Errinofilie, wat is dat nu weer? - Postzegelblog

Errinofilie, wat is dat nu weer?

19

De term “errinofilie” heeft betrekking op het verzamelen van Cinderella’s.  In de filatelie verstaat men onder Cinderella’s vrijwel alles wat er als een postzegel uitziet, maar dat niet is. In Nederland vallen stadspostzegels, treinbriefzegels,  fiscale zegels, soldatenzegels,  herinneringszegels  en sluitzegels daaronder.  Weet U het verschil hiertussen?

Stadspostzegels

Dit zijn de zegels van een stadspost dient.  Hoewel geen echte postzegels, vind ik deze best interessant als ze op een echt  bezorgd poststuk geplakt zijn.  En sinds de PTT is geprivatiseerd, kunnen we er eigenlijk ook niet meet omheen. Hier ziet U een blokje stadspostzegels van Leiden.

Treinbriefzegels

Treinbriefzegels zijn door  de spoorwegen uitgegeven zegels ter voldoening van hetgeen extra verschuldigd was voor vervoer van een stuk als “treinbrief”. Je kan ze dus op een brief tegenkomen naast een gewone postzegel.

Je komt ze in verschillende soorten en maten tegen. In Nederland zijn ze gebruikt vanaf 1946 t/m 1979.

Fiscale zegels

Fiscale zegels zijn zegels die gebruikt werden om een bepaalde belasting te voldoen, zoals bijvoorbeeld kwitantiezegels met betrekking tot  de legeskosten. Maar ook op uw rijbewijs zag u vroeger een belastingzegel.

In  andere landen werden ze ook voor andere overheidsheffingen  gebruikt, zoals bijvoorbeeld om een bekeuring te betalen. Op deze Engelse belastingzegel staat het woord “Police Courts”.
In de USA werd zelfs belasting geheven op de (illegale) verkoop van drugs (bv marihuana). Bij betaling van de belasting kreeg men een (belasting)zegel, waar op stond hoeveel gram je had gekocht.  Het moet niet gekker worden:  een legale belasting op illegale goederen!

Soldatenzegels

Deze zegels komen veel in Zwitserland voor. Het neutrale Zwitserland mobiliseerde zijn leger tijdens de beide wereldoorlogen voor grensbewaking. Eén van de methoden om de verveling van de soldaten te verdrijven  was het maken van zegels, waarop de soldaat b.v. zijn regimentsnummer of iets dergelijks zette.  Hier ziet U een zegel van de Territorialtruppen Strassen-polizei  KP64. Ze werden verkocht ten bate van de regimentskas, zodat de soldaten een feestje konden bouwen.  Ze mochten wel op brieven worden geplakt, maar hadden geen frankeerwaarde.

Herinneringszegels

Deze zegels herinneren aan bepaalde evenementen, zoals sportevenementen of jubilea van (historische) gebeurtenissen.  Dit heeft niets met filatelie te maken.  Hier ziet U een blokje herinneringszegels van Europese Politiekampioenschappen 1962 en een blokje herdenkingszegels van het Ontzet van Leiden, uitgegeven in 1974 in verband met het  400 jarig jubileum.

Europese Politiekampioenschappen 1962

Herdenkingszegels van het Ontzet van Leiden 1974

Sluitzegels

Vroeger, toen er nog geen gegomde enveloppen waren, plakte men brieven met een ouwel dicht. Ook tegenwoordig wil men nog wel eens, ter versteviging van de sluiting, iets over de sluitnaden plakken.  Dat noemt men sluitzegels. We kennen sluitzegels die door de overheid b.v. de politie zijn uitgegeven, maar ook zegels die door particuliere instanties uitgegeven zijn met als doel propaganda, bijvoorbeeld voor de  tuberculose bestrijding.

Verzamelwaardig?

Iedereen moet verzamelen wat hij of zij leuk vindt. Zelf verzamel ik dit niet, want het heeft niets met filatelie te maken. Ik zie het meer als een rariteit en soms is het leuk om een rariteit bij een thema (bij mij over de  Politie of de stad Leiden) te hebben.  Wat vindt U?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (19) Schrijf een reactie

 • toon op 3 mei 2011 om 09:40

  Willem, je bent de uitvinder van het woord “ERRINIOFILIE”. via google is er alleen een link naar dit artikel.
  Het juiste woord moet dan ook zijn ERINNOFILIE, met op google 67000 links.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 3 mei 2011 om 09:52

  @Toon, speurneus! Ik heb het gelijk aangepast. Dankjewel

 • reintjedevos op 3 mei 2011 om 10:23

  Willem,

  Erinnofilie slaat uitsluitend op de herinneringszegels zoals die van Leiden en Europol e.d. De term komt van het Duitse woord voor herinneren!

  Alles valt onder cinderella’s dat wel maar dat was je titel niet!

  Fiscale zegels zijn al een apart erkende tak van de filatelie en zijn dus geen cinderella’s meer! Waren ze ooit natuurlijk wel!

  In Nederland zijn als enige cinderella’s de Interneringszegels de filatelie binnengesmokkeld. Net zoals de Zwitsers dat doen met hun Soldaten-zegels….

  Maar ze horen natuurlijk geen van alle in een postzegelcatalogus thuis!

  Dat geldt ook voor de NVPH-papiertjes die elk jaar met de catalogus worden meegegeven….

 • willem hogendoorn op 3 mei 2011 om 12:36

  @ Toon: Ik heb het woord inderdaad verkeerd overgenomen uit het boekje van Mr. A. vd Flier (Filatelie van A tot Z).
  Alleen vd Flier schrijft het wel met 2x een r, en jij met 1 x een r. Wat is nu juist?

 • willem hogendoorn op 3 mei 2011 om 12:40

  @ Rein: Het woord er(r)innofilie is inderdaad geintroduceerd toen men in Nederland herinneringszegels ging uitbrengen. Je hebt dus gelijk dat de titel niet de lading dekt, maar ik vind er(r)innofilie nu eenmaal zo’n mooi woord. :)

 • aadb op 3 mei 2011 om 16:41

  @Waarom mag een treinbriefzegel geen postzegel heten en een stads(postzegel) ook niet .Beide worden gebruikt om post te verzenden !

 • Albert Haan op 3 mei 2011 om 19:45

  Een treinbriefzegel en een stadspostzegel is geen Erinnofilie, maar een zegel als bijfrankering die door de stadpost of trein / Bus vervoerd is.
  Doordat de PTT het monopolie op postvervoer had moeste er PTT zegels bij geplakt worden.
  Deze zegels hebben dus met filatelie iets te doen. (postgeschiedenis).
  In mijn verzameling zijn het postzegels!
  (Stadpost Warschau).

 • toon op 3 mei 2011 om 21:16

  Rein heeft volgens mij de juiste omschrijving gegeven van het verzamelgebied Erinnofilie.
  Wellicht een aantal voorbeelden die helpen bij de bepaling:
  http://postzegels.jouwweb.nl/verzamelen/erinnofilie

 • Jan van Tellingen op 5 mei 2011 om 21:54

  Ik googlede het volgende:
  Erinnophilie (uitgiften ter herdenking)
  Errinophilie is met herdenkingsvelletjes, vignetten, nadrukken etc. een randgebied van de filatelie. Het betreft stukken die niet gebruikt kunnen worden om te frankeren.
  Vaak worden deze stukken verzameld als aanvulling van de betreffende collectie

  Indien dit juist is, vind ik dat stadpostzegels NIET in de limitatieve opsomming van jouw mooie woord “errinofilie” thuis hoort.

  Evengoed een leuke samenstelling van diverse soorten zegels !

 • reintjedevos op 5 mei 2011 om 22:11

  Jan,

  omdat Willem in de titel het woord Cinderella had nmoeten gebruiken – Assepoester….

  Stadspost is in 95% van de gevallen een misbruik maken van de filatelistische nieuwsgierigheid of compleetheidswaanzin of het nu om Apeldoorn gaat of Leeuwarden of Warschau e.d. Altijd zijn er filatelisten op de achtergrond bij betrokken die weten waar hun collega’s op geilen… Bij erinnofilie is het in eerste instantie de zelf-illusie van de bij een evenement of gebeurtenis betrokkenen personen die eigenlijk gehoopt hadden dat ze voor een echte postzegel in aanmerking zouden komen…

  Erinnofilie hoeft niet meer een toevlucht te nemen tot zulke plaatjes! Nu zijn er persoonlijke postzegels te maken die perfect voor dit doel kunnen worden gebruikt!

  Neem het 125-jarig bestaan van de Leidsche 3-October Vereeniging!

  TNTPost had ze nooit een aparte niet-vast-kader postzegel gegund…. :)

 • willem hogendoorn op 6 mei 2011 om 10:02

  @ Rein: Ik stel voor dat we de Vereniging van Persoonlijke Postzegelverzamelaars de Erinnofilatelistenclub gaan noemen.
  (mooi scabblewoord trouwens).

 • reintjedevos op 6 mei 2011 om 11:10

  Willem,

  en de persoonlijke zegels van mijn familiewapen of mijn geliefde tuinplant???

  Allemaal Erinno???

  De Leidsche kruitramp e.d. zijn prima erinno’s waar TNTPost geen begrip voor zou hebben gehad! De LVvPV heeft dus echt pionierswerk verricht!

  Overigens gefeliciteerd met het Leiden Speciaal nummer van Filatelie!

 • willem hogendoorn op 6 mei 2011 om 11:31

  @ Rein, bedankt voor voor je felicitatie. Als je gaat tellen in dat artikel, dan staan er diverse erinno’s in. Kunnen we zeggen: “De huidige filatelie kan niet meer zonder Erinno’s?

 • reintjedevos op 6 mei 2011 om 12:15

  Je bedoelt de huidige thematische filatelie!

  Of het nu om Osama of Obama gaat, zelfs als de posterijen ze uitgeven zijn het erinno’s!

  De frankeergeldigheid is het enige onderscheidings kriterium maar dat let zelfs de post niet eens meer op!

 • Albert Haan op 8 mei 2011 om 19:00

  Stadpost Warschau:
  Als er toen geen mensen waren die “maakwerk” van deze zegels en stempels maakte hadden we nu niet zo’n mooi materiaal in onze verzameling.
  Dit geld heden voor de persoonlijke zegels. wacht maar eens af over 50 jaar.
  an zullen de mensen opbieden op de Leiden zegel.Ja toch? :-)

 • reintjedevos op 8 mei 2011 om 22:52

  Albert,

  de persoonlijke postzegels worden volop normaal gebruikt in het postverkeer!

  Geldt ook voor Leiden!

  Dat “maakwerk” was toch een zere teen… Als dat maakwerk niet was gemaakt hadden we geen materiaal en dus ook geen stadpost!

 • Robert op 10 mei 2011 om 17:14

  Er zijn ook cinderella’s die helemaal geen ‘nut’ dienen behalve dan een kunstzinnige. Neem de kunstenaar Ton de Laat, die maakt prachtige aquarelletjes van zogenaamde postzegels. Kijk maar eens op http://www.cubra.nl/beeldendekunst/tondelaat/postzegels/fictievepostzegels.htm

  Een kleine selectie was onlangs te zien op Art Antique in de Jaarbeurs. De moeite waard!

 • toon op 11 mei 2011 om 10:35

  @Robert, de getoonde zegels van Ton de Laat vallen onder het hoofdstuk “ArtiStamps” (Mailart).
  nog zo’n voorbeeld:
  http://www.dragonflydream.com/Artistamps.html

 • reintjedevos op 11 mei 2011 om 14:56

  Postzegels zijn toch allemaal kunstwerkjes als we Bate mogen geloven…..

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)