Nationalistisch terrorisme, strijd voor een eigen staat - Postzegelblog

Nationalistisch terrorisme, strijd voor een eigen staat

6
Nationalistisch terrorisme

Het belangrijkste kenmerk van nationalistisch terrorisme is dat het gericht is op het stichten van een eigen onafhankelijke staat. Aanhangers zijn actief binnen de eigen gemeenschap en hebben daardoor vaak een grote aanhang binnen dat gebied. In Europa zijn de meest aansprekende voorbeelden van nationalistisch terrorisme de ETA en de IRA.

ETA

ETA (Euskadi Ta Askatasuna) is Baskisch en betekent: Baskisch Vaderland en Vrijheid. Zij is een gewapende beweging die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten. De ETA voert een bloedige strijd tegen de Spaanse overheid, waarbij ook onschuldige burgers niet worden gespaard. In Spanje wordt hier fel tegen geprotesteerd. Filatelistisch zien we dit terug op de Spaanse postzegel met een blauwe sjerp, wat betekent: “Geen geweld”.

Om te protesteren tegen het ETA-geweld hing men in Madrid ook vlaggen met een blauwe sjerp op, zoals te zien is op deze maximumkaart.

IRA

IRA staat voor Irish Republican Army en is de verzamelnaam voor verschillende paramilitaristische organisaties die zich het Iers Republikeinse Leger noemen. De IRA streeft een eilandbrede Ierse staat na, zonder banden met het Verenigd Koninkrijk (Groot Brittannië). Hierbij werd geweld niet geschuwd. De regionale Engelse postzegel met het Noord-Ierland-teken was de IRA een gruwel.

Palestina

Ook de gewelddadige strijd voor een eigen Palestijnse staat in het Midden-Oosten valt onder deze definitie. Er is hierbij nog wel iets opmerkelijks te vermelden. Wat voor een buitenstaander een terrorist is, wordt door de eigen aanhang meer als vrijheidsstrijden gezien. Dit zien we terug op de postzegel van Bangladesh, waarop te lezen staat: “We salute the valiant freedom fighters of Palestina. Met andere woorden: Was Yasser Arafat nu een terrorist of een vrijheidsstrijder?

Ook de Schotse Lockerbie-aanslag in 1988 op een Pan Am vliegtuig werd eerst toegeschreven aan de PLO  van Yasser Arafat, maar later waren er sterke aanwijzingen dat de geheime dienst van Libië hier achter zat.

Zwarte September

Het bloedbad van München speelde zich af tijdens de Olympische Zomerspelen 1972 die in het Duitse München werden gehouden. Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het Olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk vonden alle elf de Israëliërs en een Duitse politieman de dood. Tijdens de pogingen de atleten te redden vonden vijf van de acht gijzelnemers eveneens de dood. De drie gijzelnemers die het bloedbad overleefden werden later door Duitsland vrijgelaten, na de kaping van een vliegtuig van Lufthansa.

Zwarte September is een niet meer bestaand Palestijns terreurnetwerk. De naam is afgeleid van het Zwarte September-conflict, een conflict in de maand september van 1970 in Jordanië, waarbij Palestijnen probeerden de Jordaanse koning Hoessein af te zetten.

Later richtte deze organisatie hun terreurdaden op de aartsvijand Israel. Herinnert U zich nog de TV-beelden dat een gemaskerde terrorist op een balkon verscheen?

Molukkers

Maar ook Nederland heeft te maken gehad met ideologisch terrorisme. In 1975 en 1977 pleegden een aantal jonge Molukkers treinkapingen en gijzelden zij schoolkinderen. Hun achterliggende motief was om een vrije Molukse republiek, de Republik Maluku Selatan (RMS) te verwezenlijken. Er bestonden zelfs al RMS-postzegels.

Ideologisch terrorisme of (gerechtvaardigde) vrijheidsstrijd? Mijns inziens is geweld nooit een gerechtvaardigd middel. Of denkt U daar anders over?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bangladesh Comoren Duitsland Groot Brittannië Israël Palestijnse autoriteit Spanje Militairisme PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • aadb op 21 februari 2011 om 13:23

  Willem @ zonder geweld hadden we nu duits gesproken !

 • Marleen op 28 februari 2011 om 09:05

  Interessant om te lezen over nationalistisch terrorisme. Wist ik nog niet zoveel van. Was daarvan ook sprake in voormalig Joegoslavië?

 • willem hogendoorn op 28 februari 2011 om 12:19

  @ Marleen: Joegoslavie valt denk ik meer onder de definitie van burgeroorlog.

 • reintjedevos op 28 februari 2011 om 16:41

  @Aad

  Of al eerder Spaans! Was goed geweest voor onze overwinteraars nu!

  Toen waren we een separatistische beweging met de geuzen als militaire tak…

 • Maloekoe-Hooligan op 11 juni 2011 om 09:20

  Nederlanders hadden het geweld uitgevonden in hun “Gouden eeuw”:
  Piraterij & plunderingen op de Molukken voor de nootmuskaat,kruidnagels,pepers en andere specerijen…..

 • reintjedevos op 11 juni 2011 om 13:39

  Maluku Selatan en Merdeka!

  De Geuzen tegen de Spanjolen…

  Europa koloniseerde vroeger Afrika, Azië en Amerika, nu wordt Europa gekoloniseerd vanuit Afrika en Azië!

  Nederlanders hebben het geweld niet uitgevonden! Dat deden Kain en Abel…..

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)