EDAH-museum op postzegel - Postzegelblog

EDAH-museum op postzegel

1

Wie kent ze niet? De EDAH-supermarkten. Vroeger een bekende supermarktketen, die helaas vanaf 2006 niet mee bestaat.  Wist je dat er zelfs een EDAH-museum is? Ditzelfde museum in Helmond staat vanaf nu ook op een postzegel. Deze eenmalige serie heeft een oplage van duizend velletjes.

Wie de zegels wil kopen kan terecht bij het EDAH-museum zelf en bij de Primera in winkelcentrum De Bus in Helmond-Noord. De zegels hebben het nummer 1 en zijn dus gewone briefzegels. Ze kosten 46 cent per stuk, de normale prijs voor een briefzegel. Het EDAH-museum verdient er niets aan, behalve naamsbekendheid.

Hoe is EDAH ontstaan?

In het begin van de 20e eeuw kwamen vier Friese handelslieden – onbekend en onafhankelijk van elkaar – naar het zuiden van nederland.

 • Jacobus Johannes Ebben verscheent in 1900 als eerste in Helmond en opent daar een winkel in fijne kruidenierswaren en commestibles.
 • Servaes Bemardus Dames kwam in 1903 naar het zuiden en vestigt zich – na een Tussenstop in Roosendaal en Nispen – met een winkel in Tilburg.
 • Jan Nicolaas Aukes komt in 1909 naar Eindhoven en vindt zijn stek aan de Vrij straat waar hij een kruidenierswinkel begint.
 • Johannes Bemardus Hettema verhuisde in 1909 van Bolsward naar Oss En opent daar een winkel in kruidenierswaren en commestibles

In 1910 bundelden zij hun krachten door de oprichting van een samenwerkingsverband “Combinatie EDAH” met als vestigingsplaats Helmond. In 1917 stapten ze samen naar de notaris om de combinatievorm om te zetten in de Naamloze Vennootschap EDAH.

In de loop der jaren stapten de heren Ebben en Dames uit het bedrijf en namen de heren Hettema jr. ( Ed ) en Aukes jr. ( Anton ) in1948 de aandelen over. De veranderde tijd en concurrentie zorgde ervoor dat men van strategie moesten wijzigen en op 16 september 1952 werd in de Willemstraat in Heerlen de eerste ZIEZO Zelfbedieningswinkel geopend.

Op 12 mei 1952 volgde hierin de winkel aan de Markt in Helmond. De uitvoering was zodanig dat die door vakgenoten geroemd werd en de omzet verviervoudigde al snel.

In de jaren 1964 / 1965 stoot EDAH het grootste deel van haar productiebedrijven af. In 1969 werd een begin gemaakt met de omschakeling naar de “discount formule “die uitgroeit tot een groot succes en EDAH – direct na AH – naar de tweede plaats in de distributie in levensmiddelen in Nederland bracht.

In  juni 1976 ging EDAH over in handen van Vroom en Dreesman en ontwikkelt zich gestaag verder. Spectaculaire omzetgroei volgde in de volgende jaren tot 1986 waarna een echte terugval in omzet maar ook in winst en marktaandeel plaats vond.

Bron: EDAH-museum en ED

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

 • Eric op 17 januari 2011 om 20:51

  Ik heb het museum aangeschreven met het verzoek om mij een velletje te sturen voor mijn verzameling. Ik kreeg een zeer vriendelijk mailtje dat ze dit wel wilden doen. Kosten inclusief verzenden € 7,50. (€ 2,90 opslag).

  ‘Het EDAH-museum verdient er niets aan, behalve naamsbekendheid’, komt mij dan wat vreemd over…..

  Wie wil mij een postfrisse zegel sturen?
  Zeer veel persoonlijk zegel ruilmateriaal beschikbaar…..

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)