Van graadmeting tot sterrenwacht - Postzegelblog

Van graadmeting tot sterrenwacht

0

Ik kwam in het bezit van een dienstbrief die geadresseerd was aan de Rijkscommissie voor graadmeting, Prof. Dr. H.G. van de Sande Bakhuyzen te Leiden. Bij graadmeting (= het bepalen van lengte- of breedtegraad ) heb ik het beeld dat er “een Jakobsstaf” op de zon gericht wordt, om te bepalen waar je bent. Maar klopt dit beeld? En wie is Van de Sande Bakhuyzen?

Brief

De dienstbrief is duidelijk aangeduid met het woord “DIENST”.

Omdat het een dienstbrief is behoefde er in die tijd geen porto betaald te worden. Voor de overheid gold het zogenaamde “portvrijdom”. Op de stempels is te zien dat de brief op 10 juli 1892 is gepost in Roermond en op diezelfde dag in Leiden is aangekomen. Voor die tijd al een hele prestatie!

H. G. van de Sande Bakhuyzen

Hendricus Gerardus van de Sande Bakhuyzen, werd geboren op 2 april 1838. Hij was een Nederlandse astronoom. Hij studeerde wis- en natuurkunde in Leiden. In juni 1869 deed hij het kandidaatsexamen en aan het einde van dat jaar werd hij tweede observator bij de Leidse Sterrenwacht. Hij deed verschillende onderzoekingen met de meridiaan-cirkel. In september en oktober deed Van de Sande Bakhuyzen een proef naar de onafhankelijkheidsbepaling van de poolshoogte van de Sterrenwacht. Dit werd gemeld door Frederik Kaiser (bron Wikipedia).

Sterrenwacht

Wat leuk om hierdoor op de Leidse Sterrenwacht uit te komen en op Frederik Kaiser. Frederik Kaiser (geboren op 10 juli 1808) was namelijk de grondlegger van de Leidse Sterrenwacht en werd in 2008 door de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars geëerd met een persoonlijke postzegel. De sterrenkundige Kaiser is vooral bekend omdat hij de komeet Halley bespiedde. Het lukte hem om in 1835 de doorgang van deze komeet tot op anderhalf uur nauwkeurig te berekenen. Geen enkele andere astronoom in Europa evenaarde dit resultaat. Na de dood van Kaiser, op 28 juli 1872, werd Van de Sande Bakhuyzen in diens plaats benoemd, een betrekking die hij op 20 december aanvaardde met de rede ”De methode welke thans bij de beoefening der sterrenkunde moet gevolgd worden”.

Overige bijzonderheden

Van de Sande Bakhuyzen volgde Christophorus Buys Ballot op als voorzitter der Natuurkundige Afdeling van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in 1888. Buys Ballot wordt gezien als de grondlegger van het KNMI.

Van de Sande Bakhuyzen nam ook deel aan de bepaling van lengteverschillen van Leiden met o.a. Greenwich door middel van elektromagnetische telegraafseinen. Daarnaast was een van de meest actieve leden bij de samenstelling van de uitgave In de commissie voor de uitgave van het werk van Christiaan Huygens, een zeer vooraanstaand Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige.

Wie van de drie?

Welke Huygens vond het “slingeruurwerk” uit? Was dat bovengenoemde Christiaan Huygens), of was dat misschien diens vader Constantijn Huygens of was het wellicht zijn broer Philips Huygens? En niet stiekem op Wikipedia kijken hè!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)