Interesses van leden van Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie - Postzegelblog

Interesses van leden van Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie

1

Om u een idee te geven waar de 134 leden van de gespecialiseerde ‘Vereniging Voor het Kind & Maximafilie’ zich mee bezighouden, heb ik (naar aanleiding van emissies Mooi NL 2005 t/m 2010) een selectie gemaakt van maximumkaarten met daarop ook stedenschoon. Tegenstelling in de postzegelafbeeldingen? Ja, inderdaad één beeld (in de 60er jaren) tegenover een caleidoscopisch beeld van een stad (nu).

Maximafilatelistisch Mooi Nederland in 60er jaren

Op de hieronder afgedrukte maximumkaarten met daarop zomerpostzegels staat het stedelijk schoon als onderwerp centraal. Op de fraai uitgevoerde postzegelontwerpen is of met de getekende lijn, of met het gekleurde vlak het postzegelonderwerp uitgevoerd en vormgegeven.

Zomerzegels worden daarbij op de beeldzijde van bestaande prentbriefkaarten (topografische prentbriefkaarten in zwart-wit of kleurenfoto) geplakt en naderhand afgestempeld. De aldus verkregen maximumkaart plaatst de postzegelafbeelding in een breder en werkelijkheidsgetrouw kader.

De caleidoscopische afbeeldingen van het stedenschoon van de huidige Mooi NL-postzegels 2005 t/m 2010 komen bepaald niet overeen met de zomerzegelafbeeldingen uit de 60er jaren, die maar één karakteristiek beeld van een stad geven.

Veronderstelde reden van verschil? De Mooi NL-postzegelafbeeldingen 2005 t/m 2010 verbeelden de ervarings- en gevoelsuitdrukking van de jachtige drukte en onoverzichtelijke hectiek in een stad van dit moment, die in de 60er jaren minder opvallend aanwezig waren in onze leef- én beleefwereld.

a. ‘De Hollandse Molen’

kon met het 40-jarig jubileum ongezocht/ongevraagd meeliften door de plaatsing van een aantal markante molens op de zomerzegels 1963. Fotograaf/ontwerper Cor van Weele doorkruiste ons land en maakte maar liefst 250 opnamen. Vijf daarvan werden ‘beeldenaar’ op de zomerzegels.

1a Stellingmolen in Dokkum (nvph 786)

Achtkantige watermolens van onze voorouders hebben een roemrucht verleden. Met het Zuidhollandse type hebben deze molens in de 16e en 17e eeuw vele meren en plassen drooggemalen. Het scheppenrad kan het water maximaal tot 1½ meter omhoogvoeren. Bij diepere polders kon men door de plaatsing van meer molens trapsgewijs het water toch afvoeren. Het bovenste gedeelte, de kap, is draaibaar.

b. Ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van ANVV

(Algemene Nederlandse Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) zijn een vijftal historische en markante bezienswaardigheden van een vijftal steden op de zomerpostzegels 1965 geplaatst.

* 1b Veere (nvph 842)

(ontstaan in de 14e eeuw) telde in de periode 1400 – 1600 als havenstad door een directe verbinding met de Noordzee meer dan 15.000 inwoners. Het gotische raadhuis uit 1474 bezit een prachtige toren in renaissancistische stijl (1599). De toren van de Grote Kerk zou 120 meter hoog worden. Door verzanding van de haven is het maar 40 meter geworden.

* 2b Thorn (nvph 843)

met wit gepleisterde huizen, is door de abdij bekend geworden. Achthonderd jaren aaneen is de plaats de zetel van het vorstendom Thorn geweest. In1798 werd de abdij onteigend, goederen en abdij werden verkocht. Het is net alsof de tijd er stil heeft gestaan: men waant zich er in de middeleeuwen.

* 3b Dordrecht (nvph 844)

kreeg in 1220 al stadsrechten als eerste plaats in Holland. Van de Grote Kerk (11e eeuw) wordt verteld dat de fundamenten op koeienhuiden rusten. De toren is tweemaal door brand getroffen en naderhand gedeeltelijk herbouwd. Rondom de haven (het oude centrum) staan talrijke patriciërswoningen.

* 4b Staveren/Stavoren (nvph 845)

de oudste stad van de Friese elf steden, ontstond in de 10e eeuw. In 991 door de Noormannen geplunderd en in 1077 verkreeg het stadsrechten. In de middeleeuwen was het een rijke handelsstad aan de Zuiderzee. Door verzanding van de haven vanaf 1800 nam de belangrijheid van de stad af.

* 5b Medemblik (nvph 846)

werd 1285 door Floris V gesticht. Tevens is hij de opdrachtgever van de bouw van het kasteel Radboud. Nog steeds een aantrekkelijk als bezienswaardigheid. De bloeitijd van deze handelsstad aan de Zuiderzee was in de 17e eeuw. Vele rijk gedecoreerde gebouwen verwijzen naar die rijkdom van weleer. De Bonifatiuskerk, laat-gotisch uit de 16e eeuw, bezit een prachtig orgel en bijzonder mooie glas-in-lood ramen. Het vroegere Weeshuis (nabij de kerk) bezit een met goudleer beklede hoofdkamer

c. In het kader van ‘Nederland – Waterland’

staan op de Zomerzegels 1968 bruggen centraal.

* 1c Sint Servaasbrug in Maastricht (nvph 901)

over de Maas uit de 13e eeuw is de oudste brug van ons land. De fundamenten zijn Romeins. De brug heeft de Romeinse structuur en vorm behouden en is naar bisschop Servaas (4e eeuw) genoemd. Omstreeks 1960 werd het voorste deel ophaalbaar gemaakt ten behoeve van de scheepvaart.

* 2c Der Magere Brug (nvph 902)

over de Amstel in Amsterdam kreeg zijn naam doordat aanvankelijk niet meer dan één persoon over de brug kon. De Vroedschap van Amsterdam besloot in 1671 tot de bouw. Na herhaaldelijke restauraties heeft de brug z’n 17eeeuwse karakter in het grachtenbeeld behouden.

* 3c De Van Brienenoordbrug (nvph 904)

in Rotterdam (1300 m lang) werd in 1965 in gebruik gesteld. Deze brug (bestaande uit metaal en beton) verbindt de Randstad met het zuiden van ons land. Baron Van Brienen van de Grote Lindt kocht in 1847 een eiland in de Nieuwe Maas (Eiland van Brienenoord), dat door verslibbing van een zandplaat is ontstaan.

* 4c Zeelandbrug (nvph 905)

over de Oosterschelde verbindt sinds 1965 met zijn 5 kilometer lengte Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland.

d. In het kader van het ‘Internationale Monumentenjaar’

zijn Nederlandse monumenten op postzegels terecht gekomen.

* 1d Begijnhof in Amsterdam (nvph 1069)

Het Begijnhof werd in 1346 gebouwd voor de huisvesting van begijnen (katholieke zustergemeenschap, die geen eed aan god hadden afgelegd. De oorspronkelijke behuizing is verdwenen, nieuwe, specifieke Amsterdamse stadshuizen met een individueel aanzien (meeste met gevels uit de 17e en 18e eeuw) namen de plaats in rondom een grasveldje. De Begijnen die de was voor anderen uitvoerden, gebruikten dit kort gemaaide grasveld als bleekweide (bleken van linnen). Het Begijnhof is nu een oase van rust in het hectische Amsterdam.

* 2d Het dorp Orvelte (nvph 1071)

Niet alleen het architectonisch monument in de stad is belangrijk, maar ook dat in het dorp op het platteland. Het brinkdorp Orvelte in Drenthe presenteert zich als museumdorp/monumentendorp. In historische boerderijen en monumentale panden kan men nog zien hoe men er in vroeger tijden leefde en werkte. In het autovrije dorp komt de geschiedenis tot leven door authentieke elementen als klinkers, kinderhoofdjes, landhekken, heggen en ouderwetse straatlantaarns.

e. Specifieke randverschijnselen behorend bij kinderpostzegels

In dit artikel krijgt slechts één deel van de Vereniging, namelijk de maximumkaarten, ruimschoots aandacht. Op redelijk kort termijn zal ik u in woord en beeld ook nader informeren over het andere deel van de Vereniging, namelijk de kinderpostzegels.

Een grote veelheid aan verschillende randverschijnselen, die in de loop der jaren [1] eerder als, [2] tegelijk met of [3] later als de kinderpostzegels of door TNT Post, of door het Kinderzegel Comité worden uitgegeven, zijn voor de leden van de groep waard om verzameld te worden.

Hiertoe behoren o.a. prentbriefkaarten, introductiefolders voor buitenlanders (zie foto), sluitzegels, deurzegels, relatiefolders, voorlichtingsfolders, affiches, brievenbus-affiches, reclame-schildjes, vlagstempels, autopostkantoorstempels, DAM-stempels, propaganda-tentoonstellingsstempels, maximumkaarten, verzamelbladen, kinderbriefkaarten, bedankkaarten, vloeibladen, leerling-carnets, stickers.

Deze veelheid aan uitgiften geeft aan de kinderpostzegels een (tijdgebonden en) bijzonder gevarieerd gezicht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • bate hylkema op 17 oktober 2010 om 09:43

    Dergelijk geïllustreerd artikel kan iedere redactie van een gespecialiseerde verzamelaarsgroep op postzegelblog plaatsen.
    Deze gratis reklamestunt werkt niet alleen inhoud- en inzichtverhelderend voor deze verenigingen, maar geeft ook de nodige naamsbekendheid, waardoor nieuwe leden zich wellicht aanmelden.
    Uiteraard eerst wel even kontakt met Lia opnemen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)