Kinderen op Kinderpostzegels 2010 - Postzegelblog

Kinderen op Kinderpostzegels 2010

28

Vanaf morgen gaan de kinderen weer langs de deuren met de Kinderpostzegels. Al meteen valt op dat de Kinderpostzegels 2010 daadwerkelijk kinderen als onderwerp hebben. Op de postzegel zijn zes kinderen afgebeeld. Het idee kwam van fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm.

“We hebben over veel ideeën nagedacht”, aldus Schumm. “Het leek ons het beste om een soort portretten te maken, waarop kinderen te zien zijn met gefascineerde gezichten. Dat idee hadden we al heel vroeg, en het is blijven hangen. Het zijn portretten waarop je ziet dat iets de kinderen raakt en fascineert. Je ziet alleen niet wat de kinderen zien en wat ze leren. Alleen het gezicht. Dát ze iets leren of opnemen, herken je in die expressie. Eigenlijk zijn de foto’s onderzoekende beelden, bijna wetenschappelijke benaderingen van observatie. Tegelijkertijd hebben ze een intieme en esthetische waarde.”

Openheid en verwondering

Blommers en Schumm besloten het postzegelontwerp zo grafisch mogelijk te houden, waardoor de subtiele verschillen in expressie nog duidelijker en leesbaarder zouden worden. Schumm: “Om deze reden hadden we eerst een zwarte achtergrond gekozen. Maar daardoor zou het poststempel op de brief onzichtbaar worden. Dus kozen voor de versie met verschillende kleuren. Op elk van de zes postzegels staat een ander kind. Ze symboliseren openheid en verwondering. En ze vormen een soort klasje, ook al hebben we elk kind individueel gefotografeerd. Met dat idee hebben we gespeeld. De plaatsing op het velletje maakt de kinderen tot een groepje. Maar op de brief wordt elk afgebeeld kind natuurlijk weer een individu.”

Rekensommetjes

Het postzegelvel toont diverse rekensymbolen. Ze drukken het thema ‘leren’ uit. “We zijn fotografen en hebben weinig ervaring met layout en tekst”, vervolgt Schumm. “Daarom hebben we het grafische bureau Experimental Jetset benaderd. Zij kwamen met het idee van de tekens. De foto’s hebben we uiteraard zelf genomen.” Maar kinderen zijn lastige modellen. Hoe hebben beiden dat opgelost? Schumm: “Het hebben ook onze eigen kinderen gefotografeerd, en op hen allerlei dingen uitgeprobeerd om te zien hoe we de uiteindelijke vorm konden bereiken. Kinderen zijn razendsnel afgeleid en verliezen hun concentratie steeds. Vandaar dat een van ons de foto’s nam, terwijl de ander het kind probeerde te laten kijken zoals we wilden. Dat deden we met rekensommetjes of door verhaaltjes te vertellen!”

Het overkoepelende thema voor de Kinderpostzegelactie van 2008, 2009 en 2010 is: ‘Laat kinderen leren’. Stichting Kinderpostzegels Nederland vindt dat alle kinderen recht hebben op onderwijs. Want onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling. Daarom staan de onderwijsprojecten en kinderen die geholpen worden, centraal. Ook de postzegel zelf ondersteunt dit.

Tijdens de actie zullen twee ambassadeurs – kinderen uit de projecten – ingezet worden om het thema te verwoorden: één kind uit een Nederlands project en één kind uit een ontwikkelingsland.

Het thema sluit ook aan op de intensieve en langdurige samenwerking tussen de basisscholen en Stichting Kinderpostzegels, die zich mede richt op het verbeteren van het onderwijs in Nederland. In ons land gaan duizenden kinderen elke dag met tegenzin naar school omdat ze gepest worden of omdat ze het niveau niet bijhouden. Deze kinderen hebben ondersteuning nodig. Kinderpostzegels ondersteunt de PRIMA anti-pestenmethode, en zet huiswerkbegeleiding in om kinderen in een achterstandspositie te helpen op school.

Blommers / Schumm

Fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm ontwierpen de postzegel gezamenlijk, zoals ze al jaren samenwerken. Beiden zijn afkomstig uit de regio Amsterdam en ontmoetten elkaar op de Gerrit Rietveld Academie, midden jaren negentig. Sinds hun afstuderen klommen ze op tot de meest gevraagde Nederlandse mode- en portretfotografen van hun generatie. Hun lijst met exposities beslaat vele pagina’s. Internationaal namen ze bovendien deel aan groepstentoonstellingen. In Nederland exposeerden Blommers en Schumm onder meer in galerie Torch in Amsterdam en in het Groninger Museum. In hun werk benadrukken ze een visie die elementen als glamour, schoonheid en transformatie benadrukt.

Magazines en musea

“We hebben zeer uiteenlopende opdrachtgevers”, aldus Schumm. “Daartoe behoren veel buitenlandse magazines en ontwerpers, maar ook musea.” Blommers en Schumm werken bijvoorbeeld voor Viktor & Rolf, Jop van Bennekom van Fantastic man / Gentle woman, i-D, Dazed & Confused, Interview Magazine, het New York Times Magazine en Vogue. De onderwerpen zijn al even uiteenlopend. “Veel portretten, stillevens en mode”, vertelt Schumm. “Maar meestal beginnen we met een open idee en kijken wat daaruit ontstaat.” Die benadering kozen ze ook bij hun postzegelopdracht. De eerste postzegel ooit, zo licht Schumm toe, en hij benadrukt dat het verschil met het ‘normale’ werk groot is. “Een postzegel is uiteraard een bijzonder ding. Het formaat is natuurlijk veel kleiner. Daarnaast worden postzegels massaal verzameld en gaan vaak de hele wereld over. Ik kan me zelf bijna alle Kinderpostzegels herinneren die sinds mijn jeugd zijn gemaakt. Het is alsof ze in een collectief geheugen zijn opgeslagen.”

Uitgiftedatum: 9 november 2010
Zegelformaat: 36 x 25 mm
Tanding: 14: 14
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: diepdruk
Oplage: 4.600.000 velletjes
Drukkerij: Walsall Security Printers, Engeland
Drukkleuren postzegel: geel, magenta, cyaan en zwart
Soort zegels: velletje met zes bijzondere postzegels met bijslag

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (28) Schrijf een reactie

 • aadb op 2 oktober 2010 om 18:01

  Nog steeds geen reakties gezien of de afbeelding met het jongetje rechts beneden en later rechts boven .Wat is het ware velletje! .Op een andere site postzegelforum zie ik dat jochie weer rechts beneden .Ra ra wie heeft de juiste afbeelding of zijn er 2 versie.s !!

 • aadb op 2 oktober 2010 om 18:06

  Ook de artikelnummers zijn anders 8-714341 063977 of 0123456-78900

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 3 oktober 2010 om 11:21

  @Aadb, de komende week zullen de verschillende velletjes in een artikeltje voorbij komen!

 • aadb op 3 oktober 2010 om 11:36

  Lia @Dus zijn er wel degelijk 2 verschillende velletjes of komen er nog meer verrassingen qua positie van de kinderen .Jonge jonge kom op met die info svp (of is er een embargo op) Er zal extra vraag komen en dat is mooi voor het goede doel .

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 3 oktober 2010 om 11:49

  @Aadb, nee geen extra velletjes! Alleen afbeeldingen die in omloop zijn. Dus helaas geen extra vraag ;(

 • Paul op 24 november 2010 om 20:27

  Kan iemand me misschien vertellen waarom er prominent een cijfer 1 op de zegels staat? Slaat dit op de waarde van 1 euro, de 1e klas (groep 3 tegenwoordig), dat er maar 1 kind op staat, is dit de 1e poging van de ontwerpers, etc???

  Ben wel benieuwd. De eerste associatie was met de waarde, maar dat lijkt me gezien de aanschafprijs niet van deze tijd :-)
  groet Paul

 • dolores op 24 november 2010 om 23:10

  1 punt voor Paul, het staat voor de waarde ;) Zie elders dit blog: http://www.postzegelblog.nl/2010/06/24/nieuwe-waardeaanduiding-voor-postzegels-voortaan-een-cijfer/

 • e.sieverts op 1 december 2010 om 15:05

  Vandaag pas ontvangen, 1 december 2010
  zonder mededeling welke school hier verantwoordelijk voor is en bovendien is het geldbedrag nog niet van mijn giro afgeschreven.Deze week was ik al van plan om te vragen waar die zegels toch bleven….. Wat een verarming, dat op de zegels geen waarde staat aangegeven.Hoe moet dat met post voor het buitenland? Dom hoor, nee niet va\n mij maar van de bedenkers en uitvoerders. Mocht ik volgend jaar nog op deze aardbol rondlopen, dan vrees ik , dat ik geen kinderpostzegels meer bestel. Met vr. gr e. sieverts

 • ruud op 12 december 2010 om 11:29

  Belachelijk! Ben een half uur op internet aan het zoeken geweest om de waarde van de kinderpostzegels vast te stellen. In geuren en kleuren wordt uit de doeken gedaan wat de ontwerpers van de zegels allemaal voor ogen hebben gehad maar nergens een verwijzing naar de TNT die per 1 juli het hele waardesysteem hebben gewijzigd. Laatste stuiptrekkingen van de posterij?

 • Jan1964 op 12 december 2010 om 14:56

  @Ruud
  http://www.tntpost.nl/voorthuis/postzegels/nieuwepostzegels/

  http://www.tntpost.nl/voorthuis/brieven/tarieven/

 • Paul op 12 december 2010 om 16:09

  En ja hoor, Nederland 1 wordt per 1 januari in prijs verhoogd… de werkelijke reden van “voorthuis” is ineens duidelijk, het wordt inderdaad allemaal makkelijker :-)

 • toto op 23 februari 2011 om 10:36

  Fijn dat Ruud meldt dat hij een half uur bezig is geweest om op internet te zoeken naar de waarde van de zegels,wel jammer dat hij zijn resultaat er niet even heeft bijgezet, nu ben ik ook een half uur bezig.

 • floor op 23 februari 2011 om 19:53

  echt waar!
  Ik weet ook niet wat de waarde is, ben ook al ff bezig met zoeken!
  jammer Ruud dat je niet even meldt hoeveel zo’n zegel waard is!
  Floor

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 23 februari 2011 om 20:02

  @Toto & Floor, vorig jaar was zo’n postzegel 44 ct waard, maar dit jaar mag hij geplakt worden voor de waarde 46 ct (dat komt omdat de waarde 1 staat voor het versturen van post binnen Nederland tot 20 gram). De 22 cent die extra betaald is, gaat naar de Stichting Kinderpostzegels die daarmee diverse goede doelen bekostigd.

 • toon op 23 februari 2011 om 21:59

  @ Floor en Ruud, als je nog wat postzegels van vorig jaar hebt met een ” 1 ” erop (waar je 44 cent voor hebt betaald), dan kun je die nu in 2011 gewoon wegplakken op een standaardbrief tot 20 gram (waar eigenlijk 46 cent op moet). Da’s mooi 2 cent winst per postzegel! Toch wel aardig he, dat nieuwe systeem?

 • toto op 24 februari 2011 om 19:21

  Dankjewel voor je reactie Lia, ben weer wat wijzer geworden.gr.Toto

 • s. van vliet op 4 maart 2011 om 09:02

  Ik ben ook een half uur aan het zoeken geweest wat de waarde van de kinderpostzegels is. Wat een stom ontwerp van de kinderpostzegels dat dat er niet op staat.

 • aadb op 4 maart 2011 om 09:34

  Van de week nog een 1/2 ei gekocht in een 1(hele dop)de prijs die ik betaalde mag zich raden .Dat taxi ritje gaat op 1 april van hot naar her ook 1 kosten 1 staat voor 1 tientje .Ritje schiphol kost 5 mag ik svp dit land verlaten !!

 • JHA op 4 maart 2011 om 13:32

  @B. van Vliet
  Wat heeft de frankeerwaarde van een postzegel nou te maken met het ontwerp?
  Juist, … niets!!!!

 • Jan1964 op 4 maart 2011 om 14:17

  Onzin, JHA. Een van de belangrijkste zaken bij een postzegelontwerp is dat land van uitgifte en waarde duidelijk zichtbaar zijn. Ik zat me bij het wegplakken nog te ergeren van die vierkante Decemberzegels van pakweg 20 jaar geleden waarop je de frankeerwaarde nauwelijks kunt zien.

 • JHA op 4 maart 2011 om 14:40

  @jan1964
  Wat een vriendelijke en onheuse reactie. Raar, dat ik nog nooit problemen heb gehad met het lezen van de frankeerwaarde op de Nederlandse postzegels. Een goede loupe, voor zover noodzakelijk, doet wonderen.
  Maar bij de Nederlandse postzegels is dit nog nimmer nodig geweest.

 • Marc37 op 4 maart 2011 om 15:24

  JHA, ik citeer: ‘Een goede loupe, voor zover noodzakelijk, doet wonderen.
  Maar bij de Nederlandse postzegels is dit nog nimmer nodig geweest’. Ik dacht het wel hoor. Je kunt het eventueel gebruiken bij het zoeken naar bijv. plaatfouten.

 • aadb op 4 maart 2011 om 15:26

  Met name 1487 is zeer onduidelijk ,en dan natuurlijk de grootste de 2670 waar(heel) nederland o,88 leest !

 • Jan1964 op 4 maart 2011 om 16:15

  Die bedoel ik AadB. Een gebruiker moet op de eerste blik kunnen zien wat de waarde van de postzegel is. Daar is een postzegel voor. Om op de post te gebruiken. Ik ga ook niet naar een winkel met de loupe om de prijs van een product te zien. Ik zie het personeel bij de Bruna al met een loupe in de weer om te zien wat voor een poststuk
  ze in ontvangst nemen. Nederlandse postzegels hebben soms een heel onduidelijke typografie.

 • aadb op 4 maart 2011 om 18:01

  Jan1964 zonder tarieven lijst kan je het nu zelfs helemaal niet weten ,voor de buitenstaander zoiets van het zal wel zo zijn je kan vragen wat je wil als de tarievenlijst ontbreekt .

 • reintjedevos op 4 maart 2011 om 18:09

  Jan,

  Hoevaak heb ik niet een VPROGids gekregen in de Bruna nadat eerst de barcode gelezen moest worden??? Prijs nergens te bekennen…

  Blokjes postzegels hoeven slechts gescanned te worden!!!

 • aadb op 4 maart 2011 om 19:11

  Rein toch maar ff kijken want op mijn gids daar staat de prijs wel op .En op een pak suiker staat ook geen prijs maar deze staat in de barcode maar ook op het schap .

 • reintjedevos op 4 maart 2011 om 19:30

  AAd,

  ik hoefde niet te kijken! Ik kende de prijs! Het Bruna personeel niet!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)