Filmpostzegel, ruim 1 seconde film op een postzegel - Postzegelblog

Filmpostzegel, ruim 1 seconde film op een postzegel

25

Dit jaar vindt de 30e editie van het Nederlands Film Festival plaats van woensdag 22 september tot en met vrijdag 1 oktober. TNT Post brengt een ode aan het festival met een uitzonderlijke postzegel. Die vertoont een film van regisseur Anton Corbijn. De hoofdrol is voor Carice van Houten.

De speciale lenticulaire postzegel is een unieke samenwerking tussen Kesselskramer , Anton Corbijn en Carice van Houten en beeldt op speelse wijze de verhouding tussen regisseur en actrice uit. De postzegel is een hommage aan de Nederlandse film, het Nederlandse landschap en refereert aan een Kinderpostzegel uit 1951 (nvph 573) Zowel van Houten als Corbijn zijn altijd in het medium postzegel geïnteresseerd geweest.

Elk najaar is Utrecht tien dagen lang het middelpunt van de Nederlandse film dankzij het Nederlands Film Festival. Het festival vertoont elk jaar ruim vierhonderd lange en korte films, waarvan een deel meedingt naar de Gouden Kalveren, Nederlands bekendste filmprijzen. Sinds 2006 kent het festival een online-editie met recente korte films, het Nederlands Online Film Festival. Bijna twee miljoen internetbezoekers komen voor de reportages, trailers en interviews op de festivalwebsite www.filmfestival.nl.

Naast deze bijzondere postzegel verschijnen er een postzegelmapje en een eerstedagenvelop.

Uitdagend

“Een postzegel biedt slechts een heel klein oppervlak, dus is het des te uitdagender om dat oppervlak creatief uit te buiten”, zo vertelt Pieter Leendertse, producer van de filmpostzegel bij bureau KesselsKramer. “Tegelijkertijd wilden we optimaal gebruikmaken van de technische mogelijkheden die het medium postzegel biedt. TNT Post benaderde ons om een postzegel te bedenken die paste bij het Nederlands Film Festival. Erik Kessels kwam met het idee om daadwerkelijk een film te maken die aansluit bij de stijlvorm van de postzegel, door die postzegel zélf tot filmmedium te maken.” Regisseur Anton Corbijn vroeg actrice Carice van Houten om mee te werken aan de film. “Een gouden combinatie”, aldus Leendertse. “Corbijn draaide een film van ruim één seconde. Daarmee ontstond misschien wel de kortste volledige speelfilm ooit. In deze ene seconde vindt namelijk een volledig verhaal plaats Een heel Nederlands verhaal, trouwens, want naast Carice speelt een windmolen een rol.” De film is getiteld ‘’Kleinste Kortste film’’.

Lenticulair

Maar hoe kan een film zichtbaar zijn op de postzegel? Leendertse: “We hebben gebruikgemaakt van de lenticulair-technologie. Dat ken je misschien van ansichtkaarten: als je de kaart kantelt, verschijnt een andere foto.

Of de vrouw op de kaart knipoogt ineens. Inmiddels is deze druktechniek zover dat je 30 verschillende plaatjes op één oppervlak kunt plaatsen. Er is dus een filmpje mogelijk van 30 beeldjes, en die film speel je af door de postzegel langzaam te kantelen. Van de 5 seconden, 120 frames, die Anton Corbijn schoot gebruikte hij er 30. Hierdoor is het beeld iets schokkerig, maar het blijft herkenbaar.” Leendertse beschrijft de opdracht van TNT Post als ‘eervol’. “Postzegels hebben een lange reikwijdte. Ze blijven lang bewaard, en exemplaren als deze al helemaal. Wij werken graag aan dingen die een lange levensduur hebben. Iedereen zoekt immers naar onsterfelijkheid.”

Anton Corbijn

Anton Corbijn is wereldwijd bekend als vooraanstaand portret fotograaf. Hij begon ooit in Nederland in 1972 maar hij kreeg een breder publiek toen hij in 1979 naar Londen verhuisde en daar al snel muziek video’s begon te regisseren. Hij fotografeert ook platenhoezen zoals die voor U2, REM, Nick Cave en Depeche Mode voor wie hij ook de hoes ontwerpen en logos maakt. Begin jaren 90 begint hij ook podia te ontwerpen voor wereldtours voor Depeche Mode en ook Herbert Groenemeyer. Voor zijn muziekvideo’s ontving hij veel awards zoals die van MTV in 1994 en die van Lodz, het belangrijkste cinemaphotography festival ter wereld, in 2007. Dat is ook het jaar waarin Corbijn debuteert als speelfilmregisseur met ‘Control’, een film over Ian Curtis, de zanger van Joy Division, een postpunk group uit Manchester. De film ontving 23 prijzen waarvan er 13 voor de regisseur waren. Zijn tweede speelfilm ‘The American’ komt in het najaar van 2010 uit. De film gaat over een huurmoordenaar (gespeeld door George Clooney) die zich na een fout gelopen opdracht schuilhoudt in Italië. Hij heeft 13 fotoboeken uitgebracht en werkt momenteel aan een boek samen met acteur/zanger Tom Waits.

Carice van Houten

Carice van Houten (Leiderdorp, 5 september 1976) behoort tot een van de meest getalenteerde en geliefde actrices van Nederland. Ze won diverse (inter)nationale filmprijzen, waaronder drie Gouden Kalveren voor beste actrice.

Het succes van Paul Verhoevens Zwartboek in binnen- én buitenland betekent het begin van een veelbelovende internationale carrière. Zo speelde ze o.a. in Valkyrie, Repo Men en From Time To Time. Ook in eigen land blijft ze zeer succesvolle films maken: Komt Een Vrouw Bij De Dokter en De Gelukkige Huisvrouw.

Onlangs nam ze Black Butterflies op, de bioscoopfilm van Paula van der Oest over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, en de thriller Intruders, waarin ze samen met Clive Owen te zien is.

Pieter Leendertse

Pieter Leendertse volgde een opleiding tot grafisch ontwerper, maar besloot dat zijn voorkeur toch elders lag. “Ik vond het te statisch en vond ook dat ik niet talentvol genoeg was”, zo licht hij toe. “Maar al snel merkte ik dat het wél erg interessant vond om het creatieve werk van anderen te realiseren. Mijn achtergrond hielp me daarbij en zorgde ervoor dat ik goed met creatieven kan communiceren.” Inmiddels is hij zo’n 25 jaar actief als productiebegeleider. Leendertse sloeg in 1989 definitief de weg in naar de reclamewereld en werkte vervolgens voor diverse bureaus. Daar leerde hij de oprichters van KesselsKramer kennen en sloot zich begin 1997 bij hen aan. Hij bleef KesselsKramer sindsdien trouw en produceerde talloze campagnes voor onder meer Het Parool, Ben, ONVZ, Diesel Jeans en Bavaria.

Erik Kessels

Erik Kessels ontwierp eerder de Felicitatiezegels van 2000 en de Decemberkraszegels van 2007. Na zijn opleiding aan de Academie Beeldende Kunst in Breda werkte hij bij diverse grote reclamebureaus. Kessels is medeoprichter en creatief directeur van KesselsKramer in Amsterdam. Kessels is verzamelaar van fotografie en publiceerde diverse boeken. Sinds 2000 is hij medesamensteller van het fototijdschrift Useful Photography. Kessels doceerde communicatie aan de Hallo Academie en fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie, beide in Amsterdam.

Verkrijgbaarheid

De postzegel is, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Technische gegevens

Zegelformaat: 52 x 30 mm
Tanding: slitvorm
Gomming : zelfklevend
Druktechniek: lenticulair
Drukkerij: IGH Solutions, USA
Drukkleuren postzegel: geel, magenta, cyaan en zwart
Oplage: 350.000
Soort zegels  : bijzondere lenticulair postzegel

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (25) Schrijf een reactie

 • Jan Prygoda op 2 september 2010 om 10:10

  Ik hoef hem niet. Zeker niet wanneer je hem niet met bijplakkers kunt opwaarderen naar bv. 2,31 euro (brieven Europa 50-100 gram). De vijfde gewichtsstap Nederland gebruik ik nooit.

 • Bate Hylkema op 2 september 2010 om 10:24

  * De prijs van deze postzegel is 5 x 0,44 = 2.20 euro.
  * Anton Corbijn heeft in 2002 ook een postzegel van een foto voorzien, namelijk in de reeks ‘Tussen twee culturen’ (nvph 1962).
  * Corbijn fotografeerde in 1993 in Dublin twee supermodellen uit de internationale modewereld, namelijk Christy Turlington en Naomi Campbell. Beide dames vervullen in de exclusieve glamourwereld van de haute culture een gelijkwaardige rol.
  * Met de ‘5’ op de eerste gelegenheidszegel-met-een-cijfer kán een postzegel gelijk gesteld worden met een pak koffie als consumptieartikel, dat ook met prijsverhogingen in aanraking komt.
  * Er is echter één verschil: de oude voorraad koffie wordt voor de oude prijs verkocht, de nieuwe voorraad voor de verhoogde prijs.
  * Deze postzegel daarentegen wordt tot en met 31 december 2010 voor 2.30 euro verkocht, na 1 januari 2011 voor 2,40 euro (als de postzegel nog verkrijgbaar mocht zijn op een verkooppunt).
  * Door het verdwijnen van de frankeerwaarde op een postzegel is de postzegel ‘gepromoveerd’ en/of ‘gedegradeerd’ tot een ‘consumptiebon’!

 • Jan Prygoda op 2 september 2010 om 10:32

  Naar welk goed doel gaat de 10 cent toeslag ?

 • aadb op 2 september 2010 om 10:38

  Gister schreef ik over een verrassing ,ik fantaseerde over wat er zou kunnen komen en zie ,in een iets andere versie verschijnt nu een filmpje van 1 seconde .Het wachten is alleen nog op geluid .

 • aadb op 2 september 2010 om 11:04

  Inmiddels is tnt zover gegaan dat op de pers mededeling vermeld wordt dat de eerstedagenvelop een nvph produkt is prima .En natuurlijk zullen er meer produkten met de filmzegel verschijnen ,denk aan Maximumkaarten ,eerstedagbladen etc .

 • Bate Hylkema op 2 september 2010 om 11:13

  * Het cijfer ‘5’ heeft betrekking op de frankering van poststukken van de gewichtklasse 250 – 500 gram.
  * De postzegel heeft door de cijferinvoering bij wijze van spreken het aureool ‘waardepapier’ ingeleverd/verloren. Dit aandachtspunt heeft betrekking als onderbouwing op de zojuist geventileerde betiteling ‘consumptiebon’.

 • aadb op 2 september 2010 om 11:23

  Bate .Dus de zegels van USA Belgie Engeland Canada en misschien nog anderen zijn ook gezakt naar het consumpsie bon niveau.Daar kan ik mij niet in vinden afbeeldingen als 1 B C of 1st staan voor frankeerwaarde/en te verlenen dienst want er moet voor betaald worden .

 • JHA op 2 september 2010 om 11:46

  Lenticulaire oftewel Lensvormige postzegels.
  Je moet toch wat verzinnen. En dan bij voorbaat met een frankeerwaardem die niet of zerldedn gebrukt gaat worden, We hebben toch ook Pakketzegels!!

 • Bate Hylkema op 2 september 2010 om 11:47

  AADB: “Niet voor niets heb ik de betiteling ‘consumptiebon’ (een bon die recht geeft op een bepaalde consumptie [in dit geval vervoer van A naar B]) tussen aanhalingstekens geplaatst.”

 • aadb op 2 september 2010 om 11:56

  Bate@ inderdaad goed lezen is niet mijn ding exuse.gr aad

 • Emilio op 2 september 2010 om 17:26

  Dit wordt weer een enorme hit, alla het boek of de schaatser, dus allemaal in de rij, misschien zelfs overnachten voor de deur van een van de verkooppunten om de hele voorraad (20 stuks of minder?) te kopen en dan gauw naar het volgende punt in de hoop dat die nog niet uitverkocht is.

  En de Collect Club is natuurlijk al op voorhand uitverkocht vanwege de enorme belangstelling uit het buitenland voor de zoveelste primeur van TNT. Iedereen teleurgesteld …:-(

  Of zou het consumptiebon gehalte (zonder aanhalingstekens, wat mij betreft!) van de zegel er voor zorgen dat niemand nog interesse heeft?

  We gaan het vast meemaken…

  NB
  Tip … koop er maar niet zoveel, want over een half jaar raak je de zegel niet meer tegen postprijs kwijt! Net als die andere hits …

 • Emilio op 2 september 2010 om 17:31

  Bovenstaande is weliswaar nogal off topic, maar het was wel het eerste wat bij mij opkwam, toen ik het artikel las over deze bijzondere “zegel”.

 • Emilio op 2 september 2010 om 17:33

  ehhh … consumptiebon, waardebon, waardepapier … pfff, ik raak er helemaal van in de war :-)

 • dolores op 2 september 2010 om 21:22

  Ik ken die molen, die staat op Kinderdijk. Dus dit is de tweede postzegel ooit met een molen van Kinderdijk. Wordt toch eens tijd voor een uitgifte maar dan anders dan deze. Ben al bezig geweest met foto´s voor een pp, maar niet tevreden….kan Kinderdijk er niet een westrijd tegenaan gooien?

 • Cees Prins op 3 september 2010 om 21:52

  @Jan,
  Gewoon nog bijplakkers halen bij de lokale TNT loketten in supermarkt etc. Ook met de guldenswaardes kom je een heel eind met “bijplakken”.

 • Jan Prygoda op 3 september 2010 om 23:01

  @Cees
  Ik doe helemaal niets met bijplakkers. Er gaat gewoon minder de post te deur uit en ga nog meer gebruik maken van e-mail.
  @Dolores
  Kinderdijk kan in een verzameling werelderfgoed. Er is toch ook een postzegel uit de jaren ’30 met Kinderdijk ?

 • dolores op 5 september 2010 om 01:49

  @Jan, ja die bedoel ik. Dus dit is de tweede postzegel van Kinderdijk ;)

 • Jan Prygoda op 5 september 2010 om 06:30

  http://heindorffhus.motivsamler.dk/worldheritage/frame-NetherlandsMillNetworks.htm

 • Kees Verhulst op 8 september 2010 om 16:17

  Ik zag op de website van de Collect Club dat de postzegel al te bestellen is. Hoef ik op 29 september niet vroeg mijn bed uit. De boekenweekpostzegels waren heel snel uitverkocht. TNT verwacht dit bij de filmpostzegel ook, hoewel ik denk dat dit wel mee zal vallen. Maar we zullen zien…

 • Kees Verhulst op 8 september 2010 om 16:19

  En natuurlijk is de zegel ook bij AadB te koop. Ben ik je voor, Aad? :-)

 • ronald op 8 september 2010 om 18:20

  Voor de volledigheid. Er is nog een derde postzegel met de molens van de Kinderdijk. NVPH 2350 uit 2005
  Mocht het jullie ontgaan zijn.

 • Jan Prygoda op 8 september 2010 om 18:24

  Ronald, dat is dan toch de vierde ?

 • barend op 22 september 2010 om 12:57

  Quote; “Naast deze bijzondere postzegel verschijnen er een postzegelmapje en een eerstedagenvelop”

  waar en vanaf wanneer zijn deze te koop?

 • Gerko op 22 september 2010 om 13:45

  @Barend: Te koop vanaf 29 september.
  Bij de reguliere postzegelhandel, lijkt me…
  En natuurlijk bij de Collectclub van TNT.
  zie http://collectclub.tntpost.nl/
  Bij de laatste betaal je wél verzendkosten als je voor minder dan 15 euro bestelt…

 • Daniel op 13 april 2011 om 19:10

  Bij VirtualPrinter kun je nu lenticualaire visitekaartjes bestellen, misschien kunnen ze ook wel postzegels?
  zie http://www.virtualprinter.nl/animatic-cards-lenticulair-animatie-drukwerk

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)