Terrorisme, wat is dat nu precies? - Postzegelblog

Terrorisme, wat is dat nu precies?

8

Rond de Kerst werd Nederland opgeschrikt door berichten in de media, dat er 12 Somaliërs waren aangehouden, die verdacht werden van het feit dat zij een terroristische aanslag wilden plegen in Nederland.  Wat is nu precies terrorisme, welke vormen zijn er en wat wordt eraan gedaan? In een paar bijdragen zullen alle aspecten van terrorisme de revue passeren. Over één ding zijn we het denk ik allemaal eens: STOP Terrorisme

Definitie

Er bestaan verschillende definities over terrorisme maar die van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), voorheen de BVD wordt het meest gebruikt.  Deze luidt:
Het plegen van, of dreigen met op mensenlevens gericht geweld, of het aanrichten van ernstige maatschappij-ontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen en politieke besluitvorming te beïnvloeden.

Binnenlandse Veiligheidsdienst


Ik denk dat deze omschrijving voor een ieder te begrijpen is. Toen ik het aan een paar kinderen wilde uitleggen, zei een meisje: “oh, terrorisme is dus anderen bang maken om je zin te krijgen”. Ja, zo zou je het ook kunnen zeggen. Met een vliegtuig de Twin Towers in vliegen, dat jaagt angst aan.


Explosieven

Vaak worden bij terroristische aanslagen explosieven gebruikt. In Afghanistan worden bijvoorbeeld bermbommen gebruikt bij aanslagen op militairen die daar patrouilleren. Deze bermbommen kunnen worden opgespoord met honden of detectieapparatuur, met als doel de bommen op te ruimen.Strijd tegen het terrorisme

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn veel landen extra alert geworden op terrorisme. In Nederland werd een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) ingesteld, die campagnes voert voor Nederland tegen Terrorisme.

Vele landen voeren soortgelijke acties. De Verenigde Naties namen in hun frankeermachinestempel de boodschap op: “eliminate terrorism” wat populair gezegd betekent: “draai terrorisme de nek om”.

Geheime diensten observeren potentiële terroristen. Maar roei je het hiermee uit of zal het terrorisme ooit onze aardbol doorklieven?


Wetgeving

In veel landen werd er hard gewerkt aan nieuwe antiterreur wetgeving. Ook in Nederland was dit het geval na de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Nader onderzoek wees toen namelijk uit dat er meer mensen (o.a. politici Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders) op de dodenlijst stonden. De zogenaamde “Hofstadgroep” werd opgepakt. Op 10 maart 2006 deed de rechtbank uitspraak dat een aantal verdachten schuldig waren aan deelneming aan een terroristische organisatie, zoals omschreven in artikel 140a Wetboek van Strafrecht. Een terroristische organisatie wordt hierin beschreven als een organisatie met het oogmerk om terroristische misdrijven te plegen. Bij deze rechtszaak vallen er voor het eerst in Nederland veroordelingen voor de nieuwe terroristenwetgeving.


Terreurbrieven

Een bijzonder terreuraspect voor de filatelist is dat terreur ook postaal (per brief) kan. Er zijn 2 varianten: bombrieven en antraxbrieven.

Een bombrief is een brief die explodeert als deze opengemaakt wordt. De eerst bekende bombrief dateert uit 1895. Baron Alphons de Rothschild ontving een bombrief. Zijn secretaris maakte de brief open en raakte door de explosie zwaar gewond. Ook Silvio Berlusconi, de huidige premier van Italië ontving van zijn tegenstanders, anti-globalisten,  tussen 1998 en 2001 bombrieven

In oktober en november 2001 ontvingen in de Verenigde Staten diverse personen en instanties brieven met antrax (miltvuurbacteriën). Deze aanslagen met antraxbrieven leidden tot 22 besmettingen die vijf dodelijke slachtoffers eisten, onder andere de 2 postbeambten (Joseph Curseen en Thomas Morris). Deze inhaleerden antrax en overleden daaraan. De daders zijn onbekend gebleven.

Ten gevolge van deze aanslagen werden brieven aan hooggeplaatste ambtenaren en tv-stations gecontroleerd op antrax. Als dit niet werd aangetroffen, kreeg de brief het stempel “Tech Check OK”.


Vormen van Terrorisme

Binnen het terrorisme zijn 3 vormen te onderscheiden, afhankelijk wat men met de terreur wil bereiken. Dit zijn:

 • ideologisch terrorisme
 • nationalistisch terrorisme
 • religieus terrorisme

Ik zal de komende tijd op alle drie vormen nader ingaan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Algerije Nederland Verenigde staten Verenigde Naties PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • reintjedevos op 23 juli 2011 om 21:32

  Willem,

  wordt het niet hoog tijd om schutterijverenigingen als broednesten van terrorisme aan te pakken????

  Op zijn minst alle vergunningen af schaffen voor het mee nar huis kunnen nemen van zelfs automatische wapens???

  Hebben we niets geleerd van Alphen a/d Rijn en nu van Utoya????

  Blijven we doen net als of schietverenigingen een even onschuldige hobby hebben als postzegelclubs????

  Begint alvast maar een themaverzameling!

 • willem hogendoorn op 24 juli 2011 om 08:41

  @ Rein, ik denk dat 99% van de sportschutters mensen zijn die heel serieus met hun hobby bezig zijn, en geen problemen en geen gevaar veroorzaken. Moet je om die 1% zulke drastische maatregelen nemen? Moet je voor die paar gekken die 150 km/u in de bebouwde kom rijden, alle auto’s een snelheidsbegrenzer geven?
  Ik denk dat bij de sportschutters vooral gaat om goede screening en controle. En automatische wapens hebben niets met de sport “schieten” te maken, dus deze horen er zeker niet thuis. Een thematische verzameling over wapens: ik heb er wel eens over gedacht, maar ik ben er nooit aan begonnen. Persoonlijk heb ik niets me wapens.

 • reintjedevos op 24 juli 2011 om 18:32

  Willem,

  schieten draait altijd om mikken en raken en daar heb je geen kogels voor nodig! Laserstralen plus sensoren of iets dergelijks zijn voldoende…. Dus weg met dit soort wapens! Niet nodig voor hun hobby!

  Autorijden draait om het je verplaatsen over een afstand, niet om het met je auto een object te kunnen raken… Om over mikken maar helemaal niet spreken :)

  Een snelheidsbegrenzer is er al – zo’n 240km/u – maar dat mag wat mij betreft best electronisch en per GPS teruggebracht worden tot een adequate snelheid afhankelijk van waar je je bevindt!

  Goede screening en controle is een utopie… De geniaalste gek weet zich altijd gedeist te houden. En controle vereist menskracht waarop altijd bezuinigd zal worden onder het mom van crisis dan wel andere prioriteiten… :)

  Als reactie ben ik benieuwd wie het verzamelen van postzegels in verband weet te brengen met het terroriseren van mensen…. ;)

 • willem hogendoorn op 24 juli 2011 om 21:36

  Rein: Ik ben een artikel aan het maken over mijn (deel)verzameling over de Intifada. (binnenkort op dit blog). Sommigen zien de Intifada als een opstand/oproer en het terroriseren van de tegenstander. Anderen zien de Intifada als een rechtvaardige vrijheidstrijd. Wie heeft er gelijk?

 • spaarpostzegel op 25 juli 2011 om 01:03

  @Rein Een niet te stoppen diaré van postzegel uitgifte is een vorm van terrorrisme .

 • reintjedevos op 25 juli 2011 om 11:23

  Willem,

  het krakersoproer!

 • reintjedevos op 27 juli 2011 om 15:59

  Willem,

  je collega lijkt meer in mijn lijn te denken….

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/korpschef-voor-algeheel-wapenverbod-burgers.1512022.lynkx

 • reintjedevos op 27 juli 2011 om 16:26

  Of:

  http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2011/0725/1224301315318.html

  “At the same time, Jan Stikvoort, the police chief for Alphen aan den Rijn near Amsterdam, where a gunman shot six shoppers and himself dead in April, said such shootings were further proof that civilians should not have access to weapons.”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)