Filatelistische valutaperikelen - Postzegelblog

Filatelistische valutaperikelen

0

Niet alleen sommige verzamelaars, maar ook veel postzegelhandelaren en veilinghouders krijgen van tijd tot tijd met de perikelen van de valutamarkt te maken. Sinds de komst van de euro behoren die slechts gedeeltelijk tot het verleden, omdat bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar en het Engelse pond nog steeds flinke schommelingen ten opzichte van onze Europese munt vertonen.

Enkele tientallen jaren geleden noteerde de dollar een topkoers van ruim vier gulden (twee euro). Het laat zich raden dat de Amerikanen zich lieten gelden op de Europese postzegelmarkt en ook de Nederlandse veilinghuizen konden de nodige nieuwe gezichten begroeten. Goedkoop inkopen is immers ook in de postzegelhandel één van de sleutels tot succes.

Als jonge handelaar bezocht ik tijdens deze dollarhausse de grote Stampex beurs in Londen en ik verkocht aan een standhouder, een Texaan met een enorme Stetson, die zo uit de indertijd zeer populaire televisieserie Dallas leek te zijn gestapt, een viertal postfrisse UNTEA series van Nieuw Guinea. Deze uitgifte behoorde tot de UNO zegels, waar toen, vooral in de Verenigde Staten en Duitsland, veel belangstelling voor was.

De prijs werd afgemaakt op veertig dollar per serie en dankzij de hoge koers van de greenback was dat een uitstekende opbrengst. De Texaan had nogal veel gekocht, vertelde hij en verzocht mij de laatste dag van mijn verblijf het geld bij hem op te halen. Op de dag van mijn vertrek was zijn cashpositie niet verbeterd en beloofde hij mij de dollars op te sturen. Omdat het een vaste standhouder van Stampex was, had ik alle vertrouwen in de goede afloop van de transactie.

Maar de maanden regen zich aaneen, het geld kwam niet binnen en de volgende Stampex diende zich alweer aan. Op de vaste plaats van de Texaan stond nu een andere postzegelhandelaar. Ik besloot het nog één Stampex aan te zien, maar dat werden er twee. Niet zozeer uit gemakzucht, maar eerder door realiteitszin. Internet bestond nog niet en hoe moest je iemand, die in een ander werelddeel woonde, achter de vodden zitten?

Anderhalf jaar na dato werd mijn geduld eindelijk beloond. Op vijftig meter afstand zag ik de reusachtige cowboyhoed al boven het publiek uitsteken. Ik liep in de richting van de stand en besloot zijn reactie af te wachten. Hij herkende mij meteen en dat beschouwde ik als een gunstig voorteken.

‘How are you?’ zei de Texaan en stak mij joviaal een grote hand toe. Hij maakte omstandig duidelijk dat hij mijn adres was kwijtgeraakt, haalde ter illustratie van zijn goede wil meteen zijn dollarclip te voorschijn en telde acht biljetten van twintig op de toonbank uit. Ik bedankte hem voor het nakomen van zijn verplichtingen en verliet de stand.

Dat de dollarkoers inmiddels was gehalveerd, daar kon de Texaan niets aan doen. Bovendien was ik, eerlijk gezegd, allang blij dat ik in ieder geval een deel van mijn inkoopprijs weer terughad.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Paul van Beek (Den Haag, 1957) is freelance journalist en publicist. Na een periode van veertig jaar, waarin hij als verzamelaar, handelaar en veilinghouder zeer nauw bij de filatelie was betrokken, besloot hij zich in het begin van het nieuwe millennium op het schrijven toe te leggen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)