Oplossing Prijsvraag 5: Waar komt deze postzegel vandaan? - Postzegelblog

Oplossing Prijsvraag 5: Waar komt deze postzegel vandaan?

0

Het gebied Midden-Litouwen (Srodkowa Litwa) behoorde tot de eerste wereldoorlog tot het Russische Tsarenrijk. In 1915 werd het door de Duitse troepen bezet. Na het beëindigen van de oorlog streden de Russen, de Litouwers en de Polen om het gebied. Op 9 october 1920 bezetten de troepen van de Poolse Generaal L. Zeligowski de plaats Vilnius (in het Pools Wilno) en omgeving.


Op 12 october 1920 installeerden de Polen daar een interim regering en proclameerden de staat Midden-Litouwen.
Het parlement van deze staat koos op 20 februari 1922 voor aansluiting bij Polen. De éénwording was een feit op 16 april 1922.

Deze situatie heeft geduurd tot 1939, toen het Vilnius gebied door de Sovjettroepen werd bezet en werd toegevoegd aan de rest van het oude Litouwen.  Vilnius bleef trouwens wel de hoofdstad van de nieuwe deelrepubliek. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1990 werd Litouwen een zelfstandig land.

In de periode 1920-1922 werden door Midden-Lithouwen ook eigen postzegels uitgegeven. De afgebeelde zegel is de nummer Michel-1, uitgegeven op 20 october 1920.  Deze zegel bestaat in getande en in ongetande versie.
Afgebeeld is een wapenschild in rood, met links de Poolse Witte Adelaar en rechts de Litouwse Ridder (Pahonia).
Er zijn ruim 6 miljoen exemplaren van deze zegels gedrukt. In 1921 kwam er een herdruk met een gewijzigde kleur (zwart-groen) met een oplage van nog eens 5 miljoen stuks.
Bronnen en uitgebreide informatie op de volgende links: Central-Litouwen en  Litouwen-Polen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)