Handschriftonderzoek: grafologie en schriftexpertise - Postzegelblog

Handschriftonderzoek: grafologie en schriftexpertise

7

Toen ik nog een kleine jongen was, wilde ik schriftgeleerde worden. Niet omdat ik wist wat dat inhield, maar omdat ik het  stoer vond klinken. Nu ik een mooie postzegel zag over  handschriftherkenning ben ik hier maar weer eens ingedoken. Wist u trouwens dat grafologie vaak verward wordt met schriftexpertise?

Als je wat schrijft kan dat interessant zijn voor wetenschappers uit 2 disciplines. Enerzijds kan het “voer” zijn voor grafologen, anderzijds voor schriftexperts. Wat is het verschil?

Grafologie

Grafologie of schriftkunde is de studie en analyse van handschriften in relatie tot de menselijke psychologie. Met andere woorden: je schrijft wat op en een expert legt je hele ziel bloot. Deze concludeert dan bijvoorbeeld of je introvert of extravert bent.

Op 2 postzegelboekjes uit Engeland wordt hier ook reclame voor gemaakt. Op de kaft van dit postzegelboekje staat YES geschreven en er wordt een verwijzing gemaakt dat je dit moet opsturen om de geheimen van je handschrift te ontdekken. Op het andere postzegelboekje staat MAYBE. Een grafoloog kan uitspraken doen over eigenschappen van de schrijver van deze woorden.

Forensische schriftexpertise

Een schriftexpert verricht onderzoek naar de identiteit van de schrijver van ‘betwist’ schrift. In de dagelijkse praktijk gaat het daarbij om vragen als ‘Door wie van een groep in aanmerking komende personen is een dreigbrief geschreven?’ of ‘Is de handtekening op de koopovereenkomst al of niet een echte handtekening?’ Om deze vragen te beantwoorden, wordt het betwiste schrift vergeleken met schrift, waarvan de herkomst niet wordt betwist. Men spreekt dan ook wel van een vergelijkend schriftonderzoek.

Als de conclusie van een schriftexpert in een strafzaak wordt gebruikt, dan spreekt men over forensische schriftexpertise. Dit gebeurt in een Gerechtelijk of Forensisch Laboratorium .

In Italië is over de forensische schriftexpertise vorig jaar een mooie FDC uitgegeven.  Daar noemen ze het Forensische Grafologie. 

Andere landen

Komt forensische schriftexpertise ook bij andere lettertypes  voor,  vroeg ik me af? Kan het toegepast worden op het Maya handschrift of het Chinese handschrift of het Japanse handschrift  of het Thaise handschrift?  Ik weet het niet.


Maya handschrift en Chinese handschrift

Japanse handschrift

Thaise handschrift

En zijn schriftexperts in deze tijd nog nodig, nu de meeste brieven worden  gemaakt op de computer en verzonden via internet.

Wie het wel weet wordt uitgenodigd om te reageren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 DDR Groot Brittannië Japan Nederlandse Antillen Nederland Rusland Thailand ThailandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • dolores op 21 maart 2011 om 13:04

  Ik heb geen flauw idee maar de kunst van het schoonschrijven moet wel blijven bestaan vind ik en zal ook wel blijven bestaan denk ik. De bamboo digitale pennen vliegen de winkels uit, veel mensen willen zelfs op de pc gewoon nog kunnen schrijven? Dat zal vast wel veranderingen met zich meebrengen voor de forensische schriftexpertise.

 • Kees Verhulst op 1 april 2011 om 22:02

  Nog steeds is het zo dat er voldoende wordt geschreven en de handtekening zal ook nog wel even blijven bestaan. In de praktijk worden veel brieven geprint, maar de adressering op de envelop wordt vaak nog geschreven.
  Wanneer we een huis kopen, gaan trouwen, een auto huren, een lening afsluiten, moeten we nog altijd onze handtekening zetten. De handtekening vertegenwoordigt een bepaalde waarde en leent zich dan ook om vervalst te worden. De forensisch schriftexpert blijft nodig om de authenticiteit van een handtekening te kunnen vaststellen.

 • willem hogendoorn op 1 april 2011 om 23:11

  @ Kees: Zal de toekomst niet zijn dat de geschreven handtekening steeds vaker zal worden vervangen door een digitale handtekening?

 • davinci op 19 augustus 2012 om 16:56

  Bij het schrijven van bijv. een schuldbekentenis is o.a. in Nederland dit verplicht handgeschreven te doen.

 • willem hogendoorn op 19 augustus 2012 om 17:49

  @Davinci: Leuk om na een jaar nog een reactie te krijgen. Dat van de handgeschreven schuldbekentenis, wist ik niet. Is dat ergens (wettelijk) vastgelegd? Of is het misschien een belastingregel? Kan je het precieser aangeven wat handgeschreven moet zijn?
  Ik heb zelf (gelukkig) geen ervaring met schuldbekentenissen.

 • Grafologisch handschriftanalyses op 27 oktober 2013 om 11:30

  Wat een leuke en interessante invalshoek!

 • willem hogendoorn op 27 oktober 2013 om 19:24

  @ Grafologisch handschriftanayses: Leuk dat U reageert. Gezien uw “naam” bent U een grafoloog. Wordt deze wetenschap nog vaak toegepast in de psychologie?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)