Willems naamgenoten; een bonte verzameling Willems - Postzegelblog

Willems naamgenoten; een bonte verzameling Willems

8

Ik zat me onlangs af te vragen hoeveel  personen er zouden zijn met de voornaam Willem, die met hun beeltenis op een Nederlandse postzegels voorkomen. Ik ben het gaan onderzoeken, en bij de eerste postzegel van Nederland was het gelijk bingo: Koning Willem lll. Maar hij is niet de enige Willem. 


Koninklijke Willems

Als eerste dus Koning Willem lll,  die van 1849 tot 1890 Staatshoofd was van Nederland, en in die hoedanigheid diverse keren ook op de eerste postzegels staat afgebeeld.

Koning Willem III

Zijn vader, Koning Willem ll, zien we ook op de postzegel terug, evenals zijn opa, Koning Willem I.  Als we deze stamboom verder uitlopen naar boven, komen we Stadhouder Willem lll tegen , die tevens Koning van Engeland was, omdat hij met Mary Stuart was gehuwd.

Koning Willem II en Koning Willem I


Stadhouder Willem III en Mary

En nog verder naar boven komen we bij de Vaders des Vaderlands, Willem van Oranje.  Aan hem hebben we ook ons volkslied het Wilhelmus te danken.


Willem van Oranje en het Wilhelmus

De meest recente Koninklijk telg met de naam Willem is onze kroonprins Willem Alexander.

Kroonprins Willem Alexander

Politieke Willems

Natuurlijk komen we in de politiek ook bekende Willems tegen: Willem Drees was een Nederlandse politicus voor de PvdA. Hij was minister-president van Nederland van 1948 tot 1958, en wordt door menigeen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politici. Onder zijn leiding vonden zowel de dekolonisatie van Nederlands-Indië als de wederopbouw van Nederland plaats. Drees was een overtuigd sociaaldemocraat, maar wel zeer pragmatisch ingesteld (‘niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk’).Drees genoot een populariteit die de partijpolitieke grenzen overschreed en kreeg de bijnaam Vadertje Drees.
En grappen over de politiek maakte Wim Kan. Hij wordt als een van de Grote Drie van het Nederlandse cabaret van de jaren ’50, ’60 en ’70 beschouwd, samen met Toon Hermans en Wim Sonneveld.

Willem Drees en Wim Kan

Overige Willems

We gaan verder op zoek en komen bij Willem Pijper. Dit was een componist, en kennelijk zo goed dat hij op een postzegel voorkomt. We gaan verder met ons onderzoek en stuiten op Willem van Gent. Hij was een Nederlandse admiraal uit de 17e eeuw. Zijn achternaam wordt ook wel als Ghent of Gendt geschreven.


Willem Pijper en Willem van Gent

En wat dacht U van Willem van Loon? Hij was een bewindvoerder van de VOC in Rotterdam.

Willem van Loon

Dan komen we Willem Einthoven tegen.  Hij was een Nederlandse arts die bekend werd als uitvinder van de snaargalvanometer, waarmee hij praktisch bruikbare elektrocardiogrammen (ECG) kon vervaardigen. In 1924 werd hij hiervoor onderscheiden met de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.
Een andere bekende Willem is natuurlijk Willem Barentsz,  een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger (poolonderzoeker), die drie reizen maakte om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, waarbij hij de kusten van Nova Zembla verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte. Hoewel zijn portret niet op de postzegel staat, komt wel zijn naam er wel op voor, dus mag deze ook niet ontbreken.

Willem Einthoven + Willem Barentsz

Als ik nog Willems vergeten ben, hoor ik dit graag. Wellicht voor u ook een uitdaging om filatelistische naamgenoten te zoeken?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederland NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • toon op 18 april 2011 om 08:09

  Op de zegel van Willem van Gent staat een foutje. Op de onderrand staat WILHEM als voornaam. Dat had moeten zijn WILLEM of WILHELM.
  zie zeehelden-serie:
  http://www.filavaria.nl/zeehelden.htm

 • Arjan op 18 april 2011 om 09:20

  Leuk! En als je je naam in alle talen mee laat tellen, dan kun je een flinke verzameling opzetten. Denk maar eens aan de Britse William Morris zegels die volgende maand uitkomen.
  De Franse blogger Eric Bruth verzamelt al tijden zegels met zijn naamgenoten erop. Dat levert een bonte verzameling op. Zie hier:
  http://my-philately.blogspot.com/search/label/Eric

 • J.S. op 18 april 2011 om 09:45

  In de serie Nostalgie Jaren 50-70 zijn ook nog enkele Willem’s aan te treffen. Naast Wim Kan die hierboven ook al is vermeld maar dan op een ander zegel) gaat het om Wim van Est (wielrenner) en Willy Walden (als helft van het duo Snip en Snap. Bovendien zijn op de zegel Feijenoord wint Cup een aantal spelers uit die tijd afgebeeld. Volgens mij staat daar Wim Jannsen bij en zou er ook nog Willem van Hanegem bij kunnen staan.

  In de serie van de Canon hebben we dan nog: Willem van Oranje, Koning Willem I en Willem Drees.

 • willem hogendoorn op 18 april 2011 om 12:44

  @ Johan: Ik heb me aan de catalogus van de NVPH gehouden bij mijn speurtocht. Een catalogus van de Persoonlijke Postzegels heb ik helaas niet tot mijn beschikking. :)

 • bate hylkema op 18 april 2011 om 14:52

  Wim Crouwel heeft meerdere postzegels ontworpen o.a. nvph 791.
  Willem Diepraam ontwierp kinderzegels 1979 (nvph 1186/89).
  William Graatsma ontwierp kinderzegels 1970 (nvph 978/83).
  Willem van Konijnenburg heeft ook meerdere postzegels ontworpen.
  Willem Henri Lucas ontwierp de Decemberzegels 1998 (nvph 1788/07).
  Will van Samsbeek ontwierp o.a. de Luchtvaartzegels (nvph 909/11).
  Willem van Zoetendaal ontwierp o.a. zomerzegels 1993 (1557/60).

 • bate hylkema op 18 april 2011 om 14:57

  Op wonderbaarlijke manier is de meest opvallende postzegel uit de vorige reactie verdwenen.
  Hierbij alsnog W.Tholen, die de 6 cent kinderpostzegel 1957 (nvph 703) met meisjesportret ontwierp. Tholen’s voornaam Willem staat zelfs op de postzegel!

 • Jan1964 op 18 april 2011 om 22:34

  En vergeet de dames niet (Wilhelmina) !

 • Jan van Tellingen op 19 april 2011 om 21:54

  Willems…..die met hun beeltenis op een Nederlandse postzegels voorkomen, dan komen de genoemde ontwerpers niet in aanmerking ofschoon ze wel filatelistische affiniteit hebben….

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)