Honderd jaar vogels ringen in Nederland - Postzegelblog

Honderd jaar vogels ringen in Nederland

2

Op 24 mei vierde het Vogeltrekstation Nederland het feit dat exact honderd jaar daarvoor de eerste vogel in Nederland werd geringd. Die gebeurtenis vond plaats in de omgeving van Nijkerk, waar een jongeheer Meindert Menzo van Esveld jonge spreeuwen van een ring voorzag. Hij deed dat op uitnodiging van dr. E.D. van Oort van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden. Eén van de geringde vogels werd op 3 juli van het volgende jaar geschoten in Hoevelaken. De jonge spreeuwen waren uit het ei gekropen in een nestkast die hing in een stellage, samen met een aantal andere kasten. Spreeuwen werden ingezet als biologische bestrijders van schadelijke insecten.

Honderd jaar later, op 24 mei 2011, werd deze bijzondere gebeurtenis herdacht met de uitgifte van een speciale postzegel. De zegel werd uitgegeven in een velletje van 10 stuks.

Op 24 mei 2011 werd de historische gebeurtenis nagespeeld door één van de jongste vogelringers van het moment, Bram Ubels. Hij verscheen met zijn “grootvader” – in werkelijkheid Leen van Ree, één van de oudste vogelringers – in traditionele kledij, en gewapend met ringen en een tangetje, bij de speciaal voor dit doel gebouwde spreeuwenstellage achter de boerderij De Ark van Kees en Ans van ’t Klooster in de polder Arkemheen.

Foto’s van het naspelen van het ringen van de eerste spreeuw vind je hier.

In de loop van de dag werd ook het ringen van boerenzwaluwen gedemonstreerd. De zwaluwen nestelen in één van de schuren van het biologische melkveebedrijf en werden gevangen door een net voor de deur van de schuur te hangen. Ook trokken groepen belangstellenden de polder in, waar een ringer jonge grutto’s van kleurringen voorzag.

Alle ringactiviteiten in Nederland worden gecoördineerd door het “Vogeltrekstation”. Dit is een samenwerkingsverband van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) te Wageningen, SOVON Vogelonderzoek en de Ringersvereniging.

Door het ringonderzoek zijn al heel veel gegevens bekend geworden over de vogeltrek, maar ook over de voortplanting en het overleven van Nederlandse vogels. In Nederland ringen ongeveer 350 getrainde vrijwilligers en 130 professionals vogels voor wetenschappelijke doeleinden. Elk jaar worden zo’n 300.000 vogels geringd. In de afgelopen eeuw zijn in totaal ca. 10,5 miljoen wilde vogels in Nederland van een ring voorzien.

Meer informatie over deze herdenking: http://www.vogeltrekstation.nl/vogeltrekstation/100-jaar-vogels-ringenGratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)