Het leven na de Antillen - Postzegelblog

Het leven na de Antillen

17

Er is eindelijk duidelijkheid gekomen over de nieuwe postale gang van zaken na het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen. Zoals bekend verdwijnen de Antillen per 10 oktober van dit jaar en daarvoor gaat het volgende in de plaats komen: Curaçao neemt in feite de postzegeluitgiftes van de Antillen over, maar dan onder eigen naam.


Sint Maarten gaat zelf zegels uitgeven.


De BES-eilanden gaan ook als eenheid zelf zegels uitgeven, onder de naam Caribisch Nederland.


Het feest begint meteen goed met drie zegels, voor elke uitgifte-eenheid eentje, op 10 oktober. De zegels zullen kaarten tonen van elk nieuw gebied. De zegels krijgen een waarde van 111 cent (Curaçao en Caribisch Nederland) en 164c (Sint Maarten).
Dat lijkt nog niet zo veel maar de zegels komen met een waarschuwing: per 1 januari 2011 krijgen Sint Maarten en Caribisch Nederland elk een andere munteenheid (Sint Maarten een eigen munt, Caribisch Nederland de Amerikaanse dollar), en dan zullen de huidige zegels alweer uit het assortiment worden genomen en vervangen worden door andere zegels. Een mooi begin!

Bron: Persbericht Van Reijen International Agencies Ltd

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Curaçao Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (17) Schrijf een reactie

 • toon op 1 oktober 2010 om 19:14

  als ik het snel zie komen er minstens 3 soorten geld in het Koninkrijk: Euro’s, St-Maartens en Amerikaanse Dollars. Of nog meer? Het heet dan wel niet meer NEDERLANDSE Antillen, maar het blijft toch een deel van het Koninkrijk?

 • Arjan op 1 oktober 2010 om 20:17

  Ja ja, alles blijft onderdeel uitmaken van het Koninkrijk na 10-10. Maar de Antillen hadden geen euro’s, maar Antilliaanse guldens en centen, dus het lijkt mij dat Curaçao ook guldens en centen zal aan blijven houden, dus dan hebben we vier munteenheden in het Koninkrijk vanaf 01-01-2011!

 • Lars op 2 oktober 2010 om 05:57

  Gaat Van Reijen International Agencies Ltd alle zegels vervaardigen voor alle drie de nieuwe gebieden?
  Al die series van de NA zijn al zo duur. Straks in drievoud?

 • Arjan op 2 oktober 2010 om 09:29

  Daar ziet het wel naar uit, ja. Zij noemen zich in elk geval de agent voor alle nieuwe gebieden. En de belofte dat het een bescheiden uitgiftebeleid zal worden, mag je ook naar wens/ervaring interpreteren!

 • Lars op 2 oktober 2010 om 21:52

  @Arjan,
  Dan zullen het wel weer (naar mijn mening lelijke) samenhangende series van 15 euro worden in velletjes van 2!

  Heb net even gekeken op de website van de post van de NA. Ik kom niet verder dan het uitgifteprogramma van 2006!

 • Arjan op 2 oktober 2010 om 22:04

  @Lars,
  Ik ben bang dat je wel eens gelijk zult kunnen krijgen!
  Omdat NA een agent had voor postzegelzaken denk ik dat de NA post hoegenaamd niets meer daarmee te maken had, vandaar wellicht het gebrek aan recente informatie.

 • aadb op 3 oktober 2010 om 00:45

  Het wordt tijd dat de agent van Ned-Antillen eens flink wordt aangepakt door zijn branche organisatie . Een meer dan schandalige vertoning op gebied van postzegel uitgifte ,welliswaar in meerderheid schitterende plaatjes maar met een nominale waarde die nergens op slaat De ene na de andere verzamelaar haakt af gutterpaires mini velletjes en bedenk het maar .En natuurlijk kan je zelf bepalen wat je uitgeeft aan euro,s .Rep Suriname en de Ned-Antillen zijn al jaren een grote bron van inkomsten van deze agent Dan hebben we het nog niet gehad over de eerstedagenveloppen die helemaal onbetaalbaar zijn . Nee het verzamelen van dit soort gebieden is voor de verzamelaar een onbetaalbare zaak aan het worden Hoe kan je in … naam de jeugd aan sporen om te gaan verzamelen met deze prijzen .Ja roept men dan je bepaald zelf hoeveel je uit wil geven je kan voor weinig geld ook verzamelen .Prima helemaal waar maar was ik niet in de jaren zestig met de antillen begonnen voor lage prijsjes en wil ik graag doorgaan om de boel kompleet te houden ja dat wil ik en vele met mij.Maar een oplossing zoeken in minder omzet dan de prijzen maar gaan verhogen zal zijn tol gaan eisen .Het zal de tijd van de Heer Hugo van Reijen wel uitdienen ,de verzamelaar blijft verder afhaken en de uitgifte prijzen zullen maar blijven stijgen .Soms hebben deze agenten ook nog de massel dat bij minder inkomsten er een geluk ster te voorschijn komt in dit geval de nieuwe ontstane situatie rond de antillen .De belofte dat de uitgiftes beperkt zullen blijven moeten we nog zien Aruba heeft het jaren volgehouden en de afname van Arubaanse zegels overtrof zelfs die van de Antillen met name door de betaalbaarheid .Uit goed ingelichte kringen zou de agent van de Antilen ook Aruba onder zijn hoede nemen(of al hebben) en dat zou de oorzaak zijn dat inmiddels Aruba ook met hogere prijzen op de markt komt .Als advies zou ik toch aanraden om de agent van extra omzet te voorzien want de eerste series die verschijnen van de nieuwe landen zijn meestal de moeite waard om aan te schaffen. Met name ook omdat er met de valuta in korte tijd van alles gaat gebeuren!De zegels zullen dus niet lang verkrijgbaar zijn .

 • Arjan op 3 oktober 2010 om 09:45

  Je hebt gelijk, Aad, maar het zal wel zo werken dat zo lang er blijkbaar een markt voor is…..
  Wat betreft Aruba, Van Reijen is inderdaad ook agent voor dat land, evenals Indonesië overigens.

 • paul op 3 oktober 2010 om 11:32

  In een artikel op ZakelijkCuraçao.com van 15 januari 2010, staat letterlijk het volgende “Vooral de filatelie afdeling van Nieuwe Post NA, die de uitdaging aan moet gaan om meer inkomsten te genereren, heeft er baat bij om de band met Van Rijen te continueren”. Zie http://nieuws.willemstad.net/curacao_nieuws/3835/Prolongatie+contract+met+Van+Reijen+goed+voor+postzegels+Cura%E7ao
  Dat de vertegenwoordiger van Van Reijen Agencies dat bij de lokale overheid komt promoten doet ie natuurlijk ook voor zijn eigen portomonnee. Ik neem aan dat er een behoorlijke marge op de verkoopagentschapbezigheden zit.
  Ik verwacht dat er zo maar een veel te grote hoeveelheid zegels, met veel te hoge aanschafwaarde uit gaat komen.

 • aadb op 3 oktober 2010 om 12:11

  Paul @ Nee zoals ik al schreef eerst kleine waardes zodat men lekker gemaakt is en later leert de ervaring zal de portemonnee omgekeerd (moeten) worden . Het aantal abonnementen zal weer drastisch dalen uitgaande van de berichten die ik van mijn klanten krijg ,ook het formaat van de zegels met name Indonesie is rampzalig er is bijna geen mogelijkheid om vellen op te bergen ,de heer v.Reijen ondergraaft zijn eigen afzet met deze grote vellen maar schijnt ziende blind te zijn .De enkeling is op een bepaald moment niet meer in staat om de euro.s op te hoesten daarmee is het dan over en uit .Voorbeelden te over Maximum kaarten Molen /Enschedehuisman/ select/zegelkoerier/Boom/The Haque en er zullen er meer zijn .Andere voorbeelden van dramatische opzeggingen van nieuwtjes zijn USA -Australie-Engeland-Canada-Frankrijk-Belgie etc de reden te grote vellen ,prestige boekjes ,ander soort boekjes met zelfklevende zegels etc .Het is jammer maar de marketiers hebben een zeer korte termijn visie wanneer de klap komt zijn ze al vertrokken om elders toe te slaan met hun voor de verzamelaar trieste visie .Het wordt weer tijd voor de basis en daarom zijn de artikelen van Willem Hoogendoorn een must voor iedere verzamelaar !Ook http://www.postzegelforum is een bron van positieve filatelie .

 • frank roose op 5 oktober 2010 om 05:20

  Mijn naam is frank en ben een Belg MAAR WOON NU 2 JAAR OP BONAIRE IK BEN EEN POSTZEGEL VERZAMELAAR EN BEN IN HET BEZIT VAN VEEL LANDEN IN ZIJN TOT OF BIJNA.Vroeger was ik voorziter van een club 230 volw. en 187leden bij de jeugd.ik zou het wel zien om hier een zo een club op te starten.bij mijn weten bestaat deze hier niet.Laat het mij geworden of het zo is. DANK FRANK.

 • reintjedevos op 5 oktober 2010 om 16:36

  @Frank

  Lijkt me leuk om te doen! Ben je gepensioneerd? Zijn er geen marktjes waar je met postzegels kunt gaan staan?? En kijken of er respons komt!

 • Eric op 20 november 2010 om 20:58

  Weet iemand hoe het zit het met de frankeergeldigheid van de oude Antillen zegels?

 • cornelis g op 30 april 2012 om 22:05

  de uitgiften van curacao caribisch nederland en st maarten zijn achteraf wel gigantisch groot in het begin dacht ik nou het worden er niet veel.

 • aadb op 1 mei 2012 om 10:39

  Cornelis@ach dat is geen nieuws tot op heden zijn de gebiedsdelen/gemeenstes zelfs nog van 2011 niet allemaal uitgeleverd .Hoge waarde,s die geconcentreerd in één maand in Nederland het licht doen zien .De verzamelaar mag 10 tallen euro,s ophoesten voor in sommige gevallen belachelijke uitgifte,s denk daarbij o.a aan het formaat .zoals de schaakvellen van Suriname en Aruba .Het is treurig te zien dat de verzamelaar zich laat uitmelken en horende en ziende doof is als er gewaarschuwd wordt..Maar goed de verzamelaar zal zijn Nederland verzameling wel kompleet hebben en een overschot aan euro,s hebben die de uitgever van deze series een riant leven gunnen .

 • Lars op 7 juni 2012 om 18:13

  @Aadb
  Die schaakvellen slaan idd helemaal nergens op.
  En wat te denken van het dinosaurus-blok van Curaçao van 20 euro. En de brievenbussen van Suriname, 2 zegels en een blokje samen bijna 25 euro!
  Van de nieuwe uitgiftes van de eilanden heb ik alleen die eerste drie. Meer hoef ik niet te hebben met die belachelijke prijzen.
  Veel waarden zijn niet eens frankeerwaarden, maar hoge waarden door van Reijen zelf verzonnen!
  Binnenlands tarief Curaçao is nu 115 cent, vorig jaar 112 cent. Vergelijk dit tarief maar eens met wat ze (lees: van Reijen) allemaal uitgeven.

 • Lars op 3 april 2013 om 19:07

  Omdat ik naast postzegels ook bankbiljetten verzamel, ga ik komend weekend naar een beurs in Valkenburg.
  Maar wat schepte mijn verbazing toen ik de standhouders bekeek? Van Reijen!
  Apart dat hij en/of zijn werknemers zich op postzegelbeurzen nooit vertonen, maar wel aanwezig zijn op een bankbiljettenbeurs!
  Gaan ze proberen zegels, fdc’s en abonnementen aan te smeren aan nietsvermoedende bankbiljettenverzamelaars?
  Heeft hij hierom vorig jaar al die plaatjeszegels met bankbiljetten uitgegeven?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)