Met 'filmboekje' de kinderzegels 2001 interactief beleven! - Postzegelblog

Met ‘filmboekje’ de kinderzegels 2001 interactief beleven!

0

Over het algemeen wordt de Nederlandse postzegelafbeelding oppervlakkig door de (geïnteresseerde?) verzamelaar bekeken. Helaas en jammer. Het relatiegeschenk – een zogenaamd filmboekje – dat de genodigden na afloop van de kinderzegelpresentatie 2001 ontvingen, geeft een verhelderend visueel zicht op de kinderzegels 2001 (nvph 2013).


Als de bladzijden van het filmboekje op ‘snelheid liggen’ en voor de ogen langs wapperen, ontstaat gelijk bij een tekenfilm een bewegend beeld.

Kinderpostzegel-presentatieboekje

Het presentatieboekje (115 x 65 mm, dikte 7 mm) geeft in 45 bladzijden/afbeeldingen een buitengewoon goed (in)zicht op/in de opbouw en vormgeving van de postzegelafbeelding met daarop een paarse rivier (met een bocht en veel gevaarlijke draaikolken) en de oversteek daarvan door een persoon (met een brief in de hand) op een boomstam.

Op de voorzijde van het boekje is een zelfplakende kinderzegel uit de mailer geplakt en afgestempeld (6-XI.01-09).


Op de achterzijde staat de tekst: “Aangeboden ter gelegenheid van de officiële eerste uitgifte van de Kinderpostzegels 2001.”

Een nadere toelichting

Ter verkrijging van een juist beeld en opbouw van de postzegel (en het filmboekje) zijn alle bladzijden hierbij stuk voor stuk (1 t/m 45) in de juiste volgorde gereproduceerd. Op één postzegelafbeelding staan elf ‘tijdsmomenten-van-de-rivier-oversteek’ (die ná elkaar plaatsvinden) naast elkaar! Het vastleggen van een dergelijk complex aan bewegingen en indrukken in één afbeelding noemt men futurisme (een term uit de schilderkunst die zich toelegt op kennis van de toekomst).

De paarse rivier is op alle afbeeldingen aanwezig. Afbeelding 9 geeft het begin van de eerste draaikolk in de rustige rivier. Van afbeelding 10 t/m 23 wordt de rivier door de draaikolken al maar levendiger, woester en gevaarlijker. Afbeelding 24 geeft het hoogtepunt. Dit toppunt staat op de postzegel. Vanaf afbeelding 25 naar afbeelding 41 wordt de rivier steeds rustiger.

Op de afbeeldingen 12 t/m 43 steekt een persoon – met een brief in de hand –  op een zeer beweeglijke manier met behulp van een boomstam de gevaarlijke rivier over. Op afbeelding 30 is deze persoon zwart, op de overige in varianten van grijs gekleurd (12, 19, 21. 26, 31, 36, 37, 39, 41 en 42). De variatie in grijzen heeft met het begrip tijd te maken vóór en ná het hoogtepunt van afbeelding 30.

De typografische tekst staat in z’n geheel op afbeelding 2 (precies zoals ook op de postzegel). Vanaf afbeelding 2 t/m afbeelding 49 neemt de tekst in omvang af. Met andere woorden de persoon heeft bij het oversteken van de rivier steeds minder last van deze tekst.
De cijfers boven het ‘globale-en-gecombineerde-totaalgebeuren’ van de postzegelafbeelding verwijzen naar de elf deelafbeeldingen van het totaaloverzicht.

Interactieve voortzetting

Bovenstaand illustratief beeldverhaal zou uiteraard ook op de overige vijf kinderzegels 2001 (nvph 2013) gegeven kunnen worden. Dit laat ik met graagte over aan een enthousiaste ‘inter-activist’.

Met bovenstaande beeldanalyse van de bladzijde-afbeeldingen wil ik de lezer attenderen op het grote aantal bouwstenen, die het ontwerpersduo Harmen Liemburg en Richard Niessen op een originele manier (en op artistiek en creatief hoog niveau) in dit kinderzegelvelletje hebben gestopt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)