Tijdgebonden en/of gedateerde Decemberpostzegels 2010 - Postzegelblog

Tijdgebonden en/of gedateerde Decemberpostzegels 2010

0

In mijn artikel ‘Decemberzegels spreken meer het gevoel dan het verstand aan’ van 3 november 2010 heb ik de nieuwe Decemberzegels de karakterisering ‘nostalgie’ meegegeven. Hiermee bedoel ik dat de op de zegels afgebeelde ‘gebruiksvoorwerpen’, die op een of andere manier met de kerstperiode zijn verbonden, rijkelijk zijn versierd met decoraties als bloemen en voorzien van bedrukte textielstofjes uit onze (vroege) jeugd.

Deze herinneringen uit (lang) vervlogen tijden, uit “die goede oude tijd”, worden meteen gevoelsmatig geassocieerd met de relatief onbezorgde wereld en veilige sfeer van toen, waarin men opgroeide.

Op dit moment leven we in een onoverzichtelijke en moeilijk te vatten periode met een onzeker toekomstperspectief. Prijsverhogingen, (subsidie)beperkingen, faillissementen en ontslagen zijn aan de orde van de dag. Alles is niet meteen meer te vatten en te beredeneren. Men is verstandelijk het spoor bijster.

In een dergelijke periode is er bij wijze van spreken een ´vlucht´ naar het goede, veilige en overzichtelijke van onze vroege schooljaren met zijn betrekkelijk onbezorgde en veilige sfeer. Gevoelsmatig zoekt men toch een zekerheid, die romantisch gekleurd is.

Wel de nieuwe Decemberzegels met kleurige en rijkelijk uitgedoste ´kerstattributen´ beantwoorden gevoelsmatig geheel aan de nodige en vertrouwde stabiliteit uit “de goede oude tijd”. Enkele voorwerpen (kerstbalhuisje) en/of delen daarvan (rand van het speldenkussen [4e zegel] en cirkelvormige lijst rondom kerstmanportret) zijn overdadig versierd.

Naast deze Decemberpostzegels geven tal van andere uitingen een weerslag van de huidige tijdgeest. Een verlangen naar een sfeer uit lang vervlogen tijden kan o.a. ook gevonden worden:

  • in verbouwde boerderijtjes tot rustieke woningen, die rijkelijk gevuld zijn met brocante meubelen en huislijke accessoires uit grootmoeders tijd,
  • in kleding met de nodige tierlantijnen,
  • in het zojuist verschenen eerste deel van de Telegraaf-uitgave ‘Mijn Nederland in woord en beeld [1900 – 2010]’: 10 boeken & 20 DVD’s.

Met bijgaande uitgeknipte ansichtkaart (ook ontworpen door PiP studio) en vijf figuurtjes (drie Decemberzegels & twee kerstversieringen) uit de knipkaart (gevat in Mail, het personeelsblad van TNT Post) wordt de jeugd uitgenodigd er iets creatiefs van te maken en er naderhand een foto van te maken én op te sturen (knj@tntpost.nl). De meest originele foto wint de PiP-prijs.

Het opvallende van deze drukke prentbriefkaartafbeelding is naast de ’gestipte’ én ‘gestrikte’ dozen en doosjes de sierlijk handgeschreven tekst “A very merry Christmas”. Alles ademt gevoelsmatig de sfeer van weleer.

Op het bovenste doosje is op een speelse wijze het logo van PiP studio aangebracht, zoals dat ondeugend ook tussen de twee rozen op de achtste Decemberzegel is geplaatst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)