Maximumkaarten; meer dan een kaart met een postzegel - Postzegelblog

Maximumkaarten; meer dan een kaart met een postzegel

0

Als ex-verzamelaar van maximumkaarten (‘k ben er nog wel een warm aanhanger van) en medewerker van het kwartaalblad van de ‘Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie‘ kreeg ik kort geleden bijgaand elektronisch tijdschrift van de ‘Amerikaanse Vereniging voor Maximafilie’ (dat maar liefst 14 bladzijden omvat) ter verdere verspreiding toegezonden.

Klik op de afbeelding om het ‘free maximum card journal’ te lezen.

Minimum eisen van een maximumkaart

De maximafilie is een van de takken van de filatelie,  die het verzamelen van postzegels op de beeldzijde van prentbriefkaarten beoogt. Drie postale elementen (postzegel, prentbriefkaart en afstempeling) vertonen een maximum aan onderlinge overeenstemming.

  • De opgeplakte postzegel moet voor frankering geldig zijn;
  • De prentbriefkaart dient een zo groot mogelijk overeenkomst te vertonen met het zegelbeeld of een deelmotief ervan zonder dat de ansichtkaart een vergroting van de postzegel is.
  • In de leesbare afstempeling moet een plaatsnaam staan, die een directe en duidelijke relatie heeft met het postzegelonderwerp en de prentbriefkaart.

Nederlandse maximumkaarten

In het verenigingsblad van de Nederlandse maximumkaartenverzamelaars staan naast kleurige illustraties ook tal van interessante achtergrondverhalen over binnen- en buitenlandse postzegels steeds in relatie met maximumkaarten.

Klik voor een vergroting van deze maximumkaarten op de afbeelding.

In de laatste editie van het tijdschrift zijn voor de schriftelijke veiling (inmiddels al beëindigd en afgesloten) maar liefst honderd bejaarde en recente uitgiften van Nederlandse maximumkaarten afgebeeld.

U zult hierbij tot ontdekking kunnen komen (bij nadere bestudering van de afbeeldingen) dat de maximafilist bijzonder veel aandacht schenkt aan de afbeelding (en/of deelafbeeldingen) van een postzegel. Een vluchtige en oppervlakkige benadering van het visuele van de postzegelafbeelding is bij deze verzamelaarsgroep uitgesloten.
Nadere info: 024 – 6771262 en/of p.klaassen(at)hetnet.nl.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)