Veldslagen en oorlogen zijn in de filatelie eindeloos - Postzegelblog

Veldslagen en oorlogen zijn in de filatelie eindeloos

0

In de filatelie zijn oorlogen en veldslagen eindeloos. Elk jaar weer worden wel ergens zegels uitgegeven die een oorlog of veldslag herdenken, of die zijn gerelateerd aan gebeurtenissen in een bepaalde oorlog. Zo zijn er de afgelopen tijd door Gibraltar, Groot-Brittannië, Eiland Man, Guernsey, Alderney Bailiwick of Guernsey en enkele Gemenebestlanden series uitgegeven die herinneren aan de donkere momenten van 1940.

Gibraltar herdacht 21 februari de luchtslag om Engeland, 70 jaar geleden, met zes 50p-zegels en een velletje. Op de zegels een Hawker Hurricane, een Miles Master, vier Bristol Blenheim, een Boulton Defiant, een Gloster Gladiator en een Spermarine Spitfire.

Op een zegel van 2 pond  in het velletje een van de meest legendarische en beroemdste piloten, Douglas Bader (1910-1982), die ondanks dat hij twee kunstbenen had in totaal 23 Duitse vliegtuigen neerschoot (Bader crashte in 1936, kwam bekneld te zitten, en beide benen moesten toen worden geamputeerd).

Eiland Man memoreerde 20 april de Battle of Britain met zes zegels van 70p waarop luchtgevechten tussen Messerschmids, Henkels, Spitfires en Hurricans.

In Groot-Brittannië verschenen 13 mei acht zegels onder de titel Britain Alone, 1940. Op de eerste zegel van de acht Winston Churchill (1st), verder: Land Girls (1st), Home Guard (60p), Evacuees (60p), Air Raide Wardens (67p), Women in Factories (67p), Royal Broadcast (97p, de prinsessen Elizabeth en Margaret) en Fire Service (97p).

Eveneens werd een velletje met vier zegels uitgegeven die de evacuatie, inclusief de beroemde ’little ships’, van Duinkerken (26 mei – 4 juni) in herinnering roept. Waarden van de zegels: 1st, 60p, 88p en 97p.

Ook Alderney Bailiwick of Guernsey heeft 4 mei de Battle of Britain herdacht: Keith Gilman, de eerste piloot, 19 jaar oud, die zijn leven verloor bij de Slag om Engeland (36p), Hurricans (45p), Pilots Scramble (48p), Spitfire Sortie (50p), Air Raid Warden (58p) en Evacuees (80p).

Daarnaast verscheen 2 pond-zegel met daarop Sir Douglas Bader (zie Gibraltar).

Guernsey, tot slot, kwam 29 juli met zes zegels die gebeurtenissen uit de jaren 1939 tot 1946 in herinnering roepen, achtereenvolgens: gasmaskers die in een truck worden geladen, 1939 (36p), kinderen wachten op vertrek, 1940 (45p), Duitse soldaten verlaten Guernsey, 1945 (48p), evacués keren terug naar Guernsey, 1945 (50p), koninklijk bezoek aan Guernsey, juni 1945 (58p) en Bevrijdingsdag 1946, evacués zeggen ’thank you’ (80p).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Alderney Groot Brittannië Tweede wereldoorlog Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.