Collect 66: Impressies van een drukkerij; op bezoek bij Joh. Enschedé - Postzegelblog

Collect 66: Impressies van een drukkerij; op bezoek bij Joh. Enschedé

6

Collect 66 valt vanaf vandaag op de mat. Een mooi exemplaar met interessante artikelen, zoals ‘Impressies van een drukkerij’. Wat het eerst opvalt bij een bezoek aan Joh. Enschedé Security Print in Haarlem, zo begint het verhaal, is de strenge beveiliging: hoge hekken, slagbomen, identiteitscontrole, kofferbakinspectie, verklaringen ondertekenen, mobiele telefoon, iPad en usb-sticks inleveren. Maar dan zijn we via een speciale sluis exclusief getuige van de geboorte van het postzegelvel.


Postzegels-in-wording komen veel gemakkelijker binnen: als digitaal bestand op de computers van de afdeling Prepress. “Hier worden de ontwerpen, zoals van Mooi Nederland: Haarlem, nog eens extra gecontroleerd en daarna drukklaar gemaakt”, vertelt salesmanager Paul Meijboom, vandaag onze begeleider. “Vervolgens gaat er ter goedkeuring een digitale kleurenproef naar de klant. Bij akkoord printen we een aantal vellen en als ook de interne controle goed is, worden pas de drukplaten uitgedraaid.”

Offset

In de postzegeldrukkerij staan verschillende machines. Afhankelijk van het benodigde aantal kleuren en de vereiste techniek wordt de juiste pers gekozen. “We hebben hier machines staan voor diepdruk, vellenoffset en rotatie-offset. Voor andere technieken, zoals folie-, zeef- en plaatdruk, wijken we uit naar onze bankdrukkerij, waar normaal  gesproken alleen bankbiljetten worden gedrukt. Voor bijzondere uitgiften is dat soms nodig.” Wáár je in het gebouw trouwens ook komt, overal hangen camera’s: alle bewegingen worden gefilmd.

Op de rotatiepers rollen postzegelvellen op rol of op vel van de machine.

Frankeercontrole

Als de drukplaten zijn aangebracht en de inkt- en fosforreservoirs gevuld zijn, kan het drukken beginnen. Even ter info: die fosforlaag wordt op elke Nederlandse postzegel aangebracht voor de frankeercontrole door sorteermachines. Aan de ene kant van de pers wordt nu het blanco postzegelpapier ingevoerd, aan de andere kant verschijnen de vellen (of rollen) gedrukte postzegels. Bij het eerste exemplaar komt TNT Post altijd ter plaatse goedkeuring geven, vaak samen met de ontwerper. Overigens vindt er bij elke fase in het proces controle en verslaglegging plaats, dag in dag uit. De kwaliteit van de postzegels staat altijd voorop. Ze vormen immers het visitekaartje van Nederland.

Perforeerkam

De volgende stap is de after-press. Bij gegomde postzegels wordt nu het perforaat (de rij geponste gaten) in het vel aangebracht. Ook vindt er controle plaats op deze gaatjes en de algehele kwaliteit. De perforeerkammen zijn reuze zwaar en worden bij Joh. Enschedé zelf vervaardigd. Zelfklevende postzegels worden op de pers (inline) geslit of geperforeerd, of, afhankelijk van het eindproduct, bij de afwerking. Het schone drukwerk, zoals dat heet, wordt daarna handmatig gecontroleerd én geteld. Speciaal opgeleide dames bekijken alle vellen op afwijkingen in kleur en perforatie. Ook pitjes, streepjes en stofjes zijn uit den boze. Jammer voor de verzamelaar, maar elk vel dat afwijkt, wordt vernietigd!

Met een perforeerkam worden de postzegelvellen geperforeerd.
De kam op deze foto is speciaal vervaardigd voor de serie Mooi Nederland.

Distributie

De laatste fase is de verpakking: per vijftig, per honderd, alles is mogelijk, afhankelijk van de specificatie. “We leveren postzegels aan meer dan zeventig landen, en elk land heeft z’n eigen vereisten. Soms wordt zelfs gevraagd of we aanleveren in foliezakken of kisten, zeker als het om buitenlandse bestellingen gaat. De verzending naar de klant is eveneens klantspecifiek. De postzegels voor TNT Post brengen wij zelf met een zwaar beveiligd transport naar Groningen. Daar gaan de postzegels in opslag, klaar voor distributie!”

De Decemberzegels 2010 verpakt voor verzending.
Met ruim 200 miljoen exemplaren een complexe logistieke klus.

Wat staat er verder in Collect 66?

 • Decemberpostzegels 2010
 • Nieuwe uitgiften
  • STOP AIDS NOW!
  • Kinderpostzegels 2010
  • Persoonlijke Decemberzegels 2010, 60 jaar Snoopy
  • Persoonlijke Postzegel 2010, Sint-Janskathedraal
  • Mooi Nederland 2010 Almere
  • Mooi Nederland 2010 Eindhoven
 • Halfjaaruitgiften 2011
 • Mijn postzegel en ik
 • Postzegelverkiezing
 • Kort Nieuws

De digitale versie van het nummer is hier ook te downloaden. Op de pagina Archief Collect zijn nog veel meer downloads van Collect te vinden.

Wil je ook het gratis blad Collect 4x per jaar thuis ontvangen? Meld je dan hier aan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DruktechniekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Jan1964 op 20 november 2010 om 11:29

  Het programma 2011 schijnt weer een beetje te zijn omgegooid. Ik zie geen zilveren persoonlijke postzegel in 2010, wel de zilveren persoonlijke Piet Hein (de Zilvervloot?) van 7,50 euro in 2011. Verder mis ik speciale postzegels met de EUROPA waarde. We moeten het nog een half jaar met de fiets doen of bijplakken.
  En in het Eindhoven-velletje herkende ik inderdaad al iets van het Dynamo-gebouw. Er staan op het velletje meer gebouwen die alle Eindhovenaren wel kennen.

 • Jan1964 op 20 november 2010 om 11:52

  Collect viel net na het schrijven van bovenstaande in de bus.
  Wat ik nu jammer vind in het programma is dat er op 28 maart maar liefst 22 postzegels van 46 cent uitkomen terwijl er helemaal geen EUROPA en WERELD op het programma staan. TNT Post lijkt helemaal niet buiten Nederland te kunnen denken terwijl het een internationaal bedrijf is. In mei 10 UNICEF-postzegels van 46 cent in een velletje. Dat had ook drie velletjes met postzegels van 46, 79 en 95 cent kunnen zijn. Dan had je bv. een mooie serie van zes kunnen hebben. En TNT Post verkoopt dan meer aan de velletjesverzamelaars….
  56 nieuwe postzegels in een halfjaar waarvan 55 keer het NEDERLAND 1 tarief en 1 keer het zilveren tarief van 7,50.
  De spreiding van waardes had beter gekund.

 • Jan1964 op 20 november 2010 om 14:30

  Kleine correctie Stad van Nederland zijn 11 verschillende postzegels in een velletje van 12.
  De getallen worden dan :
  22 => 21
  56 => 55
  55 => 54

 • toon op 20 november 2010 om 14:46

  de nieuwe PERMANENTE zegels zijn niet opgenomen in het overzicht van Collect. dus reken maar dat er nog een heleboel zegels bijkomen. inclusief nieuwe fiets en nieuwe wereldbol.

 • Jan1964 op 20 november 2010 om 16:29

  Waar zijn die permanente zegels voor nodig ?

 • paulv op 20 november 2010 om 21:51

  Op het blauwe label op de stapels decembervelletjes staat met grote letters ‘, AH’ als toevoeging aan TNT Post.
  Als je 300-400% inzoomt op de foto is linksonder een AH-logo te zien op de rand. Dit is de bovenrand van het velletje, ze liggen met het hangoog naar de kijker toe.
  Het lijkt er op dat er een eigen Albert Heijn Decembervel uitkomt.
  En nu niet mopperen dat er wéér een extra vel aangekocht MOET worden als je ‘Compleet’ wilt zijn.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)