Zevende serie Mooi Nederland start met Almere en Eindhoven - Postzegelblog

Zevende serie Mooi Nederland start met Almere en Eindhoven

1

In 2011 komt de zevende serie Mooi Nederland uit. Sinds 2005 geeft TNT Post deze postzegelserie uit die Nederland in zijn volle glorie toont. Op elk postzegelvel staat steeds een andere Nederlandse stad centraal, waarbij het beeld verleden en heden met elkaar verweeft om het verhaal van de stad te vertellen. De nieuwe serie Mooi Nederland start op 10 januari met de steden Eindhoven en Almere. Later in het jaar volgen Apeldoorn, Breda, Enschede en een verzamelvel.

Het postzegelvel Mooi Nederland Eindhoven bestaat uit een fotopanorama met stadsgezichten van Eindhoven, de vijfde stad van Nederland. Elk vel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1. Het beeld op iedere postzegel is opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels, met daarin respectievelijk een landkaart, woontoren en luchtfoto. Over elke postzegel heen is een lijntekening geprojecteerd van het Van Abbemuseum, het museum voor hedendaagse kunst in Eindhoven.

Het postzegelvel Mooi Nederland Almere bestaat uit een fotopanorama met stadsgezichten van Almere, de grootste gemeente van de provincie Flevoland. Elk vel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1. Het beeld op iedere postzegel is opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels, met daarin respectievelijk een landkaart, woontoren en luchtfoto. Over elke postzegel heen is een lijntekening geprojecteerd van de nieuwe bibliotheek van Almere.

Naast een postzegelvel van zes postzegels op basis van zes verschillende postzegelontwerpen verschijnen er een postzegelmapje en een eerstedagenvelop.

De serie Mooi Nederland 2011 is van de hand van grafisch vormgever Huug Schipper van Studio Tint.

Eindhoven, stad van techniek en industrie

In zijn ontwerp van het postzegelvel over Eindhoven vraagt Huug Schipper vooral aandacht voor de positie van Eindhoven als stad van techniek en industrie, met DAF en Philips als illustere namen. Deze en andere bedrijven hebben – net zoals de instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek – ook veel invloed gehad op de ontwikkeling van de stad. Eindhoven is veel ouder dan wel eens wordt gedacht en kreeg al in 1232 stadsrechten en marktrecht van hertog Hendrik I van Brabant. De werkelijke ontwikkeling van de stad begon pas eind 19e eeuw toen door de economische voorspoed steeds meer werknemers hun weg vonden naar de Eindhovense fabrieken, onder meer naar de textielfabrieken, tabaksverwerkers, een stoomlederfabriek, lucifersfabrieken, sigarenkistmakers en sinds 1891 de gloeilampenfabriek Philips. DAF volgde enkele decennia later, toen Huub en Wim van Doorne in 1928 een machinefabriekje in de stad vestigden. Door de industriële ontwikkeling is Eindhoven doorgegroeid tot de vijfde stad van Nederland, met momenteel 215.000 inwoners. Kenmerkend voor het centrum van Eindhoven is dat een groot deel van de historische binnenstad in 1942 verloren ging door een bombardement van de RAF.

Het postzegelvel laat duidelijk zien dat Eindhoven een moderne stad is, met bijbehorende architectuur. De vijf identieke postzegels op het postzegelvel geven in drie elkaar overlappende cirkels een indruk van Eindhoven. In de kleinste cirkel is dat een landkaart van het gebied rondom Eindhoven, in de grotere cirkel staat de markante Vesteda Toren van architect Jo Coenen en de grootste cirkel – die maar deels op de postzegel past – bevat een foto van het stadscentrum bij dreigend onweer.

De vijf postzegels zijn ingebed in een postzegelvel waarin op drie niveaus een kleine dertig panoramisch geschakeerde foto’s de mooiste gebouwen van Eindhoven weergeven. Daartoe behoren de Design Academy Eindhoven, gevestigd in de Witte Dame (een voormalig fabrieksgebouw van Philips), de High-Tech Campus Eindhoven waarin ook het natuurkundig laboratorium van Philips is gevestigd, het cultureel jongerencentrum Dynamogebouw van architect Bert Dirrix en het bekende Evoluon. Postzegels en postzegelvel worden met elkaar verbonden door een lijntekening van een van de belangrijkste culturele instellingen van Eindhoven: het Van Abbemuseum. Dit gebouw dateert uit 1936, maar werd in 2003 door architect Abel Cahen volledig gerenoveerd. De onderliggende foto van het postzegelvel is een opname van het gevelpatroon van het hierboven genoemde Dynamogebouw aan het Catharinaplein.

De rust, de ruimte en het water; Almere

In het postzegelvel over Almere vraagt Huug Schipper aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van deze stad: de rust, de ruimte en het water. In het postzegelvel is veel plek ingeruimd voor de overvloed aan moderne gebouwen in Almere. De rijkdom aan nieuwe architectuur verbaast natuurlijk niet: Almere is de jongste van de grote steden van Nederland. Met de inpoldering van de Zuiderzee in de twintigste eeuw kwam niet alleen meer landbouwgrond beschikbaar, ook ontstonden er nieuwe woonkernen om het overbevolkte Amsterdam te ontlasten.

De eerste woningen in Almere werden in 1976 opgeleverd en als gemeente is de stad nog geen dertig jaar oud. Maar in die enkele decennia ontwikkelde Almere zich tot een van de tien grootste steden van Nederland, met nu 190.000 inwoners. Almere heeft de ambitie om de komende twintig jaar door te groeien tot de vijfde stad van Nederland, met een toekomstig aantal van 350.000 inwoners. Daarvoor is nog alle ruimte, zoals ook het postzegelvel Mooi Nederland Almere laat zien.

De vijf identieke postzegels op het postzegelvel geven in drie elkaar overlappende cirkels een indruk van Almere. In de kleinste cirkel is dat een landkaart van het gebied rondom Almere, in de grotere cirkel staat de markante woontoren Silverline van Claus en Kaan Architecten en in de grootste cirkel – die maar deels op de postzegel past – is een luchtfoto van het stadscentrum weergegeven. De vijf postzegels zijn ingebed in een postzegelvel waarin op drie niveaus een kleine dertig panoramisch geschakeerde foto’s de mooiste gebouwen van Almere weergeven. Daartoe behoren de imposante flats langs de brede in- en uitvalswegen, het stadshart van Almere met onder meer het stadhuis (van architect Cees Dam) en de bibliotheek (van Meyer en Van Schooten Architecten) en uitzichten op de skyline van de stad vanaf het Weerwater. Postzegels en postzegelvel worden met elkaar verbonden door een lijntekening van een van de belangrijkste culturele instellingen van Almere: de nieuwe bibliotheek die in maart van dit jaar werd geopend. De onderliggende foto van het postzegelvel is een opname van het IJmeer.

Ontwerper Huug Schipper aan het woord

“Het is natuurlijk een hele eer wanneer zo’n opdracht je wordt gegund”, aldus grafisch vormgever Huug Schipper. “Een van de mooiste die ik ooit heb gekregen. Voor een vormgever is een postzegel toch wel het summum van wat grafisch mogelijk is. Het basisidee voor het postzegelvel was al snel geboren: de ‘groeten uit’-kaart. Je kent ze wel: de bekende kaarten met een verzameling beelden waar een stad trots op is. Daarom vind ik het ook zo leuk dat TNT Post nu met een waardeaanduiding werkt, in dit geval een 1. Dat krijgt als extra betekenis dat de inwoners van Almere hun eigen stad op de eerste plaats zetten.” Was het idee snel geboren, de uitwerking nam wel meer tijd in beslag. Dat begon al met de foto’s. Huug Schipper: “Alle foto’s heb ikzelf gemaakt, behalve de luchtopnames. Ik wilde met veel zon en blauwe luchten een positieve sfeer uitstralen en laten zien waar Almeerders trots op zijn. Er is overigens niets gephotoshopt. Het bijzonder aan Almere is natuurlijk het nieuwe karakter en het vele water en groen waardoor de stad zich kenmerkt. Ook eigenschappen als schoon, nieuw, luchtig en rustig heb ik laten terugkeren.” Met de toepassing van de cirkels – als symbool voor het objectief van de camera – wil Huug Schipper laten zien hoe je als bezoeker van een stad kunt inzoomen op verschillende aspecten. Ook de tekst op het postzegelvel, waarin de oppervlakte van Almere (24.877 hectare) wordt gekoppeld aan het aantal vierkante meters van de bibliotheek van Almere (10.833 m2), is niet toevallig. “Daarmee probeer ik aan te tonen hoe vernuftig de mens is door een beschikbaar oppervlak te vermenigvuldigen door in de hoogte te bouwen. In Almere gaat dat overigens nog steeds door. Vandaar dat ik op het postzegelvel een foto heb opgenomen van een braakliggend stuk land, dat vast en zeker over een paar jaar in gebruik zal worden genomen.” Hij wil liever bescheiden blijven, maar toch is Huug tevreden over het resultaat. “Ik kan er met genoegen naar kijken. Dat geldt ook voor de gelaagdheid. Op het eerste gezicht zijn het drie panorama’s van de stad. Tot je verder kijkt en ziet dat elk uitzicht weer is opgebouwd uit kleinere foto’s die steeds ten opzichte van elkaar verschoven zijn, zoals ook een stad meer is dan een optelsom van alle mensen en gebouwen die je er kunt aantreffen.”

Wie is Huug Schipper?

Grafisch vormgever Huug Schipper (1953) is gespecialiseerd in boekvormgeving en typografie, met grote belangstelling voor fotografie, beeldende kunst en moderne architectuur. Hij werkt bij Studio Tint, een bureau voor grafische vormgeving, dat hij in 1984 in Den Haag samen met Eveline den Heijer oprichtte. Naast werk in opdracht maakt Huug Schipper op eigen initiatief samen met Pieter Cramer boeken, waaronder De Nederlandse Toppen Top-40 (een boek over de steilste klimtrajecten op vaderlandse bodem voor fietsfanaten en wielerhelden).

Klanten van Studio Tint, naast TNT Post, zijn onder meer Van Dale Lexicografie, de Koninklijke Bibliotheek, het Ministerie van Financiën, Museum Meermanno, NAi Uitgevers, de uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, de Rijksacademie voor Financiën en Economie en Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn (advocaten en notarissen).

Verkoop en geldigheid

De postzegel is, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Waarde

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat een 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens

Uitgiftedatum : 10 januari 2011
Zegelformaat : 20,8 x 25,3 mm
Tanding : 14 ½ : 14 ¼
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 85.000 velletjes (Almere) en 85.000 velletjes (Eindhoven)
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart
Artikelnummer : 310161 (Almere) en 310162 (Eindhoven)
Soort zegels : velletje met vijf bijzondere postzegels

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (1)

  • Jan1964 op 9 december 2010 om 22:13

    Bombardement van de RAF ? Het is de gemeente Eindhoven die de historie van de stad heeft platgewalst met al het gesloop.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)