Uit de ‘zwangerschapsperiode’ van de Decemberzegels 2010 - Postzegelblog

Uit de ‘zwangerschapsperiode’ van de Decemberzegels 2010

4

Door de positieve toezegging van het bruisende team van zes personen van PiP Studio (onder leiding van Anke van der Endt) en de welwillende medewerking van Julius Vermeulen, adviseur Visuele Communicatie van TNT Post, ben ik in staat gesteld u enkele probeersels voor te leggen uit de ontwerpperiode van de nieuwe Decemberzegels. Hartelijk dank (ook namens de bloglezers) voor jullie medewerking.

Aan de uitgifte van de Decemberzegels gaat een maandenlange ‘zwangerschapsperiode’ vooraf, waarin Anke van der Endt met de collega’s druk doende is geweest zich nader in het onderwerp van deze Decemberpostzegels te verdiepen. Verschillende voorwerpen zijn daarbij ter sprake gekomen, die op een of andere manier met kerst hebben te maken. Bij het ordenen en opstellen ervan zijn vele verschillende invalswegen bewandeld. Met vallen en opstaan, met keuren en afkeuren zijn veel invalshoeken de revue gepasseerd.

Doeltreffender hierbij is de aanhaling van de woorden en ontdekkingen van PiP Studio, die in de persinformatie PostzegelNieuws, nummer 23 van 20 november 2011 zijn verwoord:

“Van der Endt en haar team legden een bonte verzameling aan die als inspiratiebron diende. We hadden allerlei spullen uit onze kaste gehaald, die op tafel gelegd en ze als compositie gefotografeerd. Het was een bonte kerstverzameling. Het idee was mooie uitsneden van die foto te maken, die de basis van elke postzegel zouden vormen. Het postzegelvel zou zo een kerstcollage worden, waarbij elke postzegel een ander aspect van het kerstgevoel toont.”

Haar eerste ontwerp stuitte op technische bezwaren: “TNT Post vroeg de postzegels van een herkenbare rand te voorzien om de automatische sorteermachines niet in verwarring te brengen. Daar hebben we nog een tijdje op gebroed, want de rand doorbrak het doorlopende onderwerp. We hebben diverse andere ontwerpen overwogen, tot we het idee kregen de rand juist te gebruiken als kopse kant voor elk drie dimensionaal vakje in een verzamelkistje. Dit groeide uit tot het huidige postzegelontwerp.”

Tijdens de ontwerpperiode worden er zo nu en dan besprekingen gevoerd over de vorderingen met de communicatie-adviseur van TNT Post. Daarbij worden kleine passende bijstellingen gerealiseerd, terwijl het bloemige van de PiP Studio-stijl wel steeds gehandhaafd blijft. De gedecoreerde (gepipte) kerstvoorwerpen staan stuk voor stuk vóór een achterwand in de ruimte van ieder doosje.

Kijk, vergelijk, inventariseer én noteer

Ogenschijnlijk is de rechthoek met tweemaal dezelfde verzameling voorwerpen gevuld. Bij nadere aanschouwing zijn er naast overeenkomsten toch tal van verschillen aan te wijzen. Daardoor ontstaat een levendig visueel kontact met dit voorlopige ontwerp. Naast de afbeelding van een beschreven achterkant van een Franse kerstkaart, een geopend blikkendoosje (linksboven, gevuld met knopen??) en twee (deels uitgeknipte) prentbriefkaarten, is ook het PiP-vogeltje (roodborstje??) opgevoerd, dat ook in het logo van PiP Studio staat.

Op de achtste Decemberzegel is tussen de rozen dit logo in lichtblauw piepklein afgebeeld. Overigens staat hetzelfde parmantige vogeltje ook op het huisje van de tiende Decemberzegel.

En, zoals u wellicht nog weet, bezit dit silhouetje een historische achtergrond. Anke kreeg in haar jeugd de bijnaam Pip en liep toen met een vogeltje op haar hoofd. Deze jeugdervaring heeft uiteindelijk tot de benaming ‘PiP Studio’ geleid.

Een sterk vereenvoudigde variant van de vorige afbeelding. Toch zijn ook in dit ontwerp verschillen te ontdekken.

Door schikken en herschikken met voorwerpen op voor- en achtergrond kan er na de nodige afwegingen (én gesprekken) wel eens een harmonieuze afbeelding ontstaan, of het begin van geheel andere invalshoek. Al doende na het nodige wikken en wegen worden in de ontwerpperiode verschillende wegen bewandeld met goedkeuren en afkeuren. Op dit schets-voorontwerp heeft het onderste raamwerk van tien pseudo-postzegels al de invulling van “Nederland december” ontvangen.

Een tweedelige kistje (gevuld met twintig verschillende voorwerpen die op een of andere manier een relatie met de kerst hebben) hangt vóór een rose-rood gebloemde groene lap. Twaalf voorwerpen daarvan komen min of meer overeen met negen afbeeldingen van het officieel uitgegeven Decembervelletje: ansichtkaart (3x) en cirkelvulling (2x) zijn vaker gebruikt. Acht voorwerpen zijn geheel nieuw en zijn niet op het uitgegeven Decembervelletje terecht gekomen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • paulv op 12 december 2010 om 12:08

  Leuk, zo’n kijkje in de ontwerperskeuken.

 • toon op 12 december 2010 om 16:18

  De zwangerschapsperiode van de laatste decemberzegels was geen gemakkelijke. Uit bovenstaand artikel blijkt dat er wel erg veel veranderingen en aanpassingen nodig waren om tot het prachtige kindeke te komen. En, zoals ze altijd zeggen bij een geboorte: “het is een prachtige baby!”. Bedankt Bate voor dit inzichtelijk relaas.

 • Albert Haan op 12 december 2010 om 16:51

  Het is en blijft “KItsch”.
  Zie o.a. decemberzegels Duitsland enz.

 • dolores op 12 december 2010 om 20:11

  Bizonder leuk. Pip ontwerpen zijn idd heel geschikt voor doorlopers. Dat is het dus niet geworden blijkbaar, maar de eenheid is nu toch behouden door het kistje/letterkast. Jammer dat de vintage kaart, de kaart met slee en het roodborstje uiteindelijk verdwenen zijn, maar de hand met rozen staat er dan wel op, die is erg leuk.

  Al met al vind ik ze in al hun kneuterigheid heel geslaagd! Vind de kerstzegels van vorig jaar ook nog steed prachtig, en dit is gewoon weer heel anders.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)