Postzegel Koning Lodewijk Napoleon? - Postzegelblog

Postzegel Koning Lodewijk Napoleon?

7

Ik las in De Sleutelpost, het verenigingsorgaan van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars (LVvP)   een pleidooi dat een Nederlandse postzegel over Koning Lodewijk Napoleon  niet zou misstaan. Maar is er dan niets in de Nederlandse filatelie te vinden over deze Koning, vroeg ik me af? Natuurlijk wel, maar je moet wel “op zoeken” hebben gezeten.

Lodewijk Napoleon was de jongere broer van Napoleon Bonaparte. In 1806 werd hij door zijn broer (tegen zijn zin) benoemd tot Koning van Holland. Vier jaar later werd hij onttroond bij keizerlijk decreet van 9 juli 1810.

Napoleon Bonaparte

Voor Leiden was hij belangrijk omdat hij na de grote kruitramp in 1807 zeer snel ter plaatse was en veel orde schiep. De LVvP gaf hierover in 2007 een persoonlijke postzegel uit, waarop we een schaalmodel van het ontplofte kruitschip zien. En hij voerde in dat de Marine voortaan de naam “Koninklijk Corps der Marine” mocht voeren.  De Marine kreeg daarmee het eerste predicaat  “Koninklijk” .

In 2007 werd het 200 jarig jubileum van het  “predicaat Koninklijk”  gevierd met een mooie postzegel. Het unieke van deze postzegel is het laagje goud dat in de kroon verwerkt is.  In het daarbij uitgegeven prestige boekje van TNT  staat dit beschreven en hierin is ook een afbeelding van Lodewijk Napoleon opgenomen. Omdat een prestige boekje een postale uitgave is, is het hele boekje filatelistisch, inclusief de afbeelding van Lodewijk Napoleon.

En nog een filatelistisch aardigheidje: In Utrecht is er een postkantoor op het Lodewijk Napoleonplantsoen. Op het (filatelistische) aantekenstrookje staat deze naam vermeld.

Maar ik ben het met de auteur van het artikel in de Sleutelpost (Hilbert Kamphuisen) eens, er mag best een Nederlandse postzegel van Lodewijk Napoleon komen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Frankrijk Nederland NapoleonNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • J.S. op 29 maart 2011 om 09:35

  In 2013 zitten onze Oranjes 200 jaar op de troon. In het “voorprogramma” van de filatelistische uitgave(s??) die dan ongetwijfeld aan de orde zal (zullen) zijn zou een stukje voorgeschiedenis op postzegel niet misstaan en voordat je het weet zou je een mooie Nederlandse postzegel met (koning) Lodewijk Napoleon kunnen hebben. Mij dunkt, ofschoon Frankrijk indertijd wel onze bezetter was, dat we na ruim 200 jaar toch wel over dat trauma heen moeten kunnen stappen. Er zijn los van het genoemde jubileum ook nog wel meer aanleidingen om op deze Franse periode terug te kijken, want (Lodewijk) Napoleon heeft indertijd een aantal reorganisaties doorgevoerd, waar wij nog steeds gebruik van maken. In dat verband is er zelfs een recente filatelistische uitgave verschenen, te weten het velletje in de postset van 200 jaar rechterlijke organisatie in Nederland. Dat is zonder meer een (indertijd in meerdere opzichten revolutionaire) maatregel waar wij heden ten dage nog profijt van hebben.

 • willem hogendoorn op 29 maart 2011 om 12:31

  Leuke aanvulling Johan. De link met de rechtelijke macht had ik zelf nog niet gelegd. De Trias Politica doet me weer terug denken aan de schoolbanken.

 • Hans Kremer op 30 maart 2011 om 03:20

  Ik heb een veel betere kandidaat voor een postzegel. Wat denk je van Koning-Stadhouder Willem III die er met een zielig zegeltje uit 1988 (NVPH # 1407) bekaaid af is gekomen tot nu toe. Hij is ook nog (dit in tegenstelling tot Lodewijk Napoleon), geparenteerd (alhoewel niet in rechte lijn) aan de huidige koningin.

  Lees b.v wat Michael Barone, schrijft:

  ”And here the key event was the First Revolution, in which the Protestant stadholder of the Netherlands supplanted the Catholic king of England, Scotland, and Ireland, and ensured that those countries would continue on a course very different from that of France and its continental imitators. This First Revolution was thus a long step forward toward the kind of society we take for granted now. It provided the backstop for the amazing growth, prosperity, and military success of eighteen- and nineteenth century Britain – and for the American Revolution and the even more amazing growth, prosperity, and military success of the United States.”

  Michael Barone, Our First Revolution, Crown Publishers, New York, 2007, IBN 978-1-4000-9792-0

 • Rob op 30 maart 2011 om 08:42

  Ik ben het helemaal met Hans Kremer eens: Koning-Stadhouder Willem III heeft na het rampjaar 1672 tot 1702 een belangrijke internationale rol gespeeld. Engeland heeft onlangs een prachtige zegel van hem uitgebracht. Nu wij nog!

 • Hilbert Kamphuisen op 31 maart 2011 om 12:28

  de secretaris Frans Hemelop van de LVvP
  heeft al een aantal mooie postzegels ontworpen t.g.b. onze Postzegel TOTAALDAG in de maan januari; zijn e.m. is f.hemelopwxs.nl , tevens redacteur van ons blad “de SLEUTELPOST”. Hij kan u verder inlichten, een Lod. Nap zegel zou NL niet misstaan. Zie mijn art. in no. 2011-03

 • toon op 2 april 2011 om 09:54

  Een postzegel van Lodewijk Napoleon? Toegegeven, hij heeft veel voor “Holland” gedaan, maar zijn persoonlijke leven is niet onbesproken. Hij heeft er nogal een aantal buitenechtelijke kinderen nagelaten. Zijn vrouw trouwens ook. Mooi stel!
  Ik geloof niet dat TNT daar een postzegel aan gaat wijden.
  bron:
  http://www.adel-koninkrijk-holland.netfirms.com/napoleon.html

 • André de Hooge op 2 april 2011 om 10:41

  Alweer ruim 200 jaar geleden dat de broer van Napoleon Bonaparte koning van Holland was; hoewel vrij kort (1806 – 1810):

  IEK BEN KONIJN VAN OLLAND!!!!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)