Een postzegelschandaal: valse Audubon-postzegels - Postzegelblog

Een postzegelschandaal: valse Audubon-postzegels

5

Onlangs kocht ik op onze veiling een blokje met op de zegel een fraai schilderij van twee vogels en verder een afbeelding van de schilder Audubon (1785-1851). Zijn wereldberoemde boek ‘Birds of America’ werd vorig jaar bij veilinghuis Sotheby’s voor € 8,6 miljoen afgehamerd. De op Haïti geboren Jean Jacques Audubon nam in 1803, toen hij naar Amerika vertrok, de naam John James aan, zodat zijn initialen gelijk bleven. Hij staat afgebeeld op Yvert 433 van Amerika (1940). Nader onderzoek leerde me dat rond Audubon ooit een heus postzegelschandaal woedde.

In 1975 trachtte Nicole Duvalier, dochter van Papa doc, president en dictator van Haïti van 1964 tot 1971, een serie van 15 valse postzegels van Haïti op de markt te brengen. Op de zegels, die in waarde varieerden van 5 cent t/m 5 gourdes, stonden beroemde vogelgravures van Audubon afgebeeld. Ze had de zegels zelf in Rusland laten drukken, maar wist ze ‘echt’ te laten verklaren door de staatsdrukkerij om te kopen om een aparte uitgave van het staatsblad te laten drukken, waarin de uitgifte van de Audubon zegels werd aangekondigd. Ook postbeambten werden op Haïti omgekocht om de zegels te voorzien van een ‘eerste dag van uitgifte’ stempel. Vervolgens werden ze in Miami via een tussenpersoon verkocht. Nicole verdiende zo $ 4 miljoen! Een filatelist ontdekte de fraude en er volgde een rechtszaak. Omgekochte stromannen namen de schuld op zich en Nicole’s naam werd niet eens genoemd.

Bron: het aprilnummer van Filadelfia (pdf -436 kB), het verenigingblad van Vereninging van Postzegelverzamelaars Delft.

Maandelijkse bijeenkomst

Datum: dinsdag 5 april 2011
Plaats: Buurthuis, Rotterdamseweg 51A
Tijd: 20:15 uur, zaal open: 19:15 uur

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)