TNT Post reageert op 24-uursstaking - Postzegelblog

TNT Post reageert op 24-uursstaking

9

Er lijkt geen einde aan te komen; de perikelen rondom de gedwongen ontslagen bij TNT Post. En dat ontgaat natuurlijk ook Postzegelblog niet, de kranten staan er immers vol van.  Bovendien worden we scherp gehouden door een grote onbekende die Postzegelblog ‘Red de postbode’ kaarten stuurt. Nummer 3, met de wens ‘Happy Newyear’ lag gisteren op de mat. Dat is een mooie wens, zeker ook voor de postmedewerkers. Is de oplossing nabij?

Staking tot woensdagavond 23.00 uur

Gisterenavond om 23.00 uur ging een 24-uursstaking van start. Inzet van de staking is niet alleen het aantal gedwongen ontslagen als gevolg van de reorganisatie bij TNT Post. De actie is ook gericht tegen de politiek, die ervoor gekozen heeft om de postmarkt te liberaliseren. Volgens de bonden is het een puinhoop geworden waarvoor de politiek haar verantwoordelijkheid moet nemen. Vanmiddag worden er duizenden stakers verwacht in Den Haag. Ruud Vreeman, die bemiddelt in het conflict tussen de vakbonden en TNT Post en de problemen op de postmarkt onderzocht, brengt vandaag verslag uit. Ook vergadert vandaag een Kamercommissie over de problemen op de postmarkt.

Prettige Feestdagen en een Goed 2010 voor de Postbode

Vierdaagse kerststaking postmedewerkers TNT Post?

Een woordvoerder van AbvaKabo FNV gaf al aan dat er zelfs over een vierdaagse staking in de week voor Kerst wordt nagedacht. Zeker wanneer TNT Post woensdag niet reageert, is het idee om steeds ‘op te schalen’.

Bij wie ligt de bal?

De vakbonden wachten dus op een reactie van TNT Post. TNT post op haar beurt zegt dat de bal bij de bonden ligt. Het bedrijf vroeg de bonden vorige week immers om hun afwijzing van het bod dat TNT Post deed, te heroverwegen. ‘Wij wachten op de uitkomst daarvan en zijn altijd bereid te praten’, aldus een woordvoerder. Het is nog niet bekend of het bedrijf naar de rechter stapt bij een nog langere staking. 

De kaart die Postzegelblog ontving van ‘de grote onbekende”

Waarom geeft TNT Post niet toe?

In een advertentie die door TNT Post in diverse ochtendbladen werd geplaatst, legt het bedrijf uit waarom de directie niet gewoon toegeeft aan de eisen van de vakbonden. Sinds 2000 zijn de postvolumes door internet en concurrentie met zo’n 30% gedaald en deze krimp zal de komende jaren doorzetten waardoor de winst blijft dalen. Wanneer TNT Post toegeeft aan de eisen zal er over een jaar of drie geen geld meer zijn voor een goed sociaal plan en voor de pensioenverplichtingen. De werknemers van TNT Post betalen geen eigen bijdrage aan de pensioenpremie. Op dit moment zijn circa 95.000 (oud-)collega’s en hun gezinnen direct of indirect afhankelijk van het pensioenfonds van TNT Post en daar komen er in de toekomst nog zo’n 20.000 bij. Alleen al dit jaar betaalt het bedrijf circa € 250 miljoen aan premies en bijstortingen. Wanneer er niet wordt gereorganiseerd is dit niet vol te houden. En dat geldt ook voor het sociaal plan. Nu nog kan men garanderen dat medewerkers vanaf 58 jaar niet ontslagen worden, dat er voor iedere medewerker een mobiliteits- en opleidingsbudget van € 45.000 beschikbaar is en  voor medewerkers van wie de functie vervalt gemiddeld een dubbel jaarsalaris.  En via het mobiliteitscentrum is TNT Post er in geslaagd om sinds 2005 zo’n 6.000 medewerkers te begeleiden naar een baan buiten TNT Post. Het management geeft aan te begrijpen dat gedwongen ontslag verschrikkelijk is, maar wil ook geen valse hoop wekken.

Wat vinden jullie er nu van?

Wat vinden jullie? En hoe moet dat nu met onze kerstpost? Als de kerstkaarten niet bezorgd worden, zet dat TNT Post niet een positief daglicht. Is het eigenlijk wel terecht om, wat toch wel een beetje de tendens is in de media, de ‘zwarte piet’ zo bij TNT Post neer te leggen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • CEES V op 15 december 2010 om 12:26

  Dat werknemers van TNT-Post protesteren d.m.v. staking is een goede zaak. Men moet niet over zich laten lopen. Zeker niet die gene die door deze maatregel hun pensieonwaarde zien verminderen doordat zij te oud zijn. Want hier vallen de grootse klappen. Privatiseren,OK maar om daar de werknemers de dupe van te laten worden?
  Gen postbezorging? Wij hebben elk dag post. Bezorgd werknemers vna TNT-Post.
  Dus over de postbezorging zijn hier geen problemen. Postkantoren zijn diecht wordt er in een advertentie in de krant vermeld maar direct daaronder staat een advertentie dat er personeel wordt gevraagd voor de kerstpost sortering / bezorging. En daaronder staat dan nog een oproep van het plaatselijk verdeelcentrum om een locatie te krijgen om post te sorteren. Nu doet men dat in een ruimte bij een supermarkt maar daar moeten zij wel weg. Ook is er een ruimte hiervoor in een scholl, maar met de kerstvacantie moeten zij ook daar weg. Men wil geen andere personen toelaten buiten de docenten om. En verder is er tot nu toe niets. Dus post sorteren? Kerstpost ? of moet dat thuis bij de berzorgers gaan gebeuren. Raar maar waar !

 • Jan van Tellingen op 15 december 2010 om 13:12

  Het feit van inkrimping blijft. Is inherent aan alle digitale ontwikkelingen. We ontkomen er gewoon niet aan. Nu in deze periode ligt het wat gevoeliger. Consequenties zijn hetzelfde en jammer genoeg voor de betrokkenen, toch echt erg vervelend. Het gebeurd in meerdere bedrijfstakken. Maar dat is geen troost. We krijgen dagelijks kerstpost deze weken.

 • aadb op 15 december 2010 om 13:17

  Ach alle wensen voor kerst nieuwjaar zijn goed bedoeld dus of dat kaartje nu wat later komt maakt toch niet uit . .Wat zou het probleem kunnen zijn als je kaartje wat later aankomt ! Beter dan een kaartje dat je ontslag krijgt dat op wel tijd komt ..

 • marjan versteyne op 15 december 2010 om 14:33

  Ook ik heb nu twee verschillende kaarten van red de postbode gehad, heel leuk, maar wie verzendt deze kaarten, ze lijken handgeschreven maar iederenn krijgt tot dezelfde. Wat ik me nog steeds afvraag. Zijn deze zegels ook te koop voor het goede doel. Er zijn er tot nog toe 3 uitgegeven. Overigen heb ik tijdens de 3-daagse poststaking gewoon post gehad, ook kerstkaarten.

 • CEES V op 15 december 2010 om 14:52

  Ik heb op Ebay naar deze uitgave zitten zoeken ne ja, daar waren er 2. Een gewone en een als Decemberzegel. Ook op marktplaats staat er een en ik denk dat dit nr 3 is.
  Ben benieuwd of dit de gezochte objecten zijn.

 • J.S. op 15 december 2010 om 18:55

  Uiteindelijk gaat het om de vraag wie is er verantwoordelijk voor de situatie die is ontstaan op de postmarkt. Misschien is mijn benadering erg simplistisch, maar de concurrentiepositie van TNT als postverwerker en postbezorger heeft m.i. te lijden van enerzijds de teruglopende vraag (o.a. door het e-mailverkeer) en anderzijds door het toetreden van andere aanbieders op de markt.

  Het teruglopen van volumes is een autonoom proces waar niemand concreet invloed op heeft. Het toenemen van concurrentie op de markt is echter een direct gevolg van politieke besluitvorming (vrije markt en open concurrentie). Het interessante (en voor onze postbodes erg vervelende aspect aan die nieuwe marktpartijen was en is dat die in mijn optiek vals spelen, door hun personeel te weinig (stukloon i.p.v. wettelijk minimumloon) uitbetalen. De politiek heeft dat met open oen laten gebeuren en heeft ook daar dus flink boter op het hoofd. Dit valsspelen is m.i. de belangrijkste reden voor het feit dat TNT de huidige loonniveaus van de postbodes niet meer kan handhaven. Voor de Nederlandse markt is TNT in alle andere opzichten m.i. de strategisch sterkste partij, niet in de laatste plaats door een zeer innovatieve instelling sinds jaar en dag.

  We worden nu dan ook geconfronteerd met twee partijen die tegenover elkaar staan (postbodes en TNT Post), die beiden met de rug tegen de muur staan. De vraag is alleen: wie kan er nog net een beetje meer achteruit geduwd worden. Geen van beide partijen kan echt iets winnen. De postbodes kunnen echter bij een terugval in prestaties van TNT Post wel (nog veel meer) verliezen.

  De enige echte zwarte Piet hoort te liggen bij (een zeer groot deel van) de politiek. Ik ben wat genuanceerd, omdat met name de SP zich al jarenlang verzet heeft tegen teveel privatisering en marktwerking. Dat geldt o.m. voor de zorg maar ook voor het postbedrijf.

  De postbodes kun je en mag je niet verwijten dat ze staken, al is er naar ik vrees voor hen weinig eer aan te behalen. Heel terecht dan ook dat de acties van vandaag zich met name ook op de politiek hebben gericht, al is dat wel een heel aantal jaren te laat!

 • Lakei op 15 december 2010 om 22:05

  J.S. Eindelijke eens een zinvolle reactie. Ben het hier grotendeels mee eens. Overigens, heeft de politiek verstand van de echte problematiek?

 • paulv op 16 december 2010 om 13:30

  @Lakei
  Politiek
  en
  Verstand van echte problematiek

  Een combinatie die vaak niet lijkt te bestaan

 • CEES V op 16 december 2010 om 15:32

  Dit zijn nu eens reactie’s waar je iets mee kan. Echter men praat over de postbode’s maar er is nog een groep die hun baan al hebben verloren. Alle postkantoren in Schiedam, Vlaardingen en gedeelte van Rotterdam, Capelle en Krimpen a/d Ijssel zijn reeds weg. Eind December moeten alle postkantoren weg zijn in Nederland. Dat mag dan wel Koningklijke PTT Post als naam hebben gevoerd maar zij zijn allemaal hun baan kwijt. Er is er niet een over geplaatst. Zij kregen wel een aanbod om te gaan werken bij DHL en tegen een lager salaris met een werkverband ban 50% van wat zij nu hebben / hadden. Hier hoor je niemand over en zij zitten / zaten wel in het zelfde schuitje..

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)