Ontwerper Huug Schipper licht ontwerptracé Mooi NL 2011 toe - Postzegelblog

Ontwerper Huug Schipper licht ontwerptracé Mooi NL 2011 toe

0

Ontwerper Huug Schipper heeft op 19 januari 2011 op een postzegel-event in de Beurs van Berlage voor een aantal sterk in postzegels geïnteresseerden een inleiding over het ontwerpproces van de emissie Mooi NL  2011 gegeven.Niet alleen het gesproken woord is buitengewoon interessant, maar vooral het getoonde beeldmateriaal. In bijgaand artikel hoop ik als intermediair u iets daarvan te kunnen geven.

Met de zevende emissie Mooi NL 2011 verschijnt op kort termijn de 46e t/m 50e postzegel van deze reeks postzegels.

Na een intensieve oriëntatie- en studieperiode over Almere, Eindhoven, Apeldoorn, Breda en Enschede (ontwerper Huug Schipper is op deze manier te weten gekomen wat zoal de meest opvallende, karakteristieke en/of bezienswaardige gebouwen per stad zijn) heeft de ontwerper de steden achtereenvolgend bezocht (naderhand enkele meermalen).

Ontwerper Huug Schipper

Al kijkend, speurend en fotograferend groeide tijdens de eerste kennismakingsronde in Almere het idee dat het brede en uitgestrekte blikveld rondom een modern gebouw door het fototoestel meteen steeds werd verengd en ingekaderd.

Per ‘plek’ heeft Schipper meerdere foto’s gemaakt, steeds vanuit hetzelfde standpunt, maar met de camera van links naar rechts langs de horizon of het object (gebouw) bewegend, zodat er panorama’s ontstaan. Op deze manier ontstaat er een bijzonder levendig beeld van:

  1. Zie daarbij voor Eindhoven het gebouw geheel linksboven.
  2. Almere geeft een dergelijk dynamisch beeld van een flatgebouw rondom de tweede postzegel linksboven.

Deze ingekaderde panoramische foto’s zijn in drie horizontale banen verenigd (á la een prentbriefkaarten-molen opstelling) op de postzegelvelrand.

Naderhand is dit ‘verenigde-foto-totaalbeeld’ vóór een achtergrondfoto geplaatst. Op Mooi NL – Eindhoven is daarvoor een gedeelte van een muur van het cultureel jongerencentrum Dynamo gebruikt.

1. Dit jongerencentrum staat op de foto, die gedeeltelijk achter de ‘a’ van Nederland op de velrand is verscholen.

2. Voor Mooi NL – Almere is een vaag stadscontour van Almere op grote afstand over het IJmeer (gedeeltelijk door een rietkraag gezien) zichtbaar.
Tussen haakjes: deze achtergrondfoto is tussen de ruimten van de ‘drie-horizontale-fotogalerijen’ te ontdekken.

Deze stapeling van een foto-totaal vóór een achtergrondfoto geeft reliëf en gelaagdheid aan de postzegelvelrand. Deze gelaagdheid van het blikveld is ook op de postzegelafbeelding aangebracht in de achter elkaar geplaatste en groter wordende cirkels. De kleinste cirkel bezit door de geografische weergave van een landkaart het meest uitgebreide oppervlak van een stad, terwijl de grootste cirkel daarentegen het meest kleine gedeelte weergeeft.

De letter ‘l’  van Nederland bezit een dubbel- of nevenfunctie: kan ook als cijfer ‘1’ gelezen/gezien worden!

Het cijfer ‘1’ heeft inhoudelijk zelfs vulling gekregen!

Ontwerper Schipper heeft tijdens de ontwerpperiode van Almere meerdere cirkelvarianten voor de postzegelafbeelding weten te ontwikkelen. De een is meer, soms ook minder aansprekend. De ontwerper heeft de letter ‘l’ van Nederland zelfs ook als codecijfer ‘1’ willen gebruiken. Helaas kon TNT Post-begeleider Julius Vermeulen zich hier in het geheel niet in vinden.

De grafische ontwerper heeft in iedere stad een ‘cultuurpaleis’ weten te ontdekken, dat voor een deel zowel op de postzegel als op de velrand terecht is gekomen. Door de grafische toevoeging van een witte doorzichtige lijntekening ontstaat meteen ook een verbinding tussen de postzegelafbeelding en de postzegelvelrand.
De witte schematische lijntekening krijgt in de panoramische fotogalerij inhoudelijk vulling door de aanwezigheid van:

  1. een foto van het Van Abbemuseum (Eindhoven) en
  2. de Nieuwe Bibliotheek (Almere).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)