Politie-fietslatelie - Postzegelblog

Politie-fietslatelie

8

Met veel genoegen lees ik altijd de stukjes van collega Jan, de fietslatelist. Ik kwam op het idee om eens in mijn politieverzameling te kijken of ik hier ook fietsen in tegen kwam. En hoewel ik meer motorfietsen  dan gewone fietsen tegen kwam, viel het resultaat van 11 toch niet helemaal tegen. Ik ben benieuwd of Jan deze fietspostzegels allemaal kent. Hij zal ongetwijfeld reageren.

Bladerend in mijn verzameling was de eerste “bingo” bij Alderney. Hier zien we een fiets die door een agent gecontroleerd wordt. Of is de agent de verlichting aan het repareren?

We gaan (of fietsen) door naar Bermuda. Hier zien we een agent die het verkeer aan het regelen is, met een passerende fetser. Op de achtergrond van deze zegel zien we nog iets dat op een fiets lijkt.

We fietsen verder naar de Cayman Eilanden. Hier zien we een agent op de fiets, een beeld dat we in Nederland (helaas) niet zoveel meer tegen komen.

Denemarken heeft ook een fiets op de postzegel staan. Deze zegel is uitgegeven in verband met criminaliteitspreventie. Op slot zetten dus je fiets!

En nog dichter bij huis zien we op een Duitse postzegel een fiets voor het postkantoor in het plaatsje Bethel.

Ook hier zien we een politieman bij staan. Deze zegel is ook verschenen op een mooie maximumkaart.

We gaan door naar Oostenrijk. Daar zien we dat de Gendarmerie al in 1899 op fietsen reed.

Ik ben benieuwd of Jan deze zegel kent. Het is namelijk een (officiële) Oostenrijkse persoonlijke postzegel uit een serie over de Gendarmerie

Tonga vestigt de aandacht op het feit dat je in het verkeer extra alert moet zijn op kinderen en fietsers.

Sierra Leone gaf in 1978 een postzegelblok uit waarop we de wielrenners Bernard Thevenet en Bernard Hinault zien, onder begeleiding van politiemotoren.

Nu ik het toch over de Tour de France heb, ook de Tour van 1998 blijft ook altijd in de herinnering. Enerzijds omdat deze Tour voor het eerst in de tourgeschiedenis in Ierland startte, maar vooral ook vanwege het grote doping schandaal.

De complete Festina-ploeg werd door de Tourleiding uit de strijd genomen, omdat in de auto van verzorger Willy Voet een grote hoeveelheid doping was gevonden. Verder werd o.a. Cees Priem, ploegleider van de Nederlandse TVM-ploeg, door de Franse justitie in hechtenis genomen, waarna de renners van TVM afstapten.

Tenslotte: niet alleen op mijn politiepostzegels, maar ook op een frankeermachinestempel kwam ik een fiets tegen. Politie Hamburg waarschuwt dat fietsers de verlichting in orde moeten hebben.

Zekerheid door Zichtbaarheid. Ook ik wens U veel fietslatelie..

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Fietsen en wielrennen PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Jan1964 op 3 januari 2011 om 09:45

  Denemarken :
  Tag cyklen – din egen !
  Neem de fiets – je eigen !

 • Jan van Tellingen op 3 januari 2011 om 10:24

  Goed idee Willem om eens vanuit een ander gezichtspunt naar de fiets in de filatelie te kijken. Dat is je goed gelukt. Het levert ook weer een leuk artikel op. De Oostenrijkse zegel kende ik niet. Ik heb alwel een artikel klaar liggen met de titel: De fiets op (nederlandse)Persoonlijke Postzegels. M.u.v. de frankeermachinestempel-fiets ken en heb ik de overige illustraties uit je artikel. De Ierse strook van vier heb ik 3 juli j.l. nog gepubliceerd in een artikel over de Tour. Dat ikzelf als “fietslatelist” en na 40 jaar gewerkt te hebben bij de politie, niet het idee heb gehad om onze hobby vanuit die hoek te bezien, verrast me. Willem jij maakt hier waar dat de postzegelhobby grenzeloos is. Hoe je het ook bekijkt. “De vrouw en de fiets in de filatelie” is onderweg ….. op de fiets. Dolores wacht erop!

 • aadb op 3 januari 2011 om 10:57

  Jongens dat was weer smullen deze bijdrage,wetende dat ik als winkelier 100 duizende zegels afgeweekt of niet heb liggen waar natuurlijk van alles aanwezig moet zijn maar ja wie zoek ze ff op thema uit ,met andere woorden hoe oud wil je worden om dit te doen .

 • Jan1964 op 2 februari 2011 om 22:50

  Zweden heeft vorige week ook weer postzegels uitgegeven voor onze fietslatelist.

 • Gerko op 3 februari 2011 om 08:53

  @Jan1964: inderdaad ! Ik wilde Jan van T. er ook al op wijzen ! Heb je ze al Jan ? Zie:

  http://www.posten.se/ebutik_v2/product.action?articleID=242136&articleGroupID=401&lang=sv

 • Jan1964 op 3 februari 2011 om 10:43

  Ze staan in dit bulletin (PDF). De link hierboven werkt niet :
  http://www.posten.se/img/cmt/PDF/webb_bulletin1_2011_sv.pdf

 • Gerko op 3 februari 2011 om 11:24

  Bij mij werkt de link wel hoor ! Nou ja, maakt niet uit, heeft-ie er 2…
  Trouwens, als er nog iets vertaald moet worden: ik spreek zelf Zweeds.

 • Jan1964 op 3 februari 2011 om 11:26

  Nu doet de link het wel. Ik denk dat ie vanmorgen eruit lag.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)