De Leidse Stadspoorten - Postzegelblog

De Leidse Stadspoorten

8

Stadspoorten werden gebouwd ter verdediging van de stad. Deze stadspoorten hadden in het snel groeiende Leiden ongewild een tijdelijke functie. Zij werden overbodig door de volgende stadsuitbreiding en werden afgebroken. Vaak verrezen andere stadspoorten aan de nieuwe rand van de stad. Deze bijdrage gaat over deze Leidse stadspoorten en wat er filatelistisch van terug te zien is.

Bij de grootste omvang van de stad Leiden in de zeventiende eeuw, waren er 9 stadspoorten.

Bijgaand ziet U een plattegrond van de stad uit die tijd met deze negen stadspoorten.

In het midden ziet U de Burcht, waar ik al eerder een artikel over schreef. Vijf van deze negen poorten werden door stadsbouwmees¬ter Willem van der Helm gebouwd in een tijdsbestek van nauwelijks zeven jaar (1664-1671). Dit waren onder andere de Zijlpoort en de Morspoort, de twee stadspoorten die nu nog het stadbeeld van Leiden verrijken.

De PTT gaf in 1924 een aantal briefkaarten met stadsgezichten uit. Op een van deze briefkaarten staat de Zijlpoort afgebeeld.

In eerste instantie werd op de briefkaart vermeld dat dit de Morspoort betrof.

Later werd deze fout hersteld. Er bestaan derhalve twee uitgaven van deze briefkaart.

In 2006 verscheen het velletje Mooi Leiden.

Ook hier zien we aan de rechterzijde de Morspoort. Hierover is ook een zogenaamde maximumkaart  samengesteld, afgestempeld in Leiden.

Noot voor de liefhebbers:
Een maximumkaart is een prentbriefkaart met een (afgestempelde) postzegel op de beeldzijde die verband houdt met de afbeelding van de kaart. Het is de bedoeling dat ook de afstempeling (plaats, datum en thema van het stempel) hiermee in verband staat. De term maximumkaart verwijst naar de maximale samenhang tussen prentbriefkaart, postzegel en afstempeling.

Quiz

Kent U de namen van de andere poorten? Als U de juiste namen bij mij aanlevert, onder vermelding van het juiste nummer op de plattegrond, dan dingt U mee naar een prijs.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Frank op 13 december 2010 om 17:47

  Wat een ontzettende leuke bijdrage over de rijke geschiedenis die Leiden rijk is. Als echte Leidenaar en postzegel-liefhebber ben ik vanzelfsprekend de geschiedenis ingedoken om de antwoorden op de quiz na te zoeken. En alleen al deze twee overgebleven poorten zijn een bezoek aan Leiden waard!

 • willem hogendoorn op 13 december 2010 om 18:40

  Frank, bedankt voor je reactie. Ik heb je oplossing inmiddels binnen, en 100% goed. Zet het dus maar op dit blog. De prijs is voor jou. Heb je tijd om dinsdagavond 14-12 om vanaf 19.45 uur naar onze postzegelbijeenkomst te komen?
  (recreatiezaal Rijn en Vliet, Aaltje Noordewierlaan 1 te Leiden).

 • jaap op 13 december 2010 om 20:40

  Willem, mooie promotie voor de sleutelstad.
  ps gefeliciteerd met je prijs voor de artikelen reeks over de pilgrimfathers
  En 14-12 ga ik voor het eerst op bezoek bij de “concurent” pv de maasmond in Spijkenisse.
  Groet
  Jaap

 • Ton Flerig op 13 december 2010 om 20:53

  Beste Willem,
  Ik kan natuurlijk niet achterblijven:
  1=Zijlpoort, 2=Herenpoort, 3=Marepoort, 4=Rijnsburgerpoort, 5=Blauwpoort, 6=Morspoort, 7=Witte poort, 8=Koepoort en 9=Hogewoerdspoort.
  Wist je dat er van de meeste poorten nog foto’s bestaan uit ca. 1860? En ook van de afbraak? Heel vaak hoor je dat dat laatste een gevolg was van de nieuwe vestingwet, waarbij steden niet meer gezien werden als militaire vestigingen. Dat klopt dus niet, de vestingwet is van 1874, de meeste Leidse poorten waren toen al afgebroken, gewoon omdat ze het toenemende verkeer in de weg stonden….
  Tot morgen,
  Ton

 • willem hogendoorn op 13 december 2010 om 21:31

  Jaap, bedankt voor de felicitatie. Ik heb het geluk om in een stad te wonen, die ik filatelistisch helemaal kan “uitdiepen/analyseren”. Ik ben bang dat dat met Spijkenisse niet mogelijk is :)

 • willem hogendoorn op 13 december 2010 om 21:33

  Ton, helemaal goed! Ook bedankt voor je aanvulling. Tot morgen, en ik heb ook voor jou een aardigheidje, dat met jouw thema Duitsland te maken heeft.

 • Ronald op 13 december 2010 om 23:24

  hoi Willem dit zet de verzamelaars tot denken en dat stimuleert weer het postzegelverzamelen. tot morgenavond. gr Ronald

 • Marleen op 14 december 2010 om 15:26

  Leuk om over Leiden te lezen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)