Beeldverhaal achter de schermen van drukkerij Joh. Enschedé - Postzegelblog

Beeldverhaal achter de schermen van drukkerij Joh. Enschedé

0

Bezoekers van de vestiging van de drukkerij Joh. Enschedé op een rustig industrieterrein in de Waarderpolder nabij Haarlem stuiten op een vergaande beveiligingsetiquette en ontdekken dat gebouw een burcht is. De vitrines in de hal vertellen waarom: alles draait hier om waardepapieren en beveiliging.

De druk van de vroegste Nederlandse postzegels (nvph 1/3, uitgevoerd in de nationale kleuren rood, blauw en oranje) werd uitbesteed aan de Rijks Munt in Utrecht.

Vanaf 7 november 1866 ging de overheid in zee met de particuliere drukkerij Joh. Enschedé, omdat de Rijks Munt door een combinatie van factoren (o.a. ondermaatse capaciteit, krappe behuizing, visieloze muntmeester) minder aantrekkelijk werd bevonden. Door een nieuwe postwet kreeg de ontvanger van ongefrankeerde stukken vanaf 1871 een aanzienlijke extra heffing (d.m.v. portzegels) te betalen: met de drukker als lachende derde, want het postzegelverbruik steeg explosief.

De postzegelkunstwerkjes worden in opdracht van TNT Post door speciaal geselecteerde kunstenaars ontworpen en vervolgens gedrukt bij Koninklijke Joh. Enschedé in Haarlem. MAIL (het blad voor de medewerkers van TNT Post) ging op bezoek bij deze belangrijke partner van TNT Post.

1. Boekenweek 2010

In opdracht van TNT Post en speciaal voor de Boekenweek 2010 schreef Joost Zwagerman een heus boekje op postzegelformaat (30 x 40 mm). Joh. Enschedé realiseerde dit innoovatieve staaltje drukwerk. Je kunt de postzegel echt gebruiken.

2. Steekproeven

Alle postzegels worden tijdens het proces steekproefgewijs door de ervaren ogen van de Joh. Enschedé-medewerkers. Vertonen de kleuren geen afwijkingen? Zijn n perforatieranden  wel kaarsrecht? Zijn de zegels niet beschadigd?

3. Onherkenbaar

Producten met betrekking tot echtheid, identificatie en beveiliging spelen de hoofdrol bij Joh. Enschedé. De medewerkers mogen niet herkenbaar op de foto. De camera’s, tel- en weegmomenten houden alle bewegingen nauwlettend  in de gaten.

4. Druktechnieken

Joh. Enschedé is van alle druktechnieken thuis. Naast de fullcolour offset rotatiemachine, toveren de sympathieke drukkers de mooiste postzegeles te voorschijn met behulp van diepdruk, plaatdruk en zelfs door middel van boekdruk in braille.

5. Hart voor zegels

Directeur Arie Piet loopt regelmatig een rondje door de drukkerij en heeft overduidelijk hart voor ‘zijn’ postzegels, een liefde die door velen gedeeld wordt. “Het is ontzettend mooi om te zien dat in deze digitale tijden mensen nog zo kunnen genieten van onze producten.”

6. Fosforlaagje

Nadat ze zijn gedrukt  en zijn voorzien van een fosfor-fluorlaagje, krijden de zegels een perforatie- en snijlijn. Dit vereist nauwkeurigheid en je reinste vakmanschap. Eén millimeter verschil en het vel is waardeloos behalve voor de fanatieke filatelist).

Met vakmanschap ontworpen en geproduceerd

Koninklijke Joh. Enschedé bestaat uit:

  • De afdelingen Security Print (bankbiljetten, diploma’s en postzegels),
  • Commercial Print (brochures, maar ookmedicijn- en voedselbijsluiters),
  • Digitaal

De zegeldrukkerij onderscheidt zich met speciaal drukwerk en wil zich ook in samenwerking met TNT Post meer  concentreren op bijzondere postzegels. Denk aan de unieke de Elfstedenzegel die binnen 24 uur gedrukt en verspreid werd, de Valentijnkraszegel  met rozengeur en natuurlijk de gepersonaliseerde zegel, die ook leuk is voor in een lijstje aan de muur.

De postzegels van TNT Post worden ontworpen door vooraanstaande Nederlandse ontwerpers. Dit bijzondere opdrachtenbeleid is al meer dan honderd jaar oud en geeft een prachtig beeld van de geschiedenis van de grafische vormgeving in Nederland. Naast postzegels voor de Nederlandse markt, gaan er maandelijks vijftig internationale zendingen via TNT de deur uit. Elk met een trendy, actueel en nationaal thema: van poëzieachtige elfjeszegels voor Finland tot Zuid-Afrikaanse zegelvelletjes in vissenvorm en de bijenzegels voor Botswana. Stuk voor stuk juweeltjes die hier met veel vakmanschap ontworpen en geproduceerd worden.

Feiten & cijfers

  • Koninklijke Joh. Enschedé produceert postzegels voor meer dan 60 landen.
  • Het drukkerijcomplex in Haarlem beslaat in totaal 6,6 hectare.
  • Joh. Enschedé haalde het Guiness Book of Records met de grootste postzegel ooit (die ook daadwerkelijk gebruikt is).
  • Er werken 300 mensen op de afdeling Security Printing.
  • Koninklijke Joh. Enschedé bestaat sinds 1703 en is sinds 1866 partner van TNT Post.
  • De grootste veranderingen afgelopen jaren: de opmars van de zelfklevende zegels en de uitbreiding van het aantal on- en offline verkooppunten, wat leidde tot nieuwe producten en verpakkingsvormen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland DruktechniekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)