IJsland brengt vulkaanuitbarsting in beeld - Postzegelblog

IJsland brengt vulkaanuitbarsting in beeld

2

De eerste fase begon op 20 maart kort na middernacht met een relatief kleine eruptie in Eyjafjallajökull, die volgens seismologische metingen op 12 april beëindigd scheen te zijn. Twee dagen later echter (14/4) begon de uitbarsting onder de gletsjerkap opnieuw en produceerde een enorme aswolk, die zich op negen kilometer hoogte over een groot deel van Europa uitstrekte en tot een meerdaagse sluiting van de meeste Europese luchthavens leidde, de grootste onderbreking van het Europese luchtverkeer sedert de Tweede Wereldoorlog. Op IJsland legde een dikke aslaag zich over boerderijen en weidegebieden; honderden gezinnen moesten hun boerderijen verlaten. Pas op 21 mei legde de vulkaan zich te ruste.

IJsland heeft 22 juli de uitbarsting in Eyjafjallajökull op drie 50 g-zegels (75 ISK) in beeld gebracht, oplage van elk 150.000 stuks.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.