Verbrande kleuren op vellen persoonlijke postzegels - Postzegelblog

Verbrande kleuren op vellen persoonlijke postzegels

3

Dat je duidelijk kan zien welke printer er gebruikt wordt bij het printen van persoonlijke postzegels en dat hierbij ook nogal wat mis kan gaan, dat lazen we in het verhaal van Johan over de diverse OKI-printers. Naar aanleiding van dit verhaal gaf Emilio aan dat er ook sprake kon zijn van verbrande kleuren.

Hieronder het verhaal van Emilio:

“Bij het printen van persoonlijke postzegels loopt het vel linksom door de printer, dat wil zeggen dat de zegels aan linkerkant het eerst worden geprint. Om eventuele haperingen in de doorloop te voorkomen, zijn de velletjes aan de linkerzijde aan een stevig schutblad gelijmd.

Als we de Mona Lisa als afbeelding willen afdrukken zien we op de scans dat het eerste velletje nog min of meer gaaf uit de printer komt. Bij het tweede velletje gaat het echter mis, te beginnen op de middelste rij zegels.

Waarschijnlijk is de  printer blijkbaar al zo warm, dat de kleuren niet meer vast blijven zitten. Er vallen vanaf dat moment gaten, vooral met de kleur zwart.

Op de volgende rij zegels vallen nog meer gaten etc. Op het derde velletje is dit effect nog duidelijker te zien en het begint al bij de zegels aan de linkerkant.

Blijkbaar heeft de printer onvoldoende tijd om tussentijds af te koelen. De op scan 2 en 3 zichtbare slierten zijn ook echt kleurslierten aan het vel. Deze zijn zeer broos en bij iedere aanraking brokkelt er weer iets af.

Na de nodige uitval blijken met deze printer (OKI C3200) maximaal 2 velletjes in dezelfde opdracht te kunnen worden gemaakt. Gevolg hiervan is dat het produceren van velletjes postzegels met deze printer erg arbiedsintensief is. De verwachting is dat een zwaardere printer niet zo warm wordt, zodat deze storing dan verleden tijd is. Maar of dat ook echt zo is … ?”

Bron: Emilio

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • J.S. op 23 oktober 2010 om 13:17

  Inderdaad erg leuk om te laten zien. De achterliggende oorzaak is echter naar mijn mening iets anders. Geen verbrande toner maar een niet goed werkende fuser-unit. Bij het print proces wordt namelijk via een magnetisch veld toner in 4 stadia (voor kleurenafdrukken) op het papier aangebracht. In de presentatie die ik op Postex gegeven heb is dat op de laatste afbeelding mooi te zien.

  Als deze toner (poedervormig) vervolgens volledig is aangebracht gaat het papier door een zogenaamde fuser unit. Deze verhit de toner, waardoor het poeder smelt en aan het papier blijft kleven.

  De printer op de beurs in Utrecht had echter een fuser unit met een te lage capaciteit, waardoor de toner onvoldoende verhit kon worden. dat werd veroorzaakt door het feit dat er een schutblad achter de zegelvelletjes zit. dat schutblad absorbeert echter veel warmte die niet gebruikt kan worden voor het verhitten van de toner tot een voldoende hoge temperatuur om de toner goed vast op het papier aan te brengen. Het gevolg is dat de toner op de velletjes die uit de printer komen erg kwetsbaar is en bij het geringste contact (gedeeltelijk) loslaat. de loslatende toner veroorzaakt vervolgens witte plekken waar hij wegvalt en kan op andere plekken vlekken veroorzaken.

  De bijgevoegde plaatsjes illustreren e.e.a. erg mooi.

 • Gerko op 23 oktober 2010 om 13:43

  Eh, Lia, wil je de kop van dit artikel wijzigen alsjeblieft ? “Verbrande” moet met één d ! (in de inleiding komt het ook nog en keer voor…) Bij voorbaat dank !

 • Emilio op 23 oktober 2010 om 21:11

  @Johan, bedankt voor je reactie cq onderbouwing. Deze is duidelijk anders dan mijn buikgevoel redenatie erboven.

  Naar aanleiding heb ik nog wel wat vragen en opmerkingen …

  Als ik het goed begrijp bestaat de fuser o.a. uit 2 rollen, waarvan er één wordt verhit (max 200gr) en waar het zegelvelletje tegenaan loopt. Zie de volgende URL voor de werking.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_printer#How_it_works en klik dan op 3.6 fusing voor de relevante tekst.

  Ik snap dat inclusief schutblad warmte anders wordt geabsorbeerd dan zonder. Het zegelvel loopt echter met de plaatjes (daar waar de toner zit) tegen de verhitte rol aan en ik verwacht dat de toner dan instant op de juiste wijze smelt. Daarbij zit het schutblad (uiteraard) aan de achterkant en lijkt dat (snelle) verwarmingsproces amper in de weg te zitten. Of werkt dat toch anders?

  De storing verergert bij ieder volgend velletje in dezelfde productierun …

  Hoe is die verergering te verklaren? Omdat de temperatuur van de fuserrol bij ieder passerend velletje omlaag gaat? Is het apparaat dan niet goed in staat de fuserrol tijdens het printen van meerdere velletjes op dezelfde, voldoende hoge temperatuur te houden? Zoja, dan lijkt dat inderdaad een capaciteitsissue.

  Overigens heeft dit type fuser volgens de beschrijving de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen naar de gebruikte printmedia.

  Zie http://www.okic3200.co.uk/index.asp?menumode=3&content=42625503 en http://www.okic3200.co.uk/index.asp?menumode=3&content=30005000fuser

  Mogelijk is een andere fuser instelling dus al voldoende om het probleem te verhelpen en is het toch geen capaciteits issue ? :-)))

  Verder had ik begrepen dat de huidige gebruikte printer (C3200) op korte termijn vervangen zou worden door een ander model, ik meen de C5400. Rara, welk type fuser in dat model zit …

  Dan nog een laatste … het toner probleem kwam op de Postex niet meer voor, omdat daar steeds maximaal 2 velletjes per run werd gemaakt. Al doende … :-)

  NB
  @Rein, de getoonde velletjes zijn inderdaad van de 50+ beurs afkomstig.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)