Wilhelm Conrad Röntgen, ontdekker van de X-straling - Postzegelblog

Wilhelm Conrad Röntgen, ontdekker van de X-straling

0

Röntgenstralen, we komen er liever niet teveel mee in aanraking. Al is het alleen maar omdat het maken van röntgenfoto’s betekent dat er lichamelijke ellende is. Toch is het een prachtige uitvinding waar, heel terecht, door de jaren heen door vele landen aandacht aan is besteed. Postzegels met de ontdekker van de X-straling, Wilhelm Conrad Röntgen, erop, zijn er te kust en te keur. Al googelend vond ik er zelfs een uit 1939.

Ontdekking van de röntgenstraling

Antigua en Barbuda 1998

Wilhelm Conrad Röntgen ontdekte 115 jaar geleden, op 8 november 1895, de later naar hem vernoemde röntgenstraling. Röntgen, geboren in Lennep bij Remscheid, was een natuurkundige. Röntgen noemde de straling X-straling, naar X, de onbekende variabele in de wiskunde. Nadat hij voor het eerst zijn eigen skelet zag, zette hij zijn proeven in het geheim voort. Hij was bang dat hij zijn reputatie zou verliezen als bleek dat hij zich vergist had. Twee weken na de eerste ontdekking nam hij de eerste foto. Een foto van de hand van zijn vrouw. Toen zij haar handbotjes zag, riep ze:’Ik heb mijn overlijden gezien’.

Postzegel in de strijd tegen kanker

‘Op de drempel van de 20e eeuw ziet een nieuwe vorm van behandeling bij kanker het levenslicht’, zo is te lezen op de website van KWF Kankerbestrijding. ‘De in 1895 door Wilhelm Röntgen ontdekte straling en de ontdekking van radium in 1898 door Marie en Pièrre Curie leiden het tijdperk in van de bestraling.’

Op de postzegel uit 1939 van Vrije Stad Danzig staat de tekst: ‘Kampf dem Krebs, Krebs ist heilbar’. Oftewel: Strijdt tegen kanker, kanker is te genezen. Was dat nu maar in alle gevallen waar, maar helaas is het zover nog niet.

Dat de uitvinding van de X-stralen een belangrijke stap was in de strijd tegen kanker dat staat buiten kijf. Hieronder zien we een postzegel uit 1950 van Suriname, met de tekst ‘kankerbestrijding’. En een zegel van Spanje uit 1967, uitgebracht ter herinnering aan het eerste Europese Congres voor Radiologie.

Nobelprijs voor de Natuurkunde

In 1901 kreeg Wilhelm Conrad Röntgen de allereerste Nobelprijs voor de Natuurkunde uitgereikt. Hij kreeg deze voor zijn ontdekking van de röntgenstralen. Röntgen schonk de geldprijs aan zijn universiteit, destijds die van München. Hij weigerde op morele gronden enige vorm van patent op zijn vinding en wilde niet dat de X-stralen naar hem zouden worden vernoemd. 100 jaar nadat Röntgen de Nobelprijs ontving, werden ter nagedachtenis door vele landen postzegels uitgebracht. De zegels hieronder zijn van Nevis, Nicaragua, Sierra Leone, Grenada, Republiek Guinnee en Republiek Togo. De laatste drie zijn bewerkingen van dezelfde foto. De foto is ook afgebeeld bij het artikel op Wikipedia over Wilhelm Röntgen.

Bijzondere uitvinding afgebeeld op een postzegel

Dat je met röntgenstraling (of X-straling) eigenlijk dwars door iemand heen kunt kijken is bijzonder. Het is eigenlijk een soort onzichtbaar licht dat door zachte stoffen heen kan en door harde materialen zoals bijvoorbeeld metaal wordt tegengehouden. Een röntgenfoto wordt achter het bot niet belicht. Het negatief wordt achter bot of metaal wit.

Transkei bracht in 1984 een postzegel uit met een portret van Wilhelm Röntgen erop en de röntgenfoto van de hand van zijn vrouw. Dit zou de eerste echt röntgenfoto zijn. Op de zegel daarnaast uit 1977, van de Centraal Afrikaanse Republiek, is naast Wilhelm Röntgen een borstkasonderzoek met een röntgenapparaat uit 1970 afgebeeld. Deze postzegel werd uitgegeven ter nagedachtenis aan het feit dat Röntgen in 1901 de Nobelprijs voor Natuurkunde kreeg.

1995: 100 jaar röntgen

100 jaar na de uitvinding van de röntgenstralen, in 1995 dus, werden er heel veel postzegels uitgebracht om de vinding ter herdenken. Er zitten wat saaie maar ook mooie exemplaren tussen; België, Bondsreplubliek Duitsland, Mexico, Tjsechië, Monaco, Korea, Egypte en India.

Nog meer postzegels ter ere van Wilhelm Röntgen

Wilhelm Röntgen en zijn uitvinding worden veel herdacht met postzegels. De Duitse Democratische Republiek bracht in 1965 een zegel uit, 120 jaar na de geboortedag van de natuurkundige. En Bondsrepubliek Duitsland kwam  in 1951 met een postzegel.

Ik kwam nog veel meer exemplaren tegen. Onder andere van Afar- en Issaland (1973) uit een serie van beroemde mannen; van Republiek Guinee (2006) ook uit een serie; en van Saint Vincent. Wat zou Wilhelm Röntgen vinden van al de postzegelaandacht? Hij wilde immers niet eens dat de X-stralen naar hem werden vernoemd en weigerde patent op zijn vinding.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda België Danzig Duitsland Egypte India Monaco Spanje Togo Tsjechië NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)