Humoristische cartoons op Duitse Weldadigheidszegels - Postzegelblog

Humoristische cartoons op Duitse Weldadigheidszegels

2

Duitsland heeft 3 januari het uitgiftejaar 2011 geopend met vijf emissies: de jaarlijkse serie Für die Wohlfahrtspflege, de 23e uitbreiding van de permanente Bloemenreeks, aanvullingen op de schilders- en parkenreeks en een zegel gewijd aan de zweefvliegsport.


Humoristische Für die Wohlfahrtspflege

De Duitse serie Für die Wohlfahrtspflege is bijzonder humoristisch. Op de vier bijslagzegels staan namelijk cartoons van de, althans in Duitsland, beroemde humorist, cartoonist, acteur en schrijver Berhard Victor Christoph-Carl von Bülow (*1923). Afgebeeld zijn: Der Sprechende Hund (45+20), Auf der Rennbahn (55+25), Herren im Bad (55+25) en Das Frühstücksei (145+25).

Ballonklokje in de Duitse permanente bloemenreeks

In 1773 namen onderzoekers het ballonklokje, of Chinees klokje (Phatycodon grandiflorus), dat zijn naam dankt aan de opgeblazen bloemknop voordat deze opengaat, mee uit Japan naar Europa. Eerst groeide en bloeide ze in de Botanische tuin van Wenen, vanaf 1812 in die van Berlijn, en daarna vond ze vanuit de wetenschappelijke wereld zijn weg naar privétuinen, waar je het klokje vaak ziet. Het ballonklokje, waarvan onder andere de wortels worden gebruikt in de natuurgeneeskunde, staat op de nieuwe zegel van 75 cent in de Duitse permanente bloemenreeks die 3 januari is verschenen. De zegel is de 23e aanvulling (inclusief o.a. zelfklevende zegels) op deze reeks, die sinds 3 januari 2005 loopt. De jongste zegel (45 cent) met het meiklokje (Convallaria majalis) kwam 6 mei vorig jaar uit.

Zweefvliegsport en een schilderij van Caspar David Friedrich

Er verschenen 3 januari echter nog meer zegels, twee als onderdeel van een reeks, en een zegel van 45 cent die aandacht vraagt voor de zweefvliegsport op de Wasserkuppe. Op een 55-zegel in de reeks Deutsche Malerei staat het uit 1818 daterende schilderij Der Wanderer über dem Nebelmeer van de romantische schilder Caspar David Friedrich (1774-1840). Waarschijnlijk heeft de schilder zichzelf afgebeeld als een wandelaar die uitkijkt over de afgronden.

Nationalpark Kellerwald-Edersee

Tot slot in de reeks Deutsche National- und Naturparke een beeld van het 57,24 vierkante kilometer grote Nationalpark Kellerwald-Edersee.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.