Postzegel met de naam Niels Stensen: op onderzoek - Postzegelblog

Postzegel met de naam Niels Stensen: op onderzoek

0

Wat mij nu weer gebeurt: Schrijf ik een artikel over errinofilie, krijg ik een zegel toegestuurd van iemand over een kerk van Leiden, met daaronder de naam Niels Stensen. Welke kerk is dit? Wie is Niels Stensen? Wat heeft hij met Leiden te maken? Tijd voor onderzoek dus.

 

De Kerk

Welke kerk staat er op deze zegel vroeg ik me af. Het is geen kerk, maar het Leidse Academiegebouw, zoals we kunnen zien op deze FDC .


Dat het op een kerk lijkt, komt waarschijnlijk omdat dit gebouw oorspronkelijk de kapel was van het klooster der Witte Nonnen, zoals we kunnen lezen op de voorzijde van deze postale briefkaart. 

Het eerste vraag is hiermee beantwoord. Maar wie is Niels?

Niels Stensen

Niels Stensen (Kopenhagen, 10 januari 1638 – Schwerin, 26 november 1686), vooral bekend onder zijn gelatiniseerde naam (Nicolaus) Steno, was een Deens anatoom, natuurvorser en bisschop en is een zalige. Als een van de eersten ontdekte hij de werking van de oorspeekselklier en beschreef het hart als een gewone spier. Bovendien formuleerde Steno een drietal principes over stratigrafie, de volgorde waarin gesteentelagen gevormd worden en voorkomen. Steno kwam uiteindelijk tot de conclusie dat geloof en wetenschap moeilijk met elkaar in overeenstemming te brengen zijn en werd een voorvechter van het geloof.

Komt hij in de filatelie voor? Jazeker, allereerst vond ik een herinneringszegel van hem die denk ik uit dezelfde serie komt als het Academiegebouw. Maar er is ook een echte postzegel van hem, uitgegeven door zijn geboorteland Denemarken. Maar wat had deze Deen met Leiden te maken?

Niels Stensen in relatie tot Leiden

Stensen verhuisde naar Leiden en begon aan een studie medicijnen aan de Leidse Universiteit. Hij leerde hier onder andere Spinoza kennen.

Van Spinoza wordt aangenomen dat hij ook in Leiden studeerde. Zeker is dat Spinoza vlakbij Leiden in Rijnsburg gewoond heeft. Hij trok daar in bij de chirurgijn Herman Hooman. Die woning staat nu bekend als het Spinozahuisje. In Rijnsburg staat een standbeeld van Spinoza.

Toen Rijnsburg 1000 jaar bestond in 1975 werd er een velletje met herinneringszegels hierover uitgegeven. Hierop zien we een zegel met de overblijfselen van de Abdij van Rijnsburg, en een bloemenzegel die verwijst naar de bekende bloemenveiling Flora in Rijnsburg.

En zo is het kringetje met de errinofilie weer rond.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Denemarken NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)