Na geurpostzegels, bloemenzaad, bewegende beelden en zingende vogels.... - Postzegelblog

Na geurpostzegels, bloemenzaad, bewegende beelden en zingende vogels….

20

Na de geurende zegels, de zegels met bloemzaadjes, die met bewegende beelden en de zegels met zingende vogeltjes, kregen we op 25 maart weer iets nieuws voorgeschoteld: een velletje getiteld Stad van Nederland waarin vijf zegels met zogeheten markers, abstracte plaatjes die een code bevatten. Door naar www.toekomstinbeweging.nl te gaan en de marker voor de webcam te houden, activeert de code een AR-toepassing (augmented reality). Vervolgens verschijnt op het computerscherm een interactief beeld van het desbetreffende gebouw dat letterlijk in beweging wordt gebracht.

Het zij zo. TNT kan nu wel steeds weer nieuwe grappen verzinnen, maar bij de verzamelaar slaan enkele niet erg aan. De geurende zegels geurden nauwelijks, van de bloemzaadjes heb ik nooit meer iets gehoord en ik heb ook nog geen koolmees horen zingen. Maar natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat toch iemand een koolmees heeft laten zingen nadat hij een dure pen heeft gekocht, of zich heeft geabonneerd op de tweejarige vogeltjesset (€ 540,00). En wat deze nieuwe architectuurzegels betreft, wat als je geen computer hebt en geen webcam.

Geurzegels: kopje koffie

Geurende bloemen op postzegels

Postzegels met bloemzaadjes

Het velletje met de bloemzaadjes (2007) zou een gemeenschappelijke uitgifte met Oostenrijk worden, maar de Oostenrijkse post zag er bij nader inzien niets zin, zodat die uitgifte nooit de loketten heeft gehaald.

Het velletje Stad van Nederland

Nogmaals ’het zij zo’. Het velletje Stad van Nederland’ markeert het jaar waarin het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam na een grootse verbouwing zijn deuren heropent. Het velletje bevat twaalf zegels met de waardeaanduiding 1 (omgerekend 12 x € 0,46 = € 5,52; oplage 345.000 velletjes). Op vijf van de twaalf zegels zijn bijzondere architectuurprojecten afgebeeld die overigens nog niet uitgevoerd of afgerond zijn.

De vijf zijn de Boekenberg in Spijkenisse, de nieuwe behuizing van de bibliotheek met de bouw waarvan in 2009 is begonnen; het Kenniscentrum in Arnhem, waarvan de bouw dit jaar start en in 2013 zal zijn afgerond, gaat onderdak bieden aan verschillende culturele instellingen, waaronder de Bibliotheek Arnhem, het Gelders Archief, het Historisch Museum Arnhem en de Volksuniversiteit; de honderd meter Parkeertoren Nederland – in 2004 ontworpen — met de bouw waarvan nog niet is begonnen; de 110 meter hoge Skytower aan het IJ in Amsterdam met een observatiedek, ronddraaiend restaurant, hotel, kantoren, winkels en horeca; en tot slot de Windpost Maasvlakte: op de kop van de Maasvlakte 2 zal in de toekomst een cordon van windmolens van 150 meter hoogte verschijnen, tussen deze reuzen is een 80 meter hoge radarmast gepland, die de naam Windpost zal krijgen.

Op de vijf andere zegels zijn markers afgebeeld. Een marker is een plaatje met geometrische vormen die als code worden herkend wanneer op een computer (met een webcam en FlashPlayer) www.toekomstinbeweging.nl is geopend. De elfde en twaalfde zegel zijn identiek en bevatten een landkaart van Nederland die is opgebouwd uit de beeldelementen van de overige zegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland ArchitectuurNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.