Sprookjeshuwelijk: William & Kate - Postzegelblog

Sprookjeshuwelijk: William & Kate

3

Het was een luisterrijk geheel met vantevoren de gebruikelijke speculaties over de jurk, wie er wel en niet uitgenodigd zouden worden, of het zou regenen, enz. Het geheel is voorspoedig verlopen met zelfs af en toen een klein, waterig zonnetje erbij, dus iedereen kan weer tevreden zijn.

(C) BBC

Natuurlijk is er ook postaal veel aandacht besteed aan het huwelijk. Op 21 april heeft Groot-Brittannië een velletje uitgegeven met daarop vier zegels in twee ontwerpen.

Voor deze zegels zijn de officiële verlovingsfoto’s gebruikt. Omdat zeker de eersteklaszegel een leuke, ongedwongen sfeer uitademt, is het jammer dat er voor een velletje gekozen is, want dat houdt in dat de zegels door het gewone publiek amper gekocht en gebruikt zullen worden. Hoewel het inmiddels bekend is dat postzegels tegenwoordig meer verzamelproducten zijn dan gebruiksartikelen (dit soort velletjes zijn over het algemeen alleen nog maar de bij de filatelistische afdeling van Royal Mail te verkrijgen en niet in de vrije verkoop), is dat voor zo’n gebeurtenis als deze toch jammer en is er een kans gemist om postzegels weer interessant te maken voor het gewone publiek. Maar om het goed te maken heeft Royal Mail wel een leuk filmpje gemaakt over de productie van de zegels.

(Met dank aan Stamp Magazine).
Dat was dan bij de vorige generatie koninklijke huwelijken wel anders. De zegels uit de jaren 70, 80 en 90 zijn als gewone velzegels uitgegeven en in grote getalen gebruikt.


Het idée van alleen maar een velletje uitgeven is overigens niet geheel nieuw. Het tweede huwelijk van Charles, Williams vader, werd ook al op deze manier postaal herdacht, in 2005.


Zoals al geschreven zijn voor de Britse zegels de officiële verlovingsfoto’s gebruikt. Dat betekent dat ze veel lijken op de meeste andere zegels uit het Britse Gemenebest. Waarschijnlijk heeft het koningshuis hierop aangedrongen, maar het resultaat is dat je met alle zegels “Zoek de verschillen” kunt spelen en dan niet tot veel verschillen komt!


Met zo’n stortvloed aan trouwzegels in korte tijd is het natuurlijk niet verwonderlijk dat er wel eens iets niet helemaal goed gaat. Zo kon Nieuw-Zeeland het niet voor elkaar krijgen Williams juiste geboortedatum af te drukken op de bij de zegels verstrekte informatie in het postzegelmapje, en in Niue had men, zoals Jacqueline van der Pas al eerder had laten zien, weinig vertrouwen in het huwelijk, en moeten de zegels zo gescheiden worden dat het paar ook gescheiden wordt. Worden dit de eerste echtscheidingszegels ter wereld?


Meer plezier valt er te hebben met de zogenaamde Smilersvellen. Dit zijn de Britse versie van persoonlijke postzgels, al mag er in Groot-Brittannië niet met de zegels zelf gewerkt worden vanwege de aanwezigheid van het profiel van Hare Majesteit, maar is het mogelijk een aanhangende tab zelf in te vullen met foto- of ander materiaal.


Maar eigenlijk is het velletje van het eiland Man het leukst. Het is meer een verlovingsuitgave in plaats van een huwelijksuitgave geworden, maar er zijn tenminste wat andere foto’s te zien.

Ze doen terugdenken aan de tijd dat William nog een echte Spencer was en nog niet de “Windsor-kop” had die hij nu heeft. Maar daar kan die arme jongen natuurlijk ook niets aan doen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Ton op 30 april 2011 om 08:19

  het is meer van het zelfde door de jaren heen , niet echt verheffend , maar je krijgt wel wat je ziet

 • dolores op 2 mei 2011 om 21:58

  Leuk artikel en goed opgemerkt, dat van die Windsor kop ;) Blijft toch een heerlijk onderwerp, de koninklijke families en uitgiftes.

 • Arjan op 3 mei 2011 om 09:12

  @ Dolores:
  Vin’ ik ook!
  En ja zonde he, van die kop! Dan is z’n broertje beter bewaard gebleven!
  :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)