Joint issues: van twijgje tot forse tak - deel 1 - Postzegelblog

Joint issues: van twijgje tot forse tak – deel 1

0

De gemeenschappelijke uitgifte (internationaal: joint issue) heeft in de afgelopen jaren een vaste plaats verworven in de filatelie en is inmiddels uitgegroeid van een twijgje tot een forse tak. Langzamerhand komen zeker gemiddeld één keer in de veertien dagen ergens in de wereld wel twee, of meer landen met een gemeenschappelijke emissie. De jongste is een Belgisch-Franse die 8 november werd uitgebracht en die ’De Vlaamse Primitieven’ als onderwerp heeft. De twee panelen van de diptiek van Rogier van der Weyden (1400-1464) die op de uitgifte prijken, raakten in de loop der eeuwen gescheiden en belandden in de Musea van Schone Kunsten van respectievelijk Brussel en Caen/Normandië.

Joint issue België -Frankijk

Op de gemeenschappelijke uitgifte die door België en Frankrijk is uitgegeven, elk een velletje met twee zegels, worden ze voor het eerst in eeuwen herenigd. Op de linker zegel het schilderij Maria met Kind van Roger de le Pasture, zoals de Fransen hem noemen (Caen) en op de rechter het portret van Laurent Froimont van Rogier van der Weyden (Brussel). De Belgische zegels hebben het waardetarief 3 (omgerekend kost het velletje € 5,40) en de Franse hebben een waarde van € 1,80.

Binnenkort in ‘Gemeenschappelijke uitgiften: van twijgje tot forse tak – deel 2’ meer over de joints issues van 2010.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Frankrijk SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.