'Gscheidle-Marke' onder de hamer - Postzegelblog

‘Gscheidle-Marke’ onder de hamer

0

Waarde postzegelvrienden en –vriendinnen,  Trouwe lezertjes van ons verenigingskrantje weten dat ik dol ben op schaarse rariteiten. Onlangs kwam ik weer zoiets tegen, toen bij veilinghuis Felzmann te Düsseldorf een z.g. ‘Gscheidle-Marke’ onder de hamer kwam.

Om duidelijk te maken wat dat is, neem ik u even mee terug naar 1980. De Olympische Zomerspelen van de XXIIste Olympiade stonden op het punt te beginnen in Moskou. De Russen hadden in december 1979 een inval in Afghanistan gedaan en de Amerikanen waren daar zo boos over dat ze besloten om de Spelen te boycotten. In hun kielzog volgden een aantal Europese landen, waaronder West-Duitsland. Ondanks aandringen van Dries van Agt deed Nederland aan de boycot niet mee.

De Duitsers hadden al een speciale postzegel van 60+30 Pf met de Olympische vlag ontworpen, maar dat zegel is dus nooit uitgegeven. De toenmalige Duitse minister van Post en Telecommunicatie, Kurt Gscheidle, had echter al een aantal proefdrukken in huis, die Frau Gscheidle in 1982 doodleuk op haar privépost ging gebruiken. Dat had tot gevolg dat het zegel zelfs in de catalogus terechtkwam met Michel nr. XIII.

Het briefstukje met de geveilde Gscheidle-Marke is bijgefrankeerd met Mi. 848 en onberispelijk afgestempeld: MÜNCHEN 20.12.82. De inzet van € 12.000 voor dit topstuk werd al snel overboden door schriftelijke – en telefonische bieders en bieders in de zaal. Uiteindelijk ging het kavel voor € 26.000 naar een bieder in de zaal
en dat bedrag komt ongeveer overeen met de in Michel vermelde cataloguswaarde.

Lees het volledige blad van Vereniging van Postzegelverzamelaars Delft – nov 2010 (pdf, 0,5 mB)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)