Naturalis, van 118 jaar oude brief tot nieuwste vissenvel - Postzegelblog

Naturalis, van 118 jaar oude brief tot nieuwste vissenvel

5

Ik kreeg een brief die op 20 juni 1893 vanuit Warmond verstuurd was naar Leiden. Ik kon het niet laten om enig filatelistisch recherchewerk op deze envelop los te laten en kwam tot verrassende ontdekkingen. Gaat U mee op ontdekkingstocht?

Voorzijde envelop

Op de voorzijde van de envelop zien we 2x dezelfde afstempeling. In dit zogenaamde kleinrondstempel zien we in de rand staan: Warmond 9 – 10 V. Dit betekent dat de envelop het “vertrekstempel” in Warmond kreeg tussen 09.00 en 10.00 uur Voormiddag. Had er een N gestaan dan had dit betekend Namiddag.  In het midden zien we de datum staan 20 jun 93.

Links op de brief zien we de postzegel Wilhelmina hangend haar , 5 cent kleur blauw.  Tenminste, ik dacht dat het een opgeplakte postzegel was, maar het is een “vooraf ingedrukte waarde” op de envelop (zoals we nu nog steeds zien op b.v. briefkaarten).  Het is dus een zogenaamd postwaardestuk, dat op een postkantoor gekocht is voor 5 cent.

Achterzijde envelop

Op de achterzijde van de envelop zien we 2 stempels. Allereerst het “aankomststempel”, weer een kleinrondstempel met in de rand: Leiden 10 – 11 V. Dit betekent dat de brief in Leiden tussen 10.00 en 11.00 uur Voormiddag is aangekomen. De brief was dus binnen 2 uur van Warmond in Leiden aangekomen, want de datum is nog steeds 20 juni 1893.

Dan zien we een stempel waarin staat C.23. Dit is een zogenaamd bestellersstempel. Iedere postbesteller in die tijd had een eigen nummerstempel, waarmee hij de post die hij bezorgde zelf afstempelde, waardoor te zien was wie de brief had bezorgd. In dit geval gaat dat dus om postbesteller 23 uit Leiden.  De C betekent dat hij dit tijdens zijn 3e bestelling die dag had gedaan. Als hij ’s-morgens begon met zijn eerste ronde, dan kreeg het poststuk de codering A.23 mee. Als hij terug kwam op het postkantoor en er lag een nieuwe stapel die hij moest bezorgen, dan kreeg die stapel de code B.23 enz.

Geadresseerde

De envelop is geadresseerd aan de Heer C. Ritsema, conservator van het museum van Natuurlijke Historie in Leiden.

Op internet heb ik gevonden dat dit betrof: Coenraad Ritsema Corneliszn, geboren 13 april 1846 te Haarlem – gestorven 9 januari 1929 te Wageningen. Van 1873 t/m 1916 was hij conservator van het Museum van Natuurlijke Historie van de Universiteit van Leiden.

Naturalis

Het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie  te Leiden, werd in 1820 bij Koninklijk Besluit opgericht. Het museum was  een onderzoeksinstituut en er was dan ook een relatie met de Rijksuniversiteit Leiden.  Een publieksfunctie was tot 1976 echter zo goed als afwezig.

In 1976 verscheen een belangrijke nota, ‘Naar een nieuw museumbeleid’. Deze had als gevolg dat het museum meer een centrale museumfunctie ging vervullen binnen zijn vakgebied, onder andere met behulp van tijdelijke en rondzendtentoonstellingen, en door uitleen van stukken uit zijn collectie aan andere musea. Een eigen permanente expositie was er toen echter nog steeds niet. Die kwam er pas toen het museum in 1986 de zogenaamde ‘Nationale Presentatie’ op het gebied van de natuurlijke historie kreeg toebedeeld door de minister. Toen begon men plannen te maken voor een nieuw gebouw , wat resulteerde in het succesvolle museum Naturalis. Eén van de eerste tentoonstellingen die daar gehouden werd ging over Dinosauriërs.


Naturalis op de velrand van het vel ‘Koolmees’

Onlangs werd in Naturalis de eerste koolmeespostzegel uitgereikt aan Erik Vogel. Op de velrand hiervan  zien we de naam Naturalis staan.


Postzegelvel vissen in samenwerking met Naturalis

Ook is er onlangs een velletje met postzegels van bijzondere vissen uitgegeven in samenwerking met Naturalis.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • J.S. op 11 april 2011 om 08:50

  Goede morgen Willem,

  Het is eigenlijk een zoogdierenvel als je het mij vraagt… Overigens wel een interessant uitstapje!

 • willem hogendoorn op 11 april 2011 om 19:20

  @ Johan, voor mij geen uitstapje hoor. Leiden is mijn stad, en de stad waar dit allemaal gebeurt. :)

 • Marleen op 12 april 2011 om 13:28

  Leuk om bij een gekregen brief de filatelie met recherchewerk te combineren.

 • marie-josé op 12 april 2011 om 14:50

  Hallo Willem,
  wederom leuk speurwerk van je.
  Het speuren zit in je genen :-)

 • habbo hotel coins hack op 15 februari 2017 om 18:15

  Evanzo – ganz gross!Nachdem ich auch diverse Probleme mit Evanzo hatte, sind jetzt alle Domains woanders. In der Nacht von Sonntag auf Dienstag bekam meine Freundin (deren Domain noch bei Evanzo läuft) ca. 40.000 (vierzigtausend Spammails).Natürlich war bei Evanzo niemand zu erreichen…Der Laden ist nicht an Problemlösungen interessiert und wohl auch nicht in der Lage. Wundert mich nur, dass die die Hotline noch nicht auf eine 0190er Nummer umgestellt haben.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)