Leidse brief uit 1774 - Postzegelblog

Leidse brief uit 1774

1

Onlangs kwam ik in het bezit van een brief die op 20 mei 1774 was verzonden uit Leiden. Deze brief is dus 237 jaar oud. Toen waren er nog geen postzegels. Hoe ging de verzending in die tijd, wat kostte de verzending en hoe ging dat in zijn werk? Ik neem U mee naar de wereld van de vóórfilatelie (of EO-filatelie). Dit zijn brieven die door de post zijn vervoerd in de tijd dat er nog geen postzegels waren (dus in Nederland de periode van voor 1852).

verzonden op 20 mei 1774

Hodimont

De brief wordt gestuurd naar Hodimont. Hodimont is een stadsdeel binnen de stad Verviers in de Belgische provincie Luik. Hodimont was tot 1930 een zelfstandige gemeente. Met een oppervlakte van 0,18 km² was het tot dat moment de kleinste gemeente in oppervlakte van België. In 1774 lag Hodimont in de Oostenrijkse Nederlanden (de benaming voor de Zuidelijke Nederlanden tussen 1713 en 1795 toen deze bestuurd werden door de Oostenrijkse tak van het Huis Habsburg).

de brief wordt verstuurd naar Hodimont

Postbezorging

De brief werd in Leiden bij het postkantoor afgegeven op 20 mei 1774 en werd gebracht naar het grenskantoor met de Oostenrijkse Nederlanden.

op 20 mei 1774 in Leiden afgegeven


Door het grenskantoor werd het verschuldigde portbedrag tot de grens rechtsboven vermeld : 4 (dit is 4 sols of stuivers). Vanaf de grens tot Hodimont is de port berekend conform het tarief van 1701, geldend binnen de Oostenrijkse Nederlanden: 2 sols. Het ontvangende postkantoor corrigeerde de port (van 4 sols) en vermeldde het totaal bedrag : 6 sols. U ziet dit rechtsbovenaan op de brief . De ontvanger van de brief moest deze 6 sols betalen. De port werd door de beide landen verrekend. Sol was de valuta van de Oostenrijkse Nederlanden en had dezelfde waarde als de stuiver in Holland en de décimes in Frankrijk.

het gecorrigeerde portbedrag

In die tijd zat een brief nog niet in een envelop, maar werd deze dicht gevouwen. De tekst (in het Frans) is nog goed leesbaar. De brief werd door De Kruijff verzonden aan Monsieur Pierre Henrij de Thier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)