Oplossing prijsvraag 3: Wereldpostvereniging - Postzegelblog

Oplossing prijsvraag 3: Wereldpostvereniging

0

De volledige stempel van deze puzzel wordt hierbij afgebeeld. Het weggelaten woord was WERELDPOSTVERENIGING. Een belangrijke aanwijzing voor de oplossing was de datum van 9 oktober. Op 9 oktober 1874 werd in het Zwitserse Bern namelijk de Wereldpostvereniging opgericht.  De Duitser Heinrich von Stephan had daarbij de leidende rol.

De Wereldpostvereniging (ook wel “Wereldpostunie” genoemd, in het Engels “Universal Postal Union” of UPU) besloot tot wereldwijde uniformiteit voor wat betreft de grensoverschrijdende post.  Voorheen moest ieder land een aparte afspraak maken met al zijn buurlanden over hoe te handelen (betalen!) bij post uit het buitenland. Heinrich von Stephan werd vanzelfsprekend de eerste Directeur-Generaal van de UPU tot 1891.

Tegenwoordig zijn 191 landen lid van de UPU. Zij betalen allen een contributie aan de UPU gebaseerd op het postvolume. De tweede aanwijzing voor de oplossing was de afbeelding in het stempel linksboven. Dit is een tekening van het standbeeld dat nabij het kantoor van de UPU staat.


Het standbeeld omvat 5 symbolische figuren (die de 5 werelddelen voorstellen) die elkaar een brief overhandigen.
Tot slot nog een afbeelding van een Belgische postzegel (OCB-1730), uitgegeven bij het 100-jarig bestaan van de Wereldpostvereniging.

Hierop wordt een portret van von Stephan afgebeeld met op de achtergrond een gedeelte van het UPU-monument in Bern.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)