Postzegels in magische sferen; fantasy - Postzegelblog

Postzegels in magische sferen; fantasy

4

Kun je ‘vallen als een blok’ voor een serie postzegels? Toen ik de serie Magical Realms zag, Hero bracht ze op 22 januari onder de aandacht, dacht ik direct: ‘Wow, wat een supermooie zegels’. Groot-Brittannië is aan de slag gegaan met het genre fantasy. Fictieve verhalen die zich afspelen in denkbeeldige werelden en vaak in een onbestemd en mythisch verleden.

In magische en bovennatuurlijke sferen gaat het om de strijd tussen goed en kwaad, een zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling of een bijna niet uit te voeren opdracht. De magische avonturen over verzonnen wezens zijn erg populair. Zelf lees ik er niet veel, maar deze mooie zegels zijn reden genoeg om de fantasyfiguren nu toch eens wat beter ‘te leren kennen’.

Schijfwereld

Schijfwereld (Discworld) is de imaginaire wereld waarop veel boeken van fantasy-auteur Terry Pratchett zich afspelen. De wereld is een platte schijf die gedragen wordt door vier olifanten die weer op de rug staan van een gigantische schildpad. Naast gewone mensen wonen er op Schijfwereld trollen, dwergen, heksen, tovenaars en andere mythologische wezens. Toverkracht speelt er een belangrijke rol. De wetenschappers op Schijfwereld strijden erover of de schildpad op weg is om een partner te vinden of eeuwig naar niets zal blijven doorzwemmen.

Terry Pratchett

De Engelse schrijver Sir Terry Pratchett, geboren in 1948, schreef tientallen boeken over Schijfwereld. Het zijn satires op allerlei verschillende onderwerpen uit heden en verleden. De boeken zijn prettig leesbaar en er zitten veel kleine grapjes en verwijzingen in verwerkt. Over het plot van het boek heeft Pratchett altijd goed nagedacht; achter zijn humoristische stijl gaat kritiek op de maatschappij schuil. De boeken eindigen meestal in een chaotische, hilarisch beschreven finale.

Rinzwind

Rinzwind (Rincewind) is een centraal karakter in de boeken over Schijfwereld. Hij is de minst getalenteerde tovenaar op Schijfwereld; een mislukte student aan de universiteit voor tovenaars. Hij staat erom bekend dat hij kleine problemen in plaats van op te lossen, verandert in enorme rampen. Rinzwinds overlevingsdrang is groter dan die van de anderen. Waarschijnlijk heeft hij daardoor veel bijna-doodervaringen gehad.

Ootje Nack

Door haar mentaliteit is de heks Ootje Nack (Nanny Ogg) de ‘moeder’ op Schijfwereld. Mensen die Ootje Nack net ontmoeten, hebben al snel het idee dat ze haar al jaren kennen. Dat is waarom iedereen altijd naar haar toegaat voor advies. Zingen is niet haar sterkste kant; wanneer ze vanuit haar halfgevulde badkuip zingt, vallen de vogels uit de lucht en verandert de geitenmelk in yoghurt, terwijl de geit nog niet eens gemolken is.

Koning Arthurlegende

Koning Arthur is een personage uit de Keltische legenden en middeleeuwse hoofse literatuur. In de Keltische legenden werd hij geen koning maar ‘dux bellorum’ genoemd, ‘leider in de strijd’. En in middeleeuwse teksten ‘amerauder’, dat heerser betekent. Zijn historiciteit is nooit bewezen, maar veel mensen geloven dat de koning en krijger echt heeft geleefd.

De fee Morgana

De fee Morgana, Morgan le Fay, ook wel Morgana of Morgaine genoemd, was een krachtige tovenares en een halfzus van koning Arthur. De fee Morgana heet in het Italiaans Fata Morgana; luchtspiegeling. In vroegere werken speelde de fee Morgana nog niet zo’n grote rol als fee of tovenares. Later kreeg ze een prominentere rol als antagonist van koning Arthur.

Merlijn

De legendarische tovenaar Merlijn (Merlin) verschijnt voor het eerst in het in 1136 voltooide Geoffrey van Monmouth’s Historia Regum Britanniae. Merlijn zou een samensmelting zijn van eerdere historische en legendarische figuren. Er zijn vele versies over de herkomst van Merlijn, die allen voortkwamen uit de behoefte om zijn magische krachten te verklaren.  Merlijn speelde een rol bij de opvoeding en in het leven van koning Arthur.

Harry Potter

De Britse schrijfster J.K. Rowling schreef de zevendelige serie over Harry Potter. Harry is leerling-tovenaar aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hokus-Pocus. De hoofdlijn van de verhalen is Harry’s gevecht tegen Voldemort. In een poging om onsterfelijkheid te verwerven en de tovergemeenschap aan zich te onderwerpen vermoordde Voldemort Harry’s ouders. Harry beleeft zijn avonturen op Zweinstein samen met zijn beste vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Het eerste van de zeven delen viel niet direct in de smaak bij de uitgevers, het werd pas in 1997 gepubliceerd. Maar de populariteit van de boeken steeg tot ongekende hoogten. In 1999 stonden de eerst drie delen, zowel in de Verenigde Staten als in Engeland, op de eerste drie plaatsen van de boekentoptien, en de laatste vier boeken van de serie werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis.

J.K. Rowling

Joanne ‘Jo’ Rowling, geboren in 1965, studeerde Frans en Klassieke Cultuur. Daarna had ze diverse kantoorbanen. In 1991 verhuisde Rowling naar Portugal waar ze Engelse les gaf. Na een gestrand huwelijk ging ze in Edinburgh wonen. Daar schreef ze twee boeken voor volwassenen, maar die vond ze niet goed genoeg om naar een uitgever te sturen. Het verhaal over de jonge tovenaar Harry Potter, bedacht Rowling in 1990 tijdens een vier uur vertraagde treinreis. In vijf jaar tijd werkte ze de verhaallijnen uit tot een zevendelige fantasyserie.

Albus Perkamentus

Albus Perkamentus (Albus Drumbledore), het schoolhoofd van Zweinstein, wordt gezien als een van de machtigste tovenaars uit de tovenaarsgeschiedenis. Hij is de oprichter van ‘De orde van de Feniks’, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van Voldemort. Perkamentus vindt zuurtjes lekker en zijn hobby’s zijn breipatronen, bowlen en luisteren naar kamermuziek.

Voldemort

Voldemort (Lord Voldemort) is de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad. Hij wordt ook wel Jeweetwel, Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden, Heer Voldemort en Heer van het Duister genoemd. Hij is de antagonist van onder andere, Albus Perkamentus en Harry Potter. Voldemort is een samentrekking van de Franse woorden ‘vol’ (vlucht), ‘de’ (van) en ‘mort’ (dood). Voldemort is heel bang voor de dood en doet er alles aan om onsterfelijkheid te bereiken. Hij vlucht dus van de dood.

De Kronieken van Narnia

De zevendelige serie De Kronieken van Narnia werd geschreven door C.S. Lewis en in het Engels uitgegeven tussen 1950 en 1956. De boeken gaan over het magische land Narnia. De broers en zussen Pevensie komen via magie in Narnia terecht. Ze zijn voorbestemd om als ‘zonen van Adam en dochter van Eva’, als koningen en koninginnen over Narnia te regeren en zo het land en zijn volk te redden. De boeken zijn afzonderlijke verhalen die bedoeld zijn als een christelijke allegorie.

C.S. Lewis

C.S. Lewis (1898-1963) was een Ierse schrijver, letterkundige en een verdediger van het christelijk geloof. Hij is dan ook vooral bekend als schrijver van christelijke boeken. ‘Brieven uit de hel’ is een van zijn bekendste werken. In dit boek tracht hij, net als in de boeken over Narnia, op een originele manier christenen te waarschuwen voor het geloofsondermijnende werk van de duivel.

Aslan

Aslan is Turks voor leeuw. Hij is de schepper van Narnia en beschikt over een leger van sprekende en magische dieren. Aslan is geen tamme leeuw, anderen kunnen hem niet manipuleren; hij handelt autonoom volgens zijn principes. Hij is het enige karakter dat in alle zeven boeken van de serie voorkomt.

Jadis

Jadis, later bekend als de Witte Heks (White Witch) is een grote sterke vrouw met een adembenemende schoonheid. Ze ziet er menselijk uit en wil ook iedereen laten geloven dat ze een mens is. Maar dat is ze niet, ze stamt of van de Lilith, een vrouwelijke stormdemon en volgens joodse mythen de eerste vrouw van Adam. Jadis is heel trots en heeft een erg kort lontje. Als ze kwaad wordt gebruikt ze haar lichamelijke kracht of magie om dingen kort en klein te slaan.

Magische sferen, prachtig voor een themaverzameling ‘fantasy’

De postzegelserie ‘Magical Realms’ vind ik heel fraai, dat was me al snel duidelijk. Veel informatie over de vier series verhalen en een aantal imaginaire wezens verder, kan ik me de populariteit van dit literaire genre ook heel goed voorstellen. De fantasyfiguren en hun magische werelden spreken tot de verbeelding. Dat maakt het ook een prachtig genre voor een themaverzameling. Wie weet.., misschien eerst maar ens de boeken lezen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Auteurs BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Lars op 3 maart 2011 om 13:22

  In GB mogen op de koninklijke familie na toch geen nog levende personen op de zegels worden afgebeeld?
  Of is met het oog op commercie die wet nu veranderd?

 • Cees Janssen op 3 maart 2011 om 16:24

  Steeds bestaat verwarring over het al of niet mogen afbeelden van levende personen. Levende personen doen in dit geval dienst als figuranten. Het gaat dan om de uitbeelding, niet om de persoon zelf. In Nederland zijn al heel lang levende personen afgebeeld op ppstzegels, dus alleen als figuranten. Daarvan werd voor het eerst afgeweken bij de uitgifte van de Drees postzegel in 1986. Deze werd uitgegeven vioor Drees zelf, zijn honderste geboortedag. Ander voorbeeld: de bekende zegel met Richard Kraijcek in 1999. Uitgegeven ter gelegenheid van 100 jaar Koninkljke Nederlandse Lawn Tennis Bond waarbij hij figureert als tennisser. Dus niet ter gelegenheid van Richard!

 • Dolores op 3 maart 2011 om 17:16

  Ik vraag me af of de fantasy in zowel film als kunst, literatuur, en muziek, een reactie is op de harde en toch vaak kille maatschappij. (soort vlucht) Ik vind het een machtig interessante stroming, vol symboliek, heksen draken tovenarij, elementen uit de Gotiek (muziek) en koning Arthur tijd…schitterende postzegels Jacqueline, kan me voorstellen dat je er voor gevallen bent.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 3 maart 2011 om 17:28

  Ik heb van bijna alle figuren ook de boeken gelezen. Over het algemeen net zo mooi als de postzegels!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)