Mooi Nederland Apeldoorn - Postzegelblog

Mooi Nederland Apeldoorn

0

Het postzegelvel Mooi Nederland Apeldoorn bestaat uit een fotopanorama met stadsgezichten van Apeldoorn, de grootste gemeente op de Veluwe. Elk vel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1. Het beeld op iedere postzegel is opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels, met daarin respectievelijk een landkaart, woontorens en een luchtfoto. Over elke postzegel heen is een lijntekening geprojecteerd van de gevels van Paleis Het Loo.

De serie Mooi Nederland 2011 is van de hand van grafisch vormgever Huug Schipper van Studio Tint.

Apeldoorn

In het postzegelvel over Apeldoorn vraagt Schipper aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van deze gemeente: het groene karakter, de rust en de weidsheid.

In het postzegelvel is veel plek ingeruimd voor de esthetische schoonheid van kroondomein Het Loo, met de markante paleisgebouwen en de symmetrisch aangelegde tuinen met fraaie fonteinen en tuinbeelden. Maar ook modernere gebouwen staan op het postzegelvel afgebeeld en er is plek ingeruimd voor de aandacht die het gemeentebestuur besteedt aan beeldende kunst in de openbare ruimte.

De eerste vermelding van Apeldoorn, toen nog een buurtschap, dateert uit de achtste eeuw. In de loop der tijd groeide de bebouwing langzaam uit tot een groter dorp en dat is het eigenlijk nog steeds, want stadsrechten heeft Apeldoorn nooit gekregen. Dat laatste wordt onderstreept door het vele groen waardoor Apeldoorn zich kenmerkt. Daarnaast is de omvang imponerend: met ruim 34.000 hectare is het in oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland. Zo’n 30 procent daarvan behoort toe aan kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van ons land. Het belangrijkste gebouw op dit domein is Paleis Het Loo, dat stadhouder Willem III eind zeventiende eeuw liet bouwen als jachtslot.

De vijf identieke postzegels op het postzegelvel geven in drie elkaar overlappende cirkels een indruk van Apeldoorn. In de kleinste cirkel is dat een landkaart waarop de omvang van de gemeente tot uitdrukking komt, in de grotere cirkel staan woontorens aan Plantsoen Welgelegen (van Rudy Uytenhaak uit 2000) en in de grootste cirkel – die maar deels op de postzegel past – is een luchtfoto van de tuin bij Paleis Het Loo weergeven.


De vijf postzegels zijn ingebed in een postzegelvel waarin op drie niveaus een kleine dertig panoramisch geschakeerde foto’s de mooiste aspecten van Apeldoorn laten zien. Daartoe behoort het imposante aanzicht van de gebouwen die samen Paleis Het Loo vormen, het centrum van Apeldoorn met onder meer het speelse CODA-gebouw (van Herman Hertzberger uit 1995), het stadhuis aan het Marktplein (van Hans Ruijssenaars uit 1993) en drie imposante beeldhouwwerken: De Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In in de nieuwbouwwijk Zuidbroek (van Maarten de Reus uit 2007), Hert en Jager in het Beekpark (van Gijs Assmann uit 2007) en De Kus op het Stationsplein (van Jeroen Henneman uit 2006, een cadeau van de gemeente aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima).

Koninklijke stad met een breed gedragen schoonheid

Huug Schipper gaat verder: “Apeldoorn onderscheidt zich van andere steden door de vele parken, bomen én – heel verrassend voor mij – de grote en zorgvuldige aandacht voor beeldende kunst in de openbare ruimte.

Een van de bijzondere kenmerken van Apeldoorn is natuurlijk de aanwezigheid van Het Loo. Het is een Koninklijke stad met een breed gedragen schoonheid. Ik heb de rust, kalmte en weidsheid van de stad in de postzegels laten terugkomen. Het is ook een echte woonstad, vandaar mijn keuze om op de postzegels zelf de flats aan de kanaaloevers, Plantsoen Welgelegen, te laten terugkomen, waar men in de stad woont en toch buiten.”

Met de toepassing van de cirkels – als symbool voor het objectief van de camera – wil Huug Schipper laten zien hoe je als bezoeker van een stad kunt inzoomen op verschillende aspecten. Ook de tekst op het postzegelvel, waarin de oppervlakte van Apeldoorn (34.110 hectare) wordt gekoppeld aan de oppervlakte van het kroondomein Het Loo (10.400 hectare), is niet toevallig. “Daarmee probeer ik aan te tonen hoe belangrijk Het Loo voor Apeldoorn is. Maar niet alleen Het Loo, de hele Veluwe is van groot belang voor Apeldoorn. Dat zie je bijvoorbeeld aan de foto op het postzegelvel van het beeld van Maarten de Reus, een gigantische draadconstructie waarmee met een knipoog wordt gerefereerd aan de telkens opduikende mythe van de ontsnapte poema.”

Over Huug Schipper

Grafisch vormgever Huug Schipper (1953) is gespecialiseerd in boekvormgeving en typografie, met grote belangstelling voor fotografie, beeldende kunst en moderne architectuur. Hij werkt bij Studio Tint, een bureau voor grafische vormgeving, dat hij in 1984 in Den Haag samen met Eveline den Heijer oprichtte. Naast werk in opdracht maakt Huug Schipper op eigen initiatief samen met Pieter Cramer boeken, waaronder De Nederlandse Toppen Top-40 (een boek over de steilste klimtrajecten op vaderlandse bodem voor fietsfanaten en wielerhelden).

Technische gegevens

Uitgiftedatum : 11 april 2011
Zegelformaat : 20,8 x 25,3 mm
Tanding : 14 ½ : 14 ¼
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 85.000 velletjes (Apeldoorn) en 85.000 velletjes (Breda)
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart
Artikelnummer : 310461 (Breda) en 310462 (Apeldoorn)
Soort zegels : velletje met vijf bijzondere postzegels

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)