Waar zijn de jaarlijkse Zomerzegels gebleven? - Postzegelblog

Waar zijn de jaarlijkse Zomerzegels gebleven?

3

Zoals gebruikelijk heeft TNT Post op de Postzegelshow Postex het uitgifteprogramma voor de eerste zes maanden van volgend jaar bekendgemaakt, een programma dat er op zijn zachtst gezegd wel een beetje vreemd uitziet, en waar ik toch wel een paar vraagtekens bij wil plaatsen. Om te beginnen: waar is de jaarlijkse emissie Zomerzegels gebleven?

Tientallen jaren verschenen er eind maart/begin april Zomerzegels. Nu wordt daar met geen woord meer over gerept! Is er na ruim 75 jaar abrupt een einde gekomen aan deze traditie, en zijn de Helden van toen en nu de laatste? Het lijkt er verdacht veel op. Krijgt de oud-topman van de PTT, Wim Dik, dan toch met terugwerkende kracht gelijk. Die ageerde immers twintig jaar geleden al tegen de uitgifte van Zomerzegels.

Volgend jaar zal opnieuw de al zes jaar lopende reeks Mooi Nederland worden voortgezet: vijf velletjes gewijd aan vijf nieuwe steden. Maar wat te denken van een emissie die voor 28 maart staat gepland onder de titel ’Stad van Nederland’. Wat betekent dat nu. Zijn er dan steden en steden?

Verder worden drie introductiesets aangekondigd: Nederpop, Europese vogels en Zeehelden in Zilver. Ik vraag mij bij deze sets overigens wel af wat de aanleiding is tot de uitgiften. Bij Nederpop kan ik me nog wel iets voorstellen. Daarvan begon de bloei ongeveer vijftig jaar geleden. Maar waarom nu speciaal Europese vogels, en waarom zeehelden. De laatste hadden we toch ook al in de jaren 1943/1944.

Het programma wordt niet zoals de laatste jaren geopend met een paar sets permanente series, zoals bijvoorbeeld de set Denk groen. Dat is het gevolg van de introductie van het cijfersysteem per 1 juli j.l. Wel wordt op 1 januari, zoals aangekondigd, het brieftarief met 2 cent verhoogd van 44 naar 46 cent, maar het cijfer 1 blijft daarbij gehandhaafd. Alleen de gebruiker betaalt voor een velletje van tien straks twintig cent meer.

Verder staan op het programma in volgorde van uitgifte: op 10 januari verschijnen de eerste twee velletjes in de reeks Mooi Nederland 2011 met aandacht voor Almere en Eindhoven, de velletjes 46 en 47. Op dezelfde dag komt de eerste Persoonlijke Postzegel 2011 uit waarop de Sint Jan in Den Bosch. Voor 31 januari staat de introductieset Nederpop (1) gepland.

In februari is het stil. Wel op 28 maart twee emissies, het 375-jarig bestaan ven de Universiteit van Utrecht zal worden herdacht en ook komt dan de emissie ’Stad van Nederland’. Op 11 april worden de velletjes Mooi Nederland 48 en 49 uitgegeven, respectievelijk met aandacht voor Breda en Apeldoorn; eveneens verschijnt dan het traditionele velletje Da’s toch een kaart waard! Op 26 april zal de introductieset Europese vogels (1) worden gepresenteerd.

In mei drie emissies: 2 mei, de inmiddels traditionele Jubileumzegels, 23 mei, het vijfde en laatste velletje Mooi Nederland (Enschede) en het gebruikelijke verzamelvelletje, en 23 mei zal het 65-jarig bestaan van UNICEF worden herdacht. De introductieset Zeehelden in Zilver staat voor 20 juni gepland, die 27 juni zal worden gevolgd door de postale viering van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging Microbiologie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.