Den Helder 200 jaar na Napoleon - Postzegelblog

Den Helder 200 jaar na Napoleon

4

Napoleon in Den Helder

Napoleon Bonaparte, geboren op 15 augustus 1769 in Ajaccio op het eiland Corsica, bezocht van 15 tot 17 oktober 1811 Den Helder. Hij zag met eigen ogen hoe het gesteld was met de noordelijkste oorlogshaven in zijn Keizerrijk. Hij gaf opdracht tot de bouw van de verdedigingswerken om Den Helder. Het uiteindelijke ontwerp voor de bouw van deze fortificaties werd goedgekeurd op 4 maart 1812 door het Commite Central des Fortifications (Vestingplan H60).

De Keizer vernoemde zijn te bouwen forten naar de voor hem gesneuvelde vertrouwelingen. Zo werd fort Kijkduin eerst fort Morland genoemd naar Kolonel F.L. Morland die in 1805 sneuvelde in de slag bij Austerlitz. Na zes jaar verbanning stierf Napoleon op 5 mei 1821 op St. Helena.

Twee weken na het bezoek van de Franse keizer werd bepaald dat uitsluitend Medemblik, Hellevoetsluis en Den Helder als oorlogshaven dienst zouden doen. Een week na de goedkeuring eiste Napoleon dat er haast werd gemaakt met de bouwwerkzaamheden aan het Marine-etablissement (de Werf), de forten l’Ecluse (Dirks Admiraal), Lasalle (Erfprins), Morland (Kijkduin) en een verbindingswal met een gracht (de Linie). Dat bleek niet mee te vallen want de aanvoer van de bouwmaterialen naar Den Helder was een zware opgave.

Bron: www.fortkijkduin.nl/

Velletje Postzegels

De velletjes zijn te koop bij “Helderse Postzegelhandel“, Koningstraat 101 in Den Helder (tel. 0223 – 614066) en kosten € 6,50 per velletje. Bij afname van 10 velletjes of meer ( voor bedrijven en verenigingen) kosten ze echter nog maar € 5,45 per velletje van 10 zegels.

Eerste dag envelop

Rond de conferentie van het I.N.S op het Fort Kijkduin te Huisduinen, van 4 t/m 8 juli 2011 komt er een bijzondere eerste dag enveloppe met een speciaal dagteken stempel. Deze speciale eerste dag enveloppes komen op de markt in een beperkte oplage van 250 stuks en gaan € 4,50 per stuk kosten.

Bij de feestelijke opening van de conferentie wordt de eerste dag enveloppe overhandigd door ” Napoleon” aan burgemeester Schuiling.

*Het Stempel moet nog aangevraagd worden bij de TNT en zal er ook afwijkend uit gaan zien.

Envelop uitgegeven ter ere van 45e Nederlandse Filatelistendag en dag van de postzegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • Gerko op 19 januari 2011 om 18:21

   Gister een aantal velletjes besteld bij de Helderse Postzegelhandel. Vandaag lagen ze al in de bus en de envelop was gefrankeerd met o.a. een Napoleonzegel. Supersnelle service. Een aanrader !

  • aadb op 12 februari 2013 om 23:54

   Willem @zie hier het door mij gevonden antwoord op de vraag, eigenlijk heel simpel .Het eerste filmpje was in de tijd dat deze envelop het licht zag .Oftewel als we even hadden gegoogeld of het blog beter lezen en in ons opnemen dan had ik de opmerking van de clown niet gedaan eigenlijk waren we zoals Maxima zei een beetje dom (lol)

  • Koen Roffel op 7 juli 2014 om 08:56

   te koop ;ongeveer 300 postzegels Napoleon Bonaparte uit verschillende landen 0612099665 of per e mail koenrof@planet.nl

  • Koen Roffel op 7 juli 2014 om 08:58

   Te Koop ;ongeveer 300 postzegels Napoleon Bonaparte 0612099665 of koenrof@planet.nl

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)