Postzegels verzamelen: Tips voor de beginnende verzamelaar - Postzegelblog

Postzegels verzamelen: Tips voor de beginnende verzamelaar

4

Voor ruim 1 miljoen Nederlanders is het verzamelen van postzegels een fascinerende en persoonlijke bezigheid. Wellicht wordt u ook regelmatig verrast door de schoonheid van een postzegel en wilt u ze graag bewaren. Maar hoe begint u nu met het aanleggen van een collectie? En waar kunt u op letten als startend verzamelaar? Vandaag een artikel uit een oude Collect (nummer 37, herfst 2003, pdf).


Postzegels zijn meer dan kleine stukjes papier. Ze geven een goede afspiegeling van hun tijd en laten zien wat er zoal in een samenleving speelt. Bovendien is het verrassend om postzegels goed te bekijken: hoe beter je kijkt, hoe meer je erin ontdekt. Het is dan ook niet vreemd dat postzegels sinds jaar en dag intensief worden verzameld. Alleen al in Nederland zijn er meer dan een miljoen postzegelverzamelaars. Wellicht overweegt u al een tijdje om een collectie op te zetten. maar bent u nog niet echt begonnen . Een paar tips kunnen u op weg helpen.

Hoe te beginnen

Bent u van plan een postzegelverzameling te beginnen. dan is de eerste vraag: wat wilt u verzamelen. Er zijn in de loop van de jaren namelijk zoveel postzegels verschenen dat het onmogelijk is alles te verzamelen. Door vooraf uw verzamelgebied af te bakenen, houdt u het overzichtelijk. De meeste beginnende verzamelaars starten met postzegels uit het eigen land en werken dan ‘achteruit’. Door te beginnen met de postzegels die in de afgelopen jaren zijn verschenen, kunt u tegen beperkte kosten al snel een redelijk complete collectie opbouwen.

Zo vormen de eerste postzegels met euroaanduiding uit 2002 een mooie start van een nieuwe verzameling. Het begin van een nieuwe eeuw is natuurlijk ook een mooi startpunt.

Met een abonnement op de jaarcollectie Nederlandse postzegels ontvangt u automatisch alle nieuwe uitgiften. Bij handelaren, Collect Club of bij online winkels kunt u ook postzegels bestellen die de laatste jaren in Nederland zijn verschenen.

Tips voor de beginnende verzamelaar

Heeft u een paar jaargangen compleet, dan richt u zich op eerdere jaren en zo breidt u uw verzameling gaandeweg uit. U kunt uw collectie via de Collect Club ook aanvullen met eerstedagenveloppen, postzegelmapjes of andere
postzegelproducten. En natuurlijk kunt u via de Collect Club ook postzegels uit het buitenland verzamelen. In elke Collect vindt u een overzicht van de landen waarvan u jaarcollecties kunt bestellen.

Uw eigen thema

Veel postzegelverzamelaars bouwen hun collectie op rond een bepaald thema. Hierdoor wordt de invulling van de verzameling heel persoonlijk.

Houdt u van vogels, leest u veel strips, of bent u een liefhebber van moderne kunst? Vrijwel elk denkbaar onderwerp leent zich voor een thematische collectie, waarbij u zich kunt beperken tot Nederland of andere landen kunt toevoegen. Het aanleggen van een thematische verzameling vraagt meer speurwerk dan een landenverzameling. Ook hierbij kan de Collect Club u op weg helpen. Elk jaar worden er drie themaboekjes en -mapjes uitgebracht.

Het thema van een postzegeluitgifte wordt toegelicht, u leest meer over de achtergronden van de postzegels zelf. U vindt er ook voorbeelden in van postzegels die eerder aan hetzelfde thema zijn gewijd. Zo heeft u meteen een basis voor een thematische collectie.

Handige hulpmiddelen

Heeft u besloten te gaan verzamelen. dan kan het handig zijn hulpmiddelen te gebruiken. Om de postzegels op te bergen Is een album wel zo makkelijk. Er zijn diverse soorten voor Nederlandse of buitenlandse jaargangen, met zwarte of witte schutbladen en ook voor bijvoorbeeld postzegelmapjes en eerstedagenveloppen.

In de bijpassende rode bewaarband is ruimte voor vijf jaargangen. Op pagina 2 van deze Collect vindt U bovendien een aantrekkelijke aanbieding. Speciaal voor Nederlandse postzegels wordt Gel1lustreerd Verzamelen uitgegeven. Dit is een losbladig systeem waarin u uw jaarcollectie postzegels kunt opbergen.
Meer informatie over alle postzegels die ooit in Nederland zijn uitgegeven en de actuele waarde vindt u in een postzegelcatalogus. U zult zien dat zelfs van recente postzegels de verza,elwaarde al behoorlijk kan oplopen.

Winkels en vereniging

Wilt u uw verzameling uitbreiden met bijzondere of oudere postzegels en vindt u bij de Collect Club niet direct wat u zoekt? Dan kunt u natuurlijk ook terecht bij een erkende postzegelwinkel. Adressen vindt u op internet: www.nvph.nl
Om in contact te komen met andere verzamelaars, kunt u lid worden van een postzegelvereniging. Daar kunt u ook uw collectie laten taxeren en deelnemen aan ruilbeurzen om uw verzameling verder uit te breiden.

De adressen van postzegelverenigingen vindt u op www.knbf.nl. En bent u eenmaal echt begonnen, dan heeft u er misschien wel een buitengewoon interessante en boeiende hobby bij gekregen.

Tips

  1. Bepaal eerst wat u wilt verzamelen: welk product, een land, een thema.
  2. Houd bij uw keuze ook rekening met de tijd en het budget dat u eraan wilt besteden. Klassieke Nederlandse postzegels zijn duurder dan recente. Een thematische collectie vraagt vaak meer tijd dan een landenverzameling.
  3. Kijk voor inspiratie eens in het zakenregister van de Postzegelcatalogus Nederland en Overzeese Gebiedsdelen. Daarin staan allerlei onderwerpen genoemd, met verwijzingen naar postzegels die aan dit thema zijn gewijd.
  4. Breng een systeem aan in uw verzameling, bijvoorbeeld door een album te gebruiken.
  5. Berg de postzegels op met veel tussenruimte: zo hoeft u bij uitbreiding niet telkens opnieuw te rangschikken.
  6. Voor meer informatie over postzegels kunt u kijken u veel lezen op internet zoals bijvoorbeeld op www.collectclub.nl. Daar vindt u ook links naar andere relevante sites.

————————————————————————————————————————————–
Elke week duiken we in ons archief en zal er een oude Collect de revue passeren. Het verhaal van vandaag komt uit Collect 37 (pdf, 2 MB). Kijk hier voor een overzicht van alle (beschikbare) nummers. Collect wordt uitgegeven door TNT Post en een abonnement is kosteloos. Wil je het ook ontvangen, vraag het gratis abonnement op Collect dan hier aan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 2,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)