Primeur voor ‘Dag van de Postzegel 2010’ - Postzegelblog

Primeur voor ‘Dag van de Postzegel 2010’

15

Vandaag brengt TNT Post de eerste Persoonlijke Postzegel uit met nieuwe waardeaanduiding. Deze primeur gaat naar de postzegel die gewijd is aan de ‘Dag van de Postzegel’. Op deze Persoonlijke Postzegel is een postzegelvel uit 1923 te zien met de beeltenis van Koningin Wilhelmina (1880-1962). De afgebeelde postzegel maakt deel uit van de jubileumserie die werd uitgegeven ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig regeringsjubileum.

‘Dag van de Postzegel’

De ‘Dag van de Postzegel’ is een jaarlijks internationaal evenement, dat wordt opgeluisterd met onder meer tentoonstellingen en ruilbeurzen. TNT Post geeft tevens een postzegelmapje uit. De Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren wijdt een eerstedagenveloppe aan deze uitgifte. Op 15 oktober, de Dag van de Postzegel, verschijnt ook nog een Prestigeboekje. Dit Prestigeboekje maakt onderdeel uit van een reeks Prestigeboekjes die aandacht besteedt aan de geschiedenis van de permanente postzegelseries in Nederland. De eerste uitgave in deze reeks kwam uit in 2009.

Afgeleid van de jubileumpostzegels uit 1923

De afbeelding voor de postzegel is afgeleid van de jubileumpostzegels uit 1923.  Deze deden tijdelijk ook dienst als normale frankeerpostzegels, omdat er van de toenmalige frankeerpostzegels valse exemplaren waren opgedoken. Daarom werden er van de lage waarden van de jubileumserie grote aantallen gedrukt, van de postzegels van 2 en 10 cent meer dan 100 miljoen. Door dit enorme aantal bestaan er vele variëteiten, zoals ongetand of dubbelgetand, en er zijn vele plaatnummers en perforaties.

Ontwerp

De nu uitgebrachte serie omvat twee verschillende ontwerpen van Willem van Konijnenburg, één met een tronende figuur met scepter en rijksappel en één met de beeltenis van Koningin Wilhelmina. Van het tweede ontwerp is een deel van een postzegelvel afgebeeld op de ingevulde Persoonlijke Postzegel. Heel bijzonder is dat Koningin Wilhelmina het bewuste vel persoonlijk heeft gesigneerd. Ronduit uniek is dat bij deze handeling het papier beschadigd raakte en er een inktvlek ontstond. Deze toevallig ontstane kenmerken verhogen de authenticiteit en maken het moment van de ondertekening heel aanschouwelijk. Van Konijnenburg baseerde het ontwerp van deze Wilhelminapostzegels op een foto van hoffotograaf Deutmann. Bijzonder is ook dat de belettering en de waardeaanduidingen van de serie postzegels voor het eerst door een afzonderlijke typograaf werden verzorgd, namelijk Jan van Krimpen.

Ontwerper Max Kisman

In het oorspronkelijke ontwerp bestond de L-vormige rand van de postzegel uit de tekst ‘Nederland’ en de waarde in eurocenten. Ontwerper Max Kisman: “om deze vorm te handhaven, heb ik een geometrisch element toegevoegd, dat horizontaal is afgebeeld. Het gaat om een serie van vijf ruitvormen, om en om gekleurd in de twee tinten van het oorspronkelijke ontwerp.” Het gebruikte lettertype op de postzegel ‘de Quickstep’ is tevens ontworpen door Max Kisman en geeft, evenals de ruiten, de ongedwongenheid, beweeglijkheid en lichtheid van de postzegel weer.

Max Kisman ontwerpt sinds 1977 boekomslagen, posters, illustraties, animaties, kalenders, postzegels en letters. Voor TNT Post ontwierp hij de Rode Kruispostzegels (1987), de Decemberzegels (1994), de Verhuispostzegel (2001) en de Kinderpostzegels (2007). Van 1992 tot 1996 bepaalde hij met zijn animaties mede het gezicht van VPRO-televisie. Verder doceert Max Kisman animatie, grafisch ontwerpen en typografie. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op illustraties, zoals voor Het Financieele Dagblad, De Volkskrant en andere tijdschriften. Zijn werk en fonts zijn te zien op www.maxkisman.com en www.hollandfonts.com.

Max Kisman werd diverse keren onderscheiden voor zijn werk. In 1995 ontving hij de publieksprijs van de Designprijs van de stad Rotterdam en in 1996 de H.N. Werkman Prijs.

Postzegelkenmerken

Zegelformaat : 30 x 40 mm
Tanding : 13 : 13 ¼
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Soort zegels: velletje met tien bijzondere Persoonlijke Postzegels
Artikelnummer : 301562
Drukkleuren : geel, magenta, cyaan en zwart
Druktechniek: offset
Oplage: 200.000 postzegelvelletjes
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Verkoop en geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club van TNT Post, via www.collectclub.nl en bij de reguliere verkooppunten. Tevens is dit nieuwe kader vanaf 14 september 2010 beschikbaar op www.persoonlijkepostzegel.nl. De geldigheid van de postzegels is onbepaald.
Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding meer op postzegels maar een cijfer. Op deze postzegels staat een 1 en ze zijn bedoeld voor bestemmingen binnen Nederland tot 20 gram.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (15) Schrijf een reactie

 • J.S. op 14 september 2010 om 20:34

  De eerste persoonlijke postzegel met waardeaanduiding 1 is het niet, want die is (met grijs kader) op 1 juli jl. al uitgegeven (Kinderen der zee). Het persbericht van TNT Post was in dit opzicht niet helemaal juist.

  Overigens is via de internetapplicatie voor het maken van persoonlijke postzegels vanaf omstreeks 19.00 uur ook de versie met oranje kader te bestellen.

 • Marc37 op 14 september 2010 om 20:49

  En deze postzegels waren al eerder te koop dan op Dinsdag 14 september. Want afgelopen vrijdag heb ik ze bij de Readshop kunnen kopen.
  Raar he, dat je je ze dan al kunt kopen i.p.v. op dag van uitgifte?

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 14 september 2010 om 21:22

  @Marc37, dat kan inderdaad niet de bedoeling zijn. Heb je er gelijk een paar op een envelop naar jezelf gestuurd? ;)

 • Marc37 op 14 september 2010 om 22:36

  Nee, helaas niet. Daar had ik aan moeten denken. Volgende keer beter.

 • JHA op 14 september 2010 om 23:25

  Gezien de bovenstaande kenmerken zal de NVPH catalogus deze waarschijnlijk vertalen als volgt:

  Jaar van uitgifte: 2010
  kleuren: meerkleurig
  Tanding 13 : 13,25
  Drukkerij JSE
  In de optie van de NVPH hoeft er niet meer vermeld te worden

 • J.S. op 15 september 2010 om 00:00

  @JHA,

  Pardon…!!!
  Na (bijna) elke persoonlijke postzegel staat er een groen kader gedrukt met de vermelding dat persoonlijke postzegels een door TNT vastgesteld “frame” hebben. Ik dacht eerst dat ik in een fietsenmakerij terechtgekomen was, maar het staat echt in onze onvolprezen “speciale” catalogus. Als toegift wordt nog vermeld : Raadpleeg voor verdere uitleg over persoonlijke postzegels het hoofdstuk hierover bij de toelichting voor in de catalogus”.

  Ik adviseer om dat hoofdstuk maar niet te lezen, want dat maakt de verwarring enkel groter.

  Overigens ontbreekt het tekstblokje bij de persoonlijke postzegels nvph 2682 en 2694, terwijl de decemberzegeluitgifte van 2009 in het geheel niet wordt vermeld. Waarschijnlijk omdat die niet tegen nominale waarde is verkocht. Willekeur en onkunde in willekeurige volgorde ten top. Het zij naar zo…..

 • aadb op 15 september 2010 om 10:57

  Ach er worden zo veel dingen verzameld die niet in de catalogus staan ,waar zou je je druk om maken .Verzamel je eigen items en specialiceer je erin .Is er voldoende voorhanden maak een catalogus/side of wat dan ook en wacht op de critici die je werk afbranden, want uiteindelijk kom je er achter dat de volmaakte catalogus niet bestaat .De filatelie is zo divers, neem het hoofstuk plaatfouten de gehele Mast catalogus kan nog verwerkt worden in de NVPH .Maar het moet ook nog een handzaam werk blijven de inmiddels 2 kilo wegende catalogus geeft bij vele al problemen met meenemen in de binnenzak.dus doen we dat maar niet . Nadat de critici het voor elkaar hebben gekregen wat meer info over persoonlijkezegels in de catalogus te krijgen is het de beurt aan de gespecialiseerde verzamelaars van postzegelmapjes die zich afvragen dat de verpakkingen niet vermeld worden .Zo was de eerste uitgave gemaakt van 2 mm niet weekmakervrije geprivatiseerdeorientale plastic ,later vervangen door een weekmakervrije variant in een dunnere uitvoering dit om kosten te besparen .Met de slogan hoe dunner de verpakking hoe dikker de portemonnee ging men het land in met een weer andere variant n.l de papieren/kartonnen uitvoering ,onderzoek wees namelijk uit dat er nodig een vernieuwing door gevoerd moest worden. Dit soort onderzoeken waar de uitslag van te voren al vast staat zorgde wel voor wat werkgelegenheid bij het ontwerpburo dat iets neerlegde waar de verzamelaar niets in ziet maar zij niet verzamelaars het prachtig vonden .Totaal geen notie hebben waar ze mee bezig waren kwam het produkt op de markt , de verzamelaar die vaak een fobie heeft van kompleet zijn kon zijn lol niet op, in de albums waar hij zijn mapjes bewaarde konden deze mapjes hun weg niet vinden ..De albums die deze mapjes zouden moeten opslaan zodat je de info kan lezen bestaan nog niet maar misschien dat het ontwerp buro in samenwerking met huisleverancier Davo daar iets op kan vinden !De ervaring is dat het aantal verzamelaars van mapjes door toedoen van verandering afneemt ,de oplossing was al gevonden door een prijsverhoging van 100% en de kas is weer gevuld weliswaar niet van tnt maar de postzegelhandelaar .Ook de verzamelaar van fdc,s komt nog lang niet aan zijn trekken de papiersoorten die de afgelopen jaren zijn gebruikt staan nog nergens vermeld het wordt hoog tijd dat de verzamelaars van dit produkt en dat zijn er nog zeer veel meer info krijgt want de behoefde daar aan is groot .Wordt vervolgd !

 • aadb op 15 september 2010 om 13:19

  Wordt Vervolgd !
  Om het maar gelijk over fdc,s te hebben vraag ik mij al jaren af waarom de persoonlijke ja lees goed de persoonlijke door prive personen uitgegeven fdc,s niet vermeld zijn van de Ned/.Antillen en Suriname .Nergens in de catalogus vind ik .punt nog ,komma over dit fenomeen zelf heb ik een tijdje bijgehouden hoeveel versies er van bepaalde uitgiftes zijn je blijft je verbazen wat er zoal op de markt verschenen is van sommige series kwam ik tot 6 stuks met verschillende afbeeldingen en kwaliteit van papier De matte uitvoering en glansuitvoering waren aardig in evenwicht ook de stempels waren wel eens anders .Maar met het simpele feit dat alleen de z.g offiele versie in de catalogus staat moet ik constateren dat de enkele verzamelaar die het wil verzamelen alleen deze versie wil .Ik zal de dag herdenken als alle bekende uitvoeringen in de catalogus vermeld worden met plaatje en al wat zal het dan druk in mijn shop worden !

 • J.S. op 15 september 2010 om 13:34

  @AADB,

  Als de nvph de intentie zou hebben een pretentieloze summiere prijscourant uit te geven, zou je wellicht enigszins gelijk kunnen hebben. Echter het probleem zit hem er juist in de de nvph met de catalogus zeer hoge pretenties heeft die wat mij betreft in elk geval voor de moderne filatelie volstrekt niet waargemaakt worden.

  1. De verzamelaar/argeloze koper wordt met de subtitel “speciale” een worst voorgehouden die er niet is.
  2. Door het niet opnemen c.q. volstrekt negeren van filatelistisch zeer relevante uitgaven wordt (hand in hand met de KNBF en de albummakers) geheel ten onrechte de suggestie gewekt dat het betreffende materiaal niet verzamelwaardig is.
  3. Door het negeren van veel filatelistisch relevant materiaal wordt het aanzienlijk lastiger om hoge jury waarderingen te krijgen voor collecties met dergelijk materiaal, juist omdat ook juryleden veelal op het (zeer gebrekkige) kompas van de catalogus varen. Hoge prijsnoteringen staat vrijwel garant voor hoge scores, maar ontbreekt het materiaal dan zijn de jury-leden ook meteen de weg kwijt en kan men een goede beoordeling ook wel vergeten.
  4. De catalogus diskwalificeert bepaald filatelistisch zeer interessant en schaars materiaal volstrekt ten onrechte. Zie in dit verband bijvoorbeeld het hoofdstuk over persoonlijke postzegels in de catalogus. De zegels met persoonlijke aanhangsels worden al direct terzijde geschoven, terwijl daar al zeer veel interessante en ook zeer schaarse varianten van zijn. Hetzelfde geldt voor de overige persoonlijke postzegels, die op een grote hoop van ellende worden geveegd in de catalogus. Daarbij ziet de nvph er overigens ook aan voorbij dat dit deel van de filatelie voor veel wegkwijnende handelaren juist een interessante aanvulling op en uitbreiding van kun klantenbestand zou kunnen zorgen. Hoezo een belangenvereniging van handelaren die nvph? Om met JHA te spreken: niet alleen Niet Voor PHilatelisten maar kennelijk ook Niet Voor Postzegel Handelaren!

 • aadb op 15 september 2010 om 14:05

  JS Ooit was er het album schaubek waar alle type zegel werden vermeld ,mede door (geldgebrek) gingen de verzamelaars over op de plaatjes in de meest simpele uitvoering . De jaren 60/70 hebben bewezen dat met de zeer gespecialiseerde catalogi maar beperkt succes is geboekt Rooy/Hali en de rolzegelcatalogus zijn daar voorbeelden van niet de interesse maar duidelijk de financien, zorgen voor minder genoegen wie kent niet de kombinatie verzamelaars die de eerste kinderblokken in stukken scheurde de kombinaties stonden niet in de nvph en toch nam het een enorme vlucht .Wie vraagt nog naar de kombinaties die wel in de catalogus vermeld staan .Welke verzamelaar zonder de z.g nvph druk wil nog een kompleet Davo supplement met al zijn verschijningen .Waar zijn alle gespecialiseerde catalogi gebleven ,de Rooy heeft nog een grote bijdrage aan de specialiteiten catalogus gegeven ,hoeveel verzamelaars hebben het boek in huis ?Ik kan het nog leveren met een leuke korting !Het wel of niet opnemen van zegels in een catalogus is nooit de garantie dat er meer vraag komt zie de bekende Rembrandt Saskia !Ook de opname in een supplement van welk merk dan ook is geen garantie ,er is een voorbeeld van Davo Kanaaleilanden met gratis bladen waar een velletje in gestopt kon worden ,de meerderheid had iets van wat moet ik ermee geldklopperij waar ik niet op zit te wachten Wat mij betreft zetten ze er alles in wat bekend is maar in dat geval maakt onbekend juist wel bemint .

 • Albert Haan op 15 september 2010 om 19:34

  Men krijgt geen of weinig info van TNT.
  Het komt niet in de catalogus.
  Verzamelen van zegels worden toevals treffers!!!

 • reintjedevos op 15 september 2010 om 21:31

  @Albert

  Ga nu niet suggeren dat de NVPH Catalogus zo slecht is omdat TNTPost te weinig info levert!?

  @AadB

  Johan heeft groot gelijk te stellen dat de SC vanwege de pretentieuze specialisatie de BIJBEL is voor de juroren – niet waar Albert??? – en dat een inzending slechts langs die lat wordt gelegd.

  En dan zijn we weer op het punt waar we al eerder waren.

  Dankzij de coalitie van NVPH en KNBF heeft de Nederlandse filatelie in het buitenland slechts de naam van plaatjes-verzamelaars met kopstukken als Siem e.d.

  Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg en zorg er voor dat de loep niet boven het maaiveld uitsteekt ….

  Gebruiken plaatjesverzamelaars eigenlijk wel een loep??? Aad, verkoop jij ook loupes?

  In Polen is de Fischer de jury-bijbel in plaats van de Kiełbasa-Schoeni. Want Fischer geeft prijzen! K-S de info!

  In Nederland hebben we het HPN dat de juroren misschien wel op de plank hebben staan doch nooit gelezen hebben… Staan ook geen prijzen in, dus wat moet je ermee???

 • aadb op 15 september 2010 om 21:48

  Reinvos loepes in alle soorten en maten tot aan een ooit aangeschafte microscope loupe toe .De elektronische tandingmeter is ook aanwezig ,evenals de diverse uv lampen en test glaasjes.Al moet ik bekennen dat het jaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren geleden is dat ik daar mijn tijd aan gaf .Hoeveel tijd heb ik gestopt in de gom soorten uit de jaren 60/70 met als resultaat een komplete(met alle repect)aversie tegen dit soort filatelie .(hahaha)

 • reintjedevos op 16 september 2010 om 01:10

  @AADB

  En dat allemaal dankzij die bokkige NVPH! Hadden ze die gomsoorten maar gewoon opgenonen! En papierdikte natuurlijk ook! heb je zo’n apparaat in de winkel??

  Hoeis het trouwens met de electronische microscope met USB-aansluiting?

 • aadb op 16 september 2010 om 03:33

  Rein de papierdikte meter is jaren geleden verkocht voor de somma van een kleine 170 ouderwetse guldens . Een microloupe met usb zit niet in mijn assorti en zal daar ook, al ga ik met de tijd mee niet komen .Ik doe het met de ouderwetse met de hand in te stellen mechanische uitvoering die toen al een vermogen heeft gekost .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)