31 december 1888, een nieuwjaarskaart voor Vincent van Gogh - Postzegelblog

31 december 1888, een nieuwjaarskaart voor Vincent van Gogh

1

Het ‘oude jaar’ zit er bijna op, de nieuwjaarswensen gaan over en weer. Tegenwoordig veelal via e-mail, telefoon, twitter en sms, maar gelukkig ook nog steeds in de vorm van een kaartje. Net als deze nieuwjaarskaart aan Vincent van Gogh. De briefkaart werd verzonden door A. H. Koning vanuit Winschoten naar Arles, waar Vincent van Gogh eind 1888 vertoefde. Wie Vincent van Gogh was weten we allemaal, maar wie was A.H. Koning?

 

Arnold Hendrik Koning,  een vriend van Vincent van Gogh

Arnold Hendrik Koning werd geboren in Winschoten op  2 april 1860 en overleed op 20 januari 1945 in Voorthuizen. Hij volgde het Gymnasium Winschotanum in Winschoten en was vervolgens leerling van de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam (1880-1885), waar hij les kreeg van ondermeer August Allebé. In 1886 verhuisde hij naar ‘s-Gravenhage waar hij “pensionnaire” werd van Koning Willem III, hetgeen hem de gelegenheid gaf een studiereis te maken naar Parijs. Aldaar raakte hij bevriend met Vincent van Gogh en diens broer Theo van Gogh, met wie hij van 1888 tot 1889 samenwoonde in de Rue Lepic. Na het vertrek van Vincent van Gogh uit Parijs, in 1888, schreef deze enkele brieven aan Arnold. In Nederland teruggekeerd, vestigde Arnold zich weer in ‘s-Gravenhage en bezocht daar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Vanuit deze stad maakte hij vaak uitstapjes naar Gelderland, Overijssel en Drenthe. Direct na zijn huwelijk (1893) met Maria Catharina (“Marietje”) Heeley (Dordrecht 1872 – Schoor1 1926) vestigde hij zich in 1893 in Rijswijk waar de dochter, Sara Margaretha (“Sally”) Koning (1894) en de zoon, Arnold Hendrik Koning (1896) werden geboren. Hierna verhuisden zij naar Ede. Er volgde een echtscheiding in 1909 waarna hij in 1920 hertrouwde met Diederika Johanna Hopster, geboren in  Barneveld op 9 maart 1874 en overleden in 1978. Omstreeks 1920 kocht hij samen met zijn broer, Edzard Willem Koning, eveneens kunstschilder, een stuk grond in Voorthuizen waarop hij een huis liet bouwen. In dit huis heeft Arnold samen met zijn vrouw de rest van zijn leven doorgebracht tot hij in 1945 na een val van de kelder trap overleed.

 

Meer brieven van Vincent van Gogh

Voor degenen die alle bewaarde correspondentie van Vincent van Gogh willen lezen raad ik om te kijken op de website vangoghletters.

Kunstwerken van Albert Hendrik Koning

Het eenvoudigst om werken van A.H. Koning te zien is door naar Google te gaan, op het woord “Afbeeldingen” te clicken boven aan de Google pagina en dan in te typen “Arnold Hendrik Koning”.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Schilderkunst Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)