een aantal 3-uurs toernooitjes ter ondersteuning. Op 24 september a.s. is er een dagtoernooi voor leden, oud-cursisten en enige genodigden. Voor de financiële ondersteuning is gedacht aan de verkoop van een postzegelvelletje en een speciale jubileumwijn.

In de toekomst wil het Genootschap de Rode Draak Twente zich richten op mahjong op scholen, recreatie voor werkenden en ouderen, waarbij uitgedragen wordt dat MAHJONG behalve een spel, dat niet zonder geluk gespeeld kan worden, nu door de nieuwe toernooiregels is geëvolueerd in een denksport met strategie.

Het velletje heeft een prijs van € 8,00 + portikosten van € 1,00 (portizegel is ook dezelfde jubileumzegel) en kan besteld via een e-mail aan Jan Ketzer.

Bron: Jan Ketzer

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)